un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Stocarea se ieftineste iar

17 May 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

M-au surprins două oferte din newsletter-ul eMag de săptămâna aceasta:

  1. HDD Western Digital intern 1 TB la 249 lei – înseamnă 0,249 lei/GB.
  2. HDD Samsung extern 1,5 TB la 399 lei – înseamnă 0,266 lei/GB.

Aş vrea să profit de ambele, dar călătoria în Anglia m-a cam lăsat fără fonduri. Ideea e că preţul pe GB pentru un DVD este în continuare de 0,27 lei/GB, aşa cum ziceam în octombrie anul trecut [Când DVD-urile nu vor mai fi cea mai ieftină stocare], cu două probleme, prima fiind că pe un DVD nu poţi scrie fişiere mai mari de 4,4 GB şi a doua că nu întotdeauna dai 12 lei pe o cutie de 10 discuri, ci uneori poţi lua țeapă cu unele de 15-17 lei.

Cred că e clar că discurile optice rămân în urmă, chiar dacă destul de încet. Dar nu m-ar mira ca în viitor, mai ales pe măsură ce televizoarele cu USB se vor răspândi tot mai mult, să văd compilaţii de filme sau sezoane întregi din seriale vândute nu pe mai multe discuri DVD sau Blu-Ray, ci pe câte un HDD mobil. Eventual magazine în care să te duci cu hard-diskul şi să-ţi scrie alte câteva filme pe el, contra cost. Ştiu că pare o idee fantezistă, dar am revenit dintr-o ţară în care există automate de reîncărcat telefoane şi Internet wireless în trenuri de mare viteză, aşa că nici o idee de afaceri nu mi se mai pare prea năstruşnică.

    8 comentarii

  1. In urma cu 14 ani cumparam diskette de 3½ inch 1.44MB marca 3M cu 5000lei bucata.
    Rezulta 5000 / 1.44 = 3472 lei/ MB .
    Iar diskettele se stricau si mai des decat un CD sau HDD

      (Citează)

  2. eu tocmai mi-am luat un WDD Caviar Black 1 TB cu 86 EUR. Acum ceva timp imi luam tot un 1TB, dar Green pe la 120. e uimitor cat de repede scad, iti vine sa nu iti mai cumperi, sa tot astepti.

      (Citează)

  3. mie mi-e frica sa-mi cumpar un hard din asta gigantic si sa-mi pun dvd-urile pe el ca poate crapa si, odata cu el, se duce si informatia de acolo…

      (Citează)

  4. @bogdan: DVD urile crapa pe bune si atunci se duce tot, de tot

      (Citează)

  5. E veche oferta la Samsung. Eu mi-am cumparat la pretul scris de tine un HDD anul trecut prin toamna.

      (Citează)

    • @baicoian (bre dar cum te cheama, ca e ciudat sa-ti zic asa?): inca imi aduc aminte de Red Alert luat pe 55 de dischete, sau alea cu Win 3.11 care se tot stricau.

      @bogdan: n-are de ce sa-ti fie frica. Singurele de care mi-ar parea rau ar fi fotografiile din excursii sau din diverse momente. Pe alea le scriu si pe 2-3 DVD-uri, de backup. In rest, ce s-ar putea pierde? Filme? Le tragi din nou de pe net, dar asta e singurul inconvenient. Software? Iei de pe net ultima versiune, prea putine merita pastrate. Si in general nu pica asa des hardurile, o data pe luna te mai uiti si tu la SMART si daca e ceva in neregula faci un backup.

      @Carcotasu: da, dar crescuse pe la 420 de lei la un moment dat. Cum merge, esti multumit de el?

        (Citează)

  6. Eu il folosesc ca storage si nimic mai mult. Deci filme, muzica, kituri si poze/filme personale din vacante, ultimile avant si back-up pe alta unitate. Nu am nimic de reprosat. Viteza buna (tinand cont ca totusi este un device USB extern), zgomot aproape inexistent. In plus cand nu il folosesti il poti opri din buton care este folosit si ca variator pentru ledul de sub hdd. Chiar a meritat pretul.

      (Citează)

  7. de ce sa le mai stochezi? sunt toate acolo! in scurt timp orice tv va avea wifi si client de torrent[in forme legale probabil, sau nu]. probabil va fi un cent minutul, sau chestii asemanatoare, cu identificare prin mac-ul pc-ului. de asemenea cred[dar mai degraba sper] ca lumea sa inceapa sa se indeparteze de pc/tv/digital/virtual. sau o sa murim cu ele de gat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus