un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cand DVD-urile nu vor mai fi cea mai ieftina stocare

18 Oct 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Mă uit de multă vreme pe preţurile hard-diskurilor, aşteptând ca DVD-urile să nu mai fie cea mai eficientă modalitate de stocare disponibilă pentru end-user. Cam începe să fie cazul.

Un pachet de 10 DVD-uri, marca bună, costa cam 12 lei. Dacă facem calculul de lei pe gigabyte, înseamnă 12 lei / 44 GB = 0,27 lei/GB. Există multe hard-diskuri externe, de diverse capacităţi, dar dacă aş avea nevoie de unul mi-aş lua fără să clipesc un HDD extern de 1,5 TB marca Samsung, care costă 449 lei acum (în septembrie costa chiar 399 lei la o promoţie, dar s-a dus). Facem iar calculul şi 449 lei / 1536 GB = 0,29 lei/GB cost de stocare, practic la fel. Alte variante de hard-diskuri externe nu sunt la fel de rentabile, ajungând pe la 0,38 lei/GB, 0,44 lei/GB sau chiar 50 de bani pe giga.

Avem deci 0,27 lei pentru DVD, 0,29 lei pentru un hard disk extern, diferența fiind nesemnificativă. Poate chiar mai ieftin pe DVD, dacă apelăm la mărci ieftine (Estelle?) sau cumpărăm în cantităţi mai mari. Dar DVD-ul prin natura lui nu mai rentează. Eşti limitat la 4,4 GB, iar majoritatea filmelor HD deja sunt dublu ca mărime a fişierului şi poate nu ai chef să le tăi cu MKVtoolnix. HDD-ul e mai rapid, poţi scrie şi şterge de câte ori vrei, ai toate fişierele într-un singur aparat fizic, nu e nici greu de cărat.

În concluzie, dacă ai bani să investeşti în stocare (450 de lei deodată, în loc să iei cu ţârâita DVD-uri) şi ştii şi ce model de hard-disk să alegi (cel mai eficient ca raport preţ/stocare, fără să conteze culoarea, mărimea fizică şi silenţiozitatea sa), ieşi în avantaj acum. Stochezi la fel de mult dar poţi scrie şi şterge şi organiza fişierele cum vrei şi de câte ori vrei.

    12 comentarii

  1. si cand pica un hard de 1,5 tb? si nu se mai poate recupera nimic, sau foarte putin?

      (Citează)

  2. Avand in vedere ca il folosesti rar, nu pica el asa rapid. Plus ca nici dvd-urile nu sunt mai breze, dupa cativa ani se oxideaza suprafata.

      (Citează)

  3. Sincer sa fiu, nu mi-as stoca datele importante pe hdd-uri externe ( mai exact, nu le-as stoca DOAR pe hdd ). Hdd-urile sunt din ce in ce mai ieftine, dar sunt si mai proaste.

    Iar hdd-urile externe sufera la protectia antisoc, sufera din cauza racirii ( sunt inchise in o cutiuta de plastic, pe 4 picioruse de cauciuc ). Fiind externe, sunt mult mai expuse la socuri si alte accidente.

    Pana una alta tot pe dvd imi fac back-up-urile.

      (Citează)

  4. La picat m-am gandit si eu. De cand ma stiu nu mi s-a stricat niciodata un hard-disk, asa ca poate doar din ghinion sa pierzi datele. La fel de bine poti spune ca pierzi DVD-urile sau le rupi sau le zgarii. Daca stii sa te uiti un pic si pe SMART-ul de la hard, nu te ia prin surprindere un eventual defect decat foarte rar.

    Pentru backupuri de partitii intregi, cu Ghost sau Acronis, sau pentru filme HD cred ca un hard disk e cea mai buna solutie. N-are nici o sansa DVD-ul acolo. Am unul de 500 GB luat prin martie, fac backup, sincronizez muzica, am o colectie de software din care sterg varianta mai veche atunci cand apare una noua, caut rapid prin fotografiile vechi. Pana atunci scriam pe DVD-uri, tineam socoteala lor cu un soft de genul WhereIsIt doar ca sa aflu pe ce DVD sunt fotografiile de la evenimentul X sau Y, cautam discul… chin mare.

      (Citează)

  5. HDDurile sunt bune pentru stocare personala (backup), CD si DVD daca ai de oferit cuiva date. Ca nu cred ca dai HDDul sau Sticul.

      (Citează)

  6. Nu, pentru dat e bun un DVD sau un DVD-RW. Desi la fel de bine pot sa fac un FTP pe moment si gata.

    M-am gandit cum vad eu backupul: o imagine a partitiei oricum nu incape pe DVD, iar daca faci des cate un backup, e mai bine sa stochezi ultimele doua pe un hdd extern si gata. Colectia mea de muzica e mare si mi-a luat ani buni sa o strang, dar de fapt importanta e doar o lista a pieselor, nu si fisierele in sine. Daca ar fi sa le pierd pe toate, n-ar fi problema: pe cele mai importante piese si albume le am si pe iPod, pe restul le-as putea downloada la loc probabil intr-o saptamana. Filmele le mai salvez ca poate ma mai uit altadata la ele sau cand vine cineva in vizita. Le-as putea lua pe loc de pe net, dar as pierde vreo 10-20 de minute. Daca le pierd si de pe discul extern, n-ar fi mare branza insa, cu siguranta nu are rost sa le trec si pe DVD-uri. Inainte mai scriam software pe DVD-uri, ca sa-l am la indemana, dar apar atat de frecvent versiuni mai noi incat e mai simplu sa le am pe hardul extern si sa sterg versiunea veche si sa o pun pe cea noua. Daca le pierd, iar nu e mare branza.

    Ce merita atunci salvat si pe DVD? Fotografiile. Pe cele din excursii nu mi le poate da nimeni inapoi. Le scriu pe 2-3 DVD-uri, le am si pe hardul extern pentru a le accesa rapid. Fotografiile nememorabile le salvez pe discuri doar ca sa nu ocupe spatiu pe hard. Nu ma mai uit la ele, dar lasa sa fie pe undeva. Mai am niste documente, niste drivere necesare, poate cate un joc care n-are rost sa fie pastrat in hard-disk. Dar in rest nu mai am nevoie de DVD-uri.

      (Citează)

  7. eu am toate fotografiile facute de mine pana acum pe cca 200 dvd-uri (deh, trag numai in RAW si apoi prelucrez in TIF). proiectele de arhitectura pe alte 100. si arhiva creste. in paralele sunt back-uite si pe mai multe hard-diskuri externe. nu as risca niciodata sa las ceva numai pe un sistem, mai ales pe hard, poate disparea intr-o fractiune de secunda :( dvd-urile le verific periodic, le pastrez f bine si le rescriu pe cele vechi.
    acum ma tenteaza tare un hard de 1,5 tb… sincer insa prefer sa raman la mai multe de 500, macar daca pierd unul, nu fac o depresie atat de importanta :)))

      (Citează)

  8. RAID redundant. Trebuie să ai ceva timp liber să stai să verifici DVD-uri și să le rescrii.

      (Citează)

  9. timp nu e niciodata, dar se gaseste intotdeauna cand e vorba de ani intregi de munca :)

      (Citează)

  10. Hardul extern de care vorbeam s-a ieftinit iar, e 399 lei pentru 1,5 TB stocare, deci 0,25 lei/GB.

    @Stefan: Poate ar trebui sa te orientezi pe Blu-Ray, daca vrei neaparat stocare pe discuri optice. Mai castigi ceva timp.

      (Citează)

  11. este in plan :)

      (Citează)

  12. de 2 ani am luat in considerare aceasta abordare, si cam tot de atunci nu mai scriu cd/dvd decat daca am ceva de boot-at, cd-uri audio pt masina sau diverse chestii pentru altii. pe de alta parte, nu pleaca nicaieri informatiile, internetul este el in sine un mare hard :), le poti gasi toate acolo.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus