un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am fost la lansarea noilor notebook-uri Sony Vaio

22 Jun 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Am fost astăzi invitat de SmartPoint în Piaţa Constituţiei la lansarea noii game Sony Vaio de notebook-uri de toate dimensiunile şi performanţele. Toate au carcasă şi design modern şi plăcut estetic, iar majoritatea sunt disponibile şi în culori vii, pentru cei ce vor să iasă în evidenţă sau să le asorteze cu alte obiecte.

Avem următoarele game:

Vaio P: foarte mic, are doar 600 de grame, dar e suficient de performant şi include şi GPS şi accelerometru. Revin la el mai jos. E disponibil negru “business” sau portocaliu “gay-intens” :P

Vaio E: ecran de 14″ cu rezoluţia 1600 x 900 pixeli, gândit în principal pentru utilizatorii de Internet. Are un buton Web care încarcă instant un browser, fără a fi nevoie să booteze întreg sistemul de operare. Asta e o tehnologie foarte mişto, probabil că are o memorie flash integrată în placa de bază şi care conţine un browser (cu tab-uri, probabil Firefox) şi codul necesar pentru conectarea la Internet. Chestia asta ar trebui să se încarce instant, asemenea BIOS-ului. Mi se pare foarte utilă atunci când vrei să cauţi pe net o hartă, un telefon, programul unui magazin sau vrei să verifici rapid mailul, dar nu ai chef să aştepţi să se încarce sistemul de operare şi tot ce ţine în spate acesta. Disponibil inclusiv în albastru şi roşu aprins. Există E-uri şi de 15,5″, pentru cei ce vor un laptop tradiţional.

Vaio M: gama “mobility”, cu ecran de 10,1 inci pe tehnologie LED. Disponibil în alb, roz şi albastru închis.

Vaio F: e modelul de top, are ecran de 16,4 inci Full HD şi care suporta întreaga gamă de culori Adobe RGB, are procesor Core i7, până la 8 GB de RAM, Blu Ray writer, placă video GeForce GT330M cu 1 GB de memorie. Eu sunt curios cum se compară performanţa cu cea a unui Alienware, căci pe acolo pare.

Vaio Z: adresat segmentului business, adică acolo unde şefii trebuie să aibă laptopuri de top. Are două SSD-uri, memorie RAM mare, placă video GT330M, dar fără a fi ditamai măgăoaia ca F-ul de mai sus. Când vrei să te dai mare la şedinţe în faţa celorlalţi şefi de departamente, pe ăsta îl scoţi pe masă.

Vaio Y: un model care mă interesează şi pe mine, deoarece de mult intenţionez să iau ceva de 13,3 inci. Se laudă cu carcasa de magneziu şi autonomie de 9 ore a bateriei.

Vedetă a fost Vaio P, în jurul căruia s-a învârtit toată lumea. Este foarte mic, are 20 de cm lungime şi doar 2 grosime. M-a surprins ecranul, care are o rezoluţie de 1600 x 768 pixeli şi are şi buton dedicat pentru schimbarea ei într-una mai mică, pentru ca eventualele fonturi mici să fie mai uşor de citit. Are Windows 7 Professional, SSD de 64 GB, 2 porturi USB plus încă un conector în care se introduce un adaptor special ce adăugă un port RJ-45 şi ieşire video, modem 3G încorporat, chip GPS şi accelerometru, tastatura este full qwerty şi cu spaţiu între taste.

În dreapta ecranului are un trackpad capacitiv, încât îl ţii în mâna ca pe un Nintendo DS şi mişti cursorul dând cu degetul mâinii drepte în acea zonă, iar la mâna stângă ai butoanele de click. E mişto ideea şi cred că o vor copia şi alţii. Între taste are şi un trackball clasic, iar jos sub tastatura are două butoane pentru click, aşa că posibilităţi de control sunt multe.

Accelerometrul este o surpriză plăcută. Poţi ţine P-ul în poziţia portrait şi ecranul îşi schimbă automat orientarea, ba chiar şi trackball-ul se prinde că l-ai rotit şi îşi ajustează axele în consecinţă. Faptul că are Windows 7 e un mare avantaj, fiind optimizat direct pentru astfel de manevre şi pentru schimbări de rezoluţie. Dacă ar fi avut touchscreen, era perfect. La 600 de grame, este aproape soluţia ideală pentru mobilitate, drumeţie, live blogging de la evenimente, luat în bagaj sau poşetă ca să nu te plictiseşti în tren, etc. Costă 3600 de lei la Sony Center. Vreau şi eu unul!

Mai jos multe fotografii şi cu câte o descriere sub ele. Toate modelele le găsiți detaliate pe site-ul Sony Center.

    6 comentarii

  1. Y am eu, seria anterioara. cu wifi on, power saver si doar browsing, bateria tine peste 8 ore.

      (Citează)

  2. vreau si eu unul de 12 – 13 inch, cat mai usor si pe alb. ce sa imi iau?

      (Citează)

  3. ia Yul. ala mic mic e prea mic. ma rog, vorbeste cu daniela de la smartpoint sa iti dea ceva in teste.

      (Citează)

  4. numai ca igo pc a fost doar un experiment si nu e foarte optimizat… nu stiu ce altceva ai putea folosi pe vaio p

      (Citează)

  5. f misto noile vaio, pacat ca nu am ajuns si eu:(

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus