blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul meu de YouTube. Aruncați un ochi aici.

Exageram

11 Nov 2010  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Am tot respectul pentru oamenii cu handicap care totuşi reuşesc să facă orice îşi propun în viaţă, deşi problemele respective i-ar frânge de disperare pe mulţi. Aici România încă trebuie să progreseze mult faţă de alte ţări pe care le-am vizitat. Rampele acelea electrice din staţiile de metrou, trotuarele înclinate, marcajele pentru orbi, diverse servicii de asistență sunt un început timid şi trebuie făcut mai mult pentru a da încredere celor care au nevoie de ele, trimițând mesajul că se pot descurca la fel de bine în societate.

Duminică ieşeam din staţia de metrou Universităţii. Trei americani, dintre care unul în scaunul cu rotile, aveau o problemă: scaunul nu încăpea pe scara rulantă, iar ascensorul electric pentru handicapaţi fie nu funcţiona fie trebuia manevrat de vreun personal autorizat care nu era pe fază. Un american şi-a luat prietenul în braţe şi l-a ajutat să urce pe scări, iar al treilea a cărat scaunul gol. Dezamăgitor, nu doar pentru ei, ci şi pentru cei ce au asistat la scenă, dovada că e nevoie de trei oameni pentru ca unul cu probleme să iasă din stație.

Totuşi, priviţi imaginea de mai jos:


Nu exagerăm deja? Nu se duce prea departe toată chestia asta? Care e spectacolul la un meci de scrimă din scaun cu rotile? Am văzut şi baschet din scaunul cu rotile, am văzut şi fotbal din cârje, am văzut şi jocurile paralimpice. Chiar trebuie măsurat cine aleargă mai repede într-un picior? 200 de metri viteză scaune? Ce urmează, săritura cu prăjina din scaunul cu rotile? Mi se pare prea mult, în condiţiile în care alţi oameni cu acelaşi handicap sunt forţaţi la o viaţă veşnic asistată, fără a ieşi din casă.

Acum câţiva ani un pilot pe nume Alex Zanardi şi-a pierdut ambele picioare într-un accident de cursă în campionatul CART, ceva asemănător Formulei 1. I s-au făcut două picioare mecanice, din nu ştiu ce aliaje super şmechere şi cu tehnologii experimentale şi acum merge perfect. L-am văzut după un interviu, mergând pe picioarele lui mecanice exact ca şi cum ar fi fost cele naturale. Dacă n-aş fi ştiut de accidentul făcut în 2001, nici nu m-aş fi gândit că e ceva în neregulă. Câţi alţii au şansa de a beneficia de acele picioare, de sponsorizări care să le plătească şi de doctori şi mecanici care să le întreţină?

Exagerăm. Pentru fiecare paralimpic de la olimpiadă, sunt sute de mii alţii care nu pot ieşi din casă. Nu mai bine s-ar investi toţi acei bani, toate sponsorizările, toată atenţia dată fenomenului, în îmbunătăţirea situaţiei generale a handicapaţilor din lume sau măcar din ţara respectivă? Un ascensor în plus în staţiile de metrou (care momentan există doar la Universitate, Unirii, Gara de Nord şi Eroilor, poate au mai apărut câteva în perioadă anterioară), un centru care să antreneze câini pentru nevăzători, un serviciu de livrare de cumpărături pentru cei ce nu se pot deplasa, nişte scaune cu rotile electrice la preţuri mai bune şi alte asemenea.

Foto: The Big Picture.

  22 comentarii

 1. pentru orcare dintre noi doi exista unu care are bani si fute ce poate…
  Care este exagerarea? Faptul ca aia vor sa iasa din “handicap” trebuie tratat cu dispret, pentru ca alti 1000 de oameni in africa mor de foame?
  Sa nu mai zicem ca sunt oameni, in tarile alea, cu handicap care nu vor sa isi iasa din handicapul fizic.

  bravo lor ca pot sa faca ceva.

    (Citează)

 2. Cred ca intelegi mesajul gresit. Nu se baga bani in asta pentru a arata care poate sa alerge mai mult cu handicap, sau care joaca baschet mai bine intr-un scaun cu rotile, ci sa le arate celor cu handicap ca si ei pot sa iasa din nou in lume, pot sa faca sport, sa circule ca oamenii normali.
  E adevarat ca in Ro nu au conditiile de a face asta, dar prin afara toate persoanele cu handicap sunt tratate ca oameni normali, si au curajul sa fie vazuti in public, tocmai datorita expunerii acestor jocuri, intreceri, si a problemelor pe care le au.

    (Citează)

 3. fix la imaginea asta ma uitam ieri cu colegii si am avut o reactie asemanatoare, n-am nimic cu ei, dar nu inteleg chestiile astea.

    (Citează)

 4. Nu, omule, nu e important sa vezi tu spectacol sau sa masoare arbitrul timpii. Este foarte important ca ala din scaunul cu rotile sa se simta si el om, bagat in seama, sa se simta vesel…

    (Citează)

 5. Da conferențiare. Ce dreak mai plătim atâta din impozitele noastre pe handicapații ăia să se dea mari ce bine le au ei cu rotilele alea. Ce plm, de aia am murit noi la revoluție, ca să se distreze ăia pe banii statului. Huo. De ce să se mai chinuie săracii dacă tot n-o să aibă toți șansa la picioare de cyborg, să-i împușcăm dă-i în măsa. Cheltuie banii de pomană. Doar nu o să facă pe ceilalți ca ei să se simtă mai bine și mai puțin neajutorati prin participarea la jocurile alea penibile unde stau pe scaune ca niște leneși.
  Mai mult, să se dea domne’ banii ăia la niște lifturi la metrou să nu ne mai mai fie rușine când vin americani în scaune cu rotile. Și banii să vină din donații private că din impozite oricum se fură. De aia nici nu le plătesc și mă fofilez. Și pe alea pe care le plătesc oricum nu-mi pasă cum le cheltuie statul.
  Deci muie handicapații de la paralimpiadă care ocupă eurosportul cu căcaturile lor.

    (Citează)

 6. toata lumea bate moneda ca nu-s diferiti, era o vorba:

  “As a physician, I’d have to disagree”

  psihic n-or fi, dar fizic ai limitele la alt nivel cand iti lipsesc picioarele.

    (Citează)

  • Bre, voi ati citit postul pana la capat? N-am nimic cu oamenii care se duc la olimpiada, dar nu mai bine efortul acela financiar ar fi directionat spre alti oameni HANDICAPATI? Nu zic sa dea banii pr gropile din drumuri, ca nu la mine ma gandesc. Ci tot la alti oameni cu probleme. Decat 400 sa fie la olimpiada, chit ca astfel se simt excelent si oameni, in timp ce alti 49.600 de handicapati n-am la dispozitie nici macar posibilitatile minime de a trai normal (ca Romania e varza la capitolul asta), ma bine cu banii aia se ridica un pic nivelul a toti cei 50.000. Deci nu cativa excelent si restul la pamant, ci toti la un nivel bunicel.

   Ah, dupa aia, 20 de ani mai tarziu, cand TOTI handicapatii din Romania vor putea sa se deplaseze fara probleme prin oras si sa aiba o viata normala, pentru ca au fost bani sa le fie facute platforme in autobuz, in metrou, scaune electrice, servicii de asistenta si ce-o mai fi nevoie, daca unii vor sa se duca si la scrima pentru ca au talent la asta, e ok, sa se duca.

   Acelasi sistem se practica si pentru oamenii fara handicap. Tarile intai isi dezvolta sociatatea pentru intreaga populatie, iar apoi pentru cateva varfuri sau talente, fiecare pe domeniul lui, se fac olimpiade, concursuri, concerte si ce-o fi. Pe aia vai de mama lor in Angola, de ex, unde se moare de foame, nu-i vezi ca sunt luati si dusi vreo 30 dintre ei la olimpiade, pentru ca uite ce performante au. Intai efortul intregii omeniri e sa le imbunatateasca pe ansamblu situatia.

     (Citează)

 7. creca astia cheltuie banii sa umble la moralul alorlalti… ma gandesc.

    (Citează)

 8. Lăsând miștourile la o parte, ce vrei tu să faci se numește “a-ți mânca de sub cur”.
  Pe mine mă lasă rece orice sport la televizor. De ce aș mai plăti pentru sportivi, handicapați sau nu? Mai bine aș da banii la ….. (completați voi cu ce vise pare mai important) ceea ce ar fi o mare prostie. Nu vezi pădurea din cauza copacilor. Nu sunt lifturi la metrou sau orice alte lipsuri care te fac să-ți fie rușine din motive mult mai serioase, nu pentru că se duc o mână de handicapati la olimpiadă. Și pentru cultura ta generală sunt zeci de handicapuri acolo, nu doar ăia cu handicap locomotor.
  O să-ți zic nwsozo sau nwbadea de acum înainte că văd că-ți cumperi ochelarii de cal din acelasi loc ca restul marilor gânditori cu ghilimele din blogocub.

    (Citează)

 9. Pe pincipiul de care vorbeşti nu ar trebui să mai existe nici campionate mondiale de fotbal, spectacole artistice (muzică, teatru, film) sau alte manifestări care se fac cu bani grei.
  Sau am putea închide restaurantele pentru că o pătură foarte mare de oameni sînt subnutriţi iar cu banii cheltuiţi de o persoană pe o masă la restaurant am putea hrăni 4 persoane nevoiaşe.

  Eu ţi-am simţit compasiunea pentru cei care chiar nu pot să se ajute singuri şi pentru asta te respect. Greşeşti într-un singur loc: oamenii nu diferă prea mult de animale. Ca şi animalele ei trebuie să vîneze şi să perpetueze specia. Atît! Că noi sîntem şi “inteligenţi” asta e altă mîncare de peşte, dar originile ne spun că dacă vrem să supravieţuim trebuie să-i învingem pe concurenţi, trebuie să fim puternici. Şi în lumea animalelor cei slabi pier primii (e o logică şi aici dar nu vreau să dezvolt subiectul).

  Dacă există dumnezeu atunci numai el are puterea de a face ceva, noi avem “activităţi intelectuale” şi nu ne permitem să pierdem timpul. Dar după cum vezi nici dumnezeu nu se bagă în seamă iar noi… avem treabă cu vînatul!

    (Citează)

  • @Meneopol: nu, nu generalizez mai departe de ce-am zis. Si n-are legatura nici cu impozitele mele sau ceva. Cum am zis, sa se faca chiar mai multe pentru oamenii cu handicap. Dar eu, daca as fi in locul lor, m-ar durea in cur ca unii sunt la olimpiada si isi traiesc visul, daca eu n-as avea nici macar chestiile de baza. Similar cum acum nu ma incalzeste cu nimic faptul ca unii oameni normali isi traiesc visul urcand pe Everest sau inotand cu delfinii sau whatever… eu am viata mea si in lumea mea traiesc.

     (Citează)

 10. postul tău e ilogic. “Mai bine s-ar investi”, “mai bine s-ar face”. Care “s-ar” ? Banii ăştia provin din 1000 de surse diferite, majoritatea private (sponsorizări, donaţii). Fiecare donează pt ce vrea. E ca şi cînd ai zice că cel care sponsorizează un campionat de F1 şi îi apare reclama pe maşină ar trebui să dea mai bine banii pe creşterea siguranţei maşinilor normale, pentru cetăţeni. Poate face şi asta, mai ştii ? dar nu-l poţi împiedica să sponsorizeze şi campionatul de F1 dacă vrea, şi jocurile paralimpice, şi ce-o mai fi.

  Deci nu e vorba de o “găleată de bani” pe care cineva (cine ? Stalin ?) s-o direcţioneze integral unde vrea el, pe principiul “mai bine s-ar da banii ăştia pe [xyz]”. Dacă cineva vrea să sponsorizeze ceva oricît de stupid, cum ar fi să zicem concurs de machiat pisicile, e dreptul lui. De obicei însă, marii sponsori fac şi sponsorizări umanitare.

  Lifturile, rampele şi celelalte facilităţi pt handicapaţi se fac pe baza unei legislaţii a UE în acest sens şi cu nişte bani alocaţi în acest scop. Faptul că nu sînt cîte trebuie/nu merg toate este din aceeaşi cauză ca şi restul problemelor din Ro: trenurile de metrou şi autobuzele nu-s cîte trebuie, drumurile nu-s cum trebuie etc. Cauza e total diferită, nu e vorba de lipsa donaţiilor.

  În plus omiţi că jocurile paralimpice & stuff au un efect important în susţinerea moralului, un aspect important în societăţile civilizate. Despre utilitatea lor strictă, putem zice cam la fel cu utilitatea unui campionat de biliard snooker, despre care ştiu că eşti fan: se uită cine vrea, şi mulţi alţii nu dau nici o ceapă degerată pe el.

  nwradule, tu suferi de un fenomen periodic de “most ridiculous blog post ever” odată la cîteva zeci de posturi OK. Ai o oscilaţie pe undeva, mai bagă nişte condensatoare prin circuit :-)

    (Citează)

  • Cu alte cuvinte, ce zici tu este exact “hai sa nu facem nimic, ca sunt imposibil de organizat banii care vin din prea multe surse si motive”. Iar apoi tot o aud pe asta cu sustinerea moralului… sunt curios daca pe oamenii aia i-a intrebat cineva cat ii incalzeste faptul ca unii se lupta in sabii din scaune cu rotile in timp ce ei nu pot iesi din casa singuri din simplul motiv ca blocurile nu au o rampa de handicapati la intrare.

     (Citează)

 11. poi radule, tu cu ce te simti incalzit ca mutu da gol sau ca lance a luat 7 tururi?

    (Citează)

 12. I reject your priorities and substitute my own.

    (Citează)

 13. oameni cu handiap suna complet aiurea tio spune o persoana cu handicap

    (Citează)

 14. in posturile voastre va expuneti uni dintre voi mizeria caracterului acesta e hanicap vostru care pute si submina societatea pe care tot voi o blamati

    (Citează)

 15. Handicapul ala e “necunoasterea gramaticii limbii române” cumva? Nu cred sa iasa cu ceva zgârieturile astea pe retina pe care mi le-ai produs.

    (Citează)

 16. # A inceput de ieri sa curga, cate-un nas (10)ACUMA A STAT
  # Noi vroiam in Schengen (5)
  # Termopane sau izolarea peretilor? (2

  CAUT NEVASTA SA AMI CONDUCA BMW
  CAUT NEVASTA SA AMI CONDUCA CASA
  CAUT NEVASTA SA AMI CONDUCA FIRMELE
  CAUT NEVASTA SA AMI CHELTUIE DOLARI
  CAUT NEVASTA SA AMI CHELTUIE LEI
  CAUT NEVASTA SA AMI VANDA TERENURILE
  CAUT NEVASTA SA MA LASE LEFTER
  CAUT NEVASTA SA MA BAGE LA AZIL
  CAUT NEVASTA SA MA DUCA LA 9

    (Citează)

 17. daca tot o iei asa,de ce sa mai existe sport pt oamenii fara handicap cand banii aia pot fi folositi pt a imbunatati situatia generala a celor cateva milioane de oameni care nu au ce manca????sau iti convine ca banii din impozite si taxe sa se duca pe fotbal si altele ca tu sa stai ca un sedentar in fotoliu si sa te uiti la meci avand pretentia de mare sportiv?nu fi nesimtit si pune-te in locul lor!incearca ,asa ca un exercitiu de dezvoltare personala,sa iti largesti orizonturile ,sa nu mai fii perfid,egoist si ipocrit!

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus