un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La Microsoft pentru IE9 beta

18 Sep 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Vineri la Microsoft a fost o scurtă prezentare, Tudor Galoş şi Petru Jucovschi vorbind despre noul Internet Explorer 9 beta şi apoi Zoli Herczeg despre Cloud Computing. Dintre cunoscuţii mei au fost prezenţi Andrei Crivăț, Dan Dragomir, Nihasa şi Victor Kapra, care au lăsat prezentările de la Webstock pentru a veni şi aici, plus alţi oameni pe care nu i-am cunoscut.

Prezentarea a fost scurtă şi la obiect. Mi-a plăcut să văd că din sugestiile făcute în iulie în Delta Dunării, când IE era doar în stadiul de preview #3, majoritatea s-au concretizat (nu zic că e meritul nostru, dar e clar că am gândit în ton cu întreaga lume) în acest beta şi vor fi în versiunea finală: o interfaţă curată, fără tab-uri, un browser care să ruleze direct, fără să te întrebe la început de importuri şi configurare, un download manager util, posibilitatea unui ecran care să conţină linkuri la site-urile des accesate. Acestea mă interesau pe mine şi iată-le introduse. De celelalte elemente care îmi plac am amintit ieri.

Tudor şi Petru au vorbit despre browser şi importanţa unui astfel de software în lumea de azi (“57% din timpul petrecut în Windows este în browser”), despre securitate, rapiditate, despre aplicaţiile online şi faptul că browserul de net este acum un element central al vieţii noastre (poate nu conştientizaţi asta, dar e cel mai folosit soft al vostru, pun pariu). Nu e deci de mirare că şi Microsoft şi concurența lor investesc atâţia bani în browserele respective, din moment ce întreaga experienţă a Internetului se trăieşte prin intermediul lor. Cam despre asta a fost prezentarea.

Generaţia curentă de browsere introduce folosirea plăcilor video în randarea unor efecte speciale şi a unor animaţii complexe, în special prin HTML 5. Am văzut iarăşi demo-ul FishTank de pe ietestdrive.com şi am văzut apoi un site foarte mişto făcut, panoramic, la adresa TheKillersMusic.com. În browserul curent abia se mişcă, dar încărcaţi-l în IE9 beta pentru a vedea diferenţa. Totul prin HTML, fără pic de Flash.

A urmat apoi Zoli Herczeg despre Cloud Computing. Pe scurt, Microsoft deţine mii de servere în diverse data center-uri din lume şi le pune la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii într-un sistem “plăteşti cât consumi”. Nu ai grija lui, nu îţi pasă exact unde e serverul şi cine îl şterge de praf, ci doar îţi rulezi aplicaţia sau site-ul pe el, “în cloud”. Dacă peste noapte site-ul tău are succes mare sau are în anumite momente ale zilei spike-uri foarte mari de trafic (gen Twitter când se întâmplă ceva important în lume), atunci hostarea “în cloud” îţi permite să adaugi foarte rapid alte servere în sistem. Două clickuri şi se rezolvă, eşti funcţional în continuare, fără downtime atunci când îţi vine fluxul de vizitatori. Ai consumat mai multe servere, îţi vine factura mai mare, dar se presupune că ai şi câştigat mai mulţi bani din traficul suplimentar. Evident, în funcţie de tipul de aplicaţie şi ce vrei să faci pe net ai la dispoziţie o grămadă de opţiuni şi software de dezvoltare. Cam asta am înţeles eu, ca n00b, din ce s-a zis. Mai multe puteţi citi direct pe blogul lui Zoli la adresa zoli.herczeg.ro (citiți acolo și de concursul cu premiu 15.000 USD).

Asta a fost tot. Ah, faza cea mai tare! A fost sesiune de întrebări şi răspunsuri: “merge pe XP?” Nu, XP-ul e mort. “Se instalează şi un Internet Explorer 64-bit, ce e ăla?” (asta am întrebat eu). Păi dacă ai OS-ul pe 64 de biţi şi un site necesită calcule complexe, browserul pe 64 de biţi e mai rapid. Ştiţi ce n-a întrebat nimeni? Când apare finalul, frate! Habar n-am când se lansează IE9 versiunea finală.

Cu altă ocazie să vă zic câteva cuvinte şi despre Windows Intune, că mi s-a părut drăguţă ideea.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus