un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus NX90 – sunetul muzicii

7 Oct 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Asus NX90

Asus NX90

Astăzi, la ora la care citiţi acest post, se lansează la Ateneul Român cel mai nou laptop Asus: modelul NX90, cel care acum câteva luni dispăruse dintr-un hotel de lux din Bucureşti. Despre NX90 îţi dai seama de la prima vedere că e special: are un ecran gigantic de 18 inci diagonală şi are cele mai mari difuzoare puse vreodată pe un laptop, făcute împreună cu Bang & Olufsen.

Eu deduc de aici că nu este făcut pentru mine sau pentru tine, cititorul standard al acestui blog, ci pentru oamenii implicaţi direct în producţie şi editarea de clipuri audio şi video. Difuzoarele Bang & Olufsen sunt excepţionale şi se aud incredibil de bine. Am ascultat ieri câteva melodii la NX90 şi sunetul este foarte bun, cândva de neimaginat pentru un laptop. Cred că mulţi dintre noi nu au boxe stand-alone de aceeaşi claritate precum cele de pe NX90.

Difuzoare Bang & Olufsen

Difuzoare Bang & Olufsen

Joasele nu sunt aşa bine scoase în evidenţă, dar asta era de aşteptat, pentru că nu poţi pune un subwoofer pe laptop. Mediile şi înaltele sunt însă pe măsură numelui Bang & Olufsen (si al dimensiunii generoase) şi se aud limpede şi fără distorsiuni. În plus, difuzoarele se afla de-o parte şi de alta a ecranului gigantic, iar distanţa mare dintre ele face că urechile tale să perceapă mult mai bine sunetele ce vin dinspre dreapta sau dinspre stânga, obţinând un efect stereo real şi sesizabil.

Tastatura cu trackpaduri in lateral

Tastatura cu trackpaduri in lateral

Pe lângă partea de audio, croită pentru cei ce lucrează în domeniul muzical, NX90 oferă şi performanțe video foarte bune. Ecranul este cel mai mare văzut de mine pe un laptop, are 18,4 inci, iluminare cu LED-uri şi rezoluţia, desigur, este full HD 1920 x 1080 pixeli. Sub capotă îl controlează o placă video nVidia GT 335M.

Carcasa slefuita

Carcasa slefuita

Unghi mare de deschidere

Unghi mare de deschidere

Cu siguranţă este soluţia ideală de văzut filme pe laptop, având în vedere ecranul şi sunetul de excepţie, dar este un model mult prea scump pentru a fi cumpărat doar pentru asta. Am spus că îl văd adresat celor ce lucrează în domeniul audio-video (gândul meu, nu ştiu cum îl targetează Asus). M-am bazat pe asta având în vedere şi configuraţia hardware: procesor Core i7 740QM (quad-core cu hyper threading, apar 8 nuclee în task manager), 8 GB de memorie DDR3, două hard-diskuri de câte 640 GB fiecare, Blu-Ray, acel ecran gigantic de care vă spuneam şi placa video dedicată, cu Windows 7 Ultimate peste toate. Ah, şi are şi TV Tuner încorporat!

Device Manager

Device Manager

Carcasa e acoperită cu aluminiu foarte şlefuit, practic oglindă. Îţi faci freza în ea şi din păcate e şi magnet pentru amprente şi urme de mâini. Are două trackpaduri, de-o parte şi de alta a tastaturii (zonele negre), fiecare cu două butoane sub el (ar fi culmea să aibă şi două cursoare pe ecran, pentru cei ce pot face două lucruri deodată). Pe stânga se afla Blu-Ray-ul, cititorul de carduri şi un port USB 2.0, iar pe dreapta sunt ieşirile S/PDIF, microfon, căşti, două porturi USB 3.0, un eSATA care poate fi şi USB 2.0, ieşirile HDMI şi VGA, RJ-45 pentru rețea, conectorul pentru alimentare şi cel pentru antena externă a TV tunerului. Cameră web de 2 megapixeli e deasupra ecranului (ok, şi videoconferințele se văd şi se aud perfect).

Stanga

Stanga

Dreapta

Dreapta

Închis

Închis

Optimistul îl vede semi-deschis, pesimistul semi-închis

Optimistul îl vede semi-deschis, pesimistul semi-închis

Webcam

Webcam

Pentru mărimea lui mi s-a părut destul de uşor. De pe net am aflat că are 4,4 kilograme, dar e mai uşor decât te-ai aştepta, asta din cauză că este foarte lung. Îţi trebuie geantă specială ca să-l cari, pentru că nu există una standard de laptop în care să încapă. E cumva antiteza MacBook Air-ului care încăpea într-un plic de hârtie. Îi reproșez un singur lucru, mai degrabă un moft de-al meu: e păcat că porturile USB din dreapta sunt de tip 3.0 și cel din stânga e 2.0, în loc să fie invers, avand în vedere că majoritatea oamenilor vor conecta un mouse pe unul din porturile din dreapta, pierzând astfel un USB de ultimă generație.

Taste mari

Taste mari

Si baza e slefuita

Si baza e slefuita

LED-ul de power e mic si alb

LED-ul de power e mic si alb

LED-ul de HDD e mic, alb si foarte luminos

LED-ul de HDD e mic, alb si foarte luminos

Bateria nu ştiu cât tine, dar îmi închipui că nu foarte mult cu aşa ecran mare. Oricum nu e un laptop pe care să-l transporţi de colo-colo prea des.

Va costa spre 10.000 de lei şi se va vinde cam peste o săptămână prin eMag şi Media Galaxy la început, când cantităţile sunt limitate. Update: eMag 9.999 lei.

Cutie imensa

Cutie imensa

Cutie imensa

Cutie imensa

    2 comentarii

  1. G73JW are subwoofer in partea inferioara a carcasei. La NX90 s-a pus accentul foarte mult pe calitatea si claritatea sunetului, chiar daca bass-ul nu se simte foarte mult.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus