un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review la monitorul BenQ V2420

6 May 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Imagine de test

Imagine de test

Se împlineşte aproape o săptămână de când am pe birou nou-lansatul monitor Benq V2420. Iluminare pe LED-uri, ecran de 24 de inci cu o rezoluţie optimă de 1920 x 1080 pixeli (adică cea Full HD), contrast 1000:1 (dinamicul merge până la zece “fără număr” milioane la 1) şi un timp de răspuns de 5 milisecunde, totul în carcasa slim.

Cum e monitorul? Marfă, cum să fie. Culorile sunt bune, iluminarea este uniformă pe toate suprafaţa panel-ului, negrul e negru, albul e strălucitor ca în reclamele la detergent, toate şi datorită tehnologiei de iluminare pe bază de LED-uri. N-am testat până acum alte monitoare de 24 de inci, aşa că nu pot spune dacă e mai bun sau mai rău decât cele cu care concurează, dar un lucru e limpede la acest BenQ (pe lângă imaginile afișate :P): nu e nimic în neregulă cu el! Imaginile sunt foarte bune, meniul e ok, carcasa nu pare ieftină… dacă vreţi să-l luaţi şi vă temeţi să nu aibă vreo hibă ascunsă, atunci aflaţi că n-am găsit niciuna până acum. Mi l-aș lua eu? Da.

Cum e să ai monitorul pe birou? Oh da, faţă de cel de 19 inci pe care l-am dat la o parte e altă lume:

  • am jucat Assassin’s Creed 2. Imagine mare, vezi toate detaliile, ecranul e atât de mare încât îţi solicită şi vederea periferică. Parcă mă uitam printr-o fereastră și eram mai aproape de acţiune. Jocurile cu maşini, FIFA sau cele de strategie se văd şi mai mişto.
  • poţi afişa lejer două pagini A4 una lângă alta, în cazul în care traduci un document dintr-o limbă în alta sau cauţi date într-un fișierşi le scrii în altul. Bravo lui Windows 7 că îţi permite foarte rapid să afişezi o fereastră pe jumătate de ecran, doar dragând-o în stânga sau în dreapta acestuia.
  • te poţi uita la filme Full HD chiar la rezoluţia lor originală, în cazul în care nu ai un televizor care să îţi permită asta. Desigur, la 24 de inci nu prea sesizează ochiul diferenţa între 720p şi 1080p, ştiu asta, dar ideea este că ai scăpat de nevoia de a face resize la un clip full HD ca să încapă pe un monitor de o rezoluţie mai mică, resize care poate introduce deformări şi pierderi de calitate. Dacă din lipsă de bani sau din alte motive nu ai un televizor pe care să-l conectezi la calculator, atunci un monitor de această rezoluţie şi diagonală este o soluţie foarte bună pentru a vedea filme şi seriale HD.

Nu mai sunt multe de zis. Carcasa e bine închegată şi nu trosneşte când se încălzeşte de la utilizare sau când se contractă la răcire. Pe baza monitorului e un sticker cu “Certified for Windows 7”, dar asta mi se pare o găselniţă de marketing: e un monitor, normal că merge şi pe Windows 7 fără probleme (de fapt, a fost detectat imediat cu denumirea corectă şi Windows a schimbat automat rezoluţia în cea optimă). Butoanele sunt sub monitor şi au sistemul clasic de meniuri şi de configurare a valorilor cu + şi -. Ecranul se poate înclina în faţă şi spre spate, în manual scriind de 5 grade şi respectiv 15 grade. LED-ul de pe carcasă este verde în timpul funcţionarii, dar are intensitate redusă şi nu deranjează la ochi, iar în stand-by clipeşte galben, dar nu te deranjează noaptea.

Mai jos găsiţi o galerie foto cu acest monitor, în care am arătat butoanele, sistemul de prindere, panoul de conectori din spate (perpendicular, din păcate) şi câteva imagini luate în funcţionare şi din Everest. Vroiam să fac fotografii la meniu, dar m-am gândit că mai bine pun pe net manualul (PDF, 1,6 MB) şi citiţi voi acolo ce opţiuni sunt şi ce face fiecare, dacă vă interesează ceva anume.

Avantaje:

  • imagine bună.
  • contrast mare datorită iluminării cu LED-uri.
  • rezoluţie full HD nativă.
  • modelul V2420H are şi conector HDMI.
  • bun și la jocuri și la office și la filme.
  • consum maxim 28W, iar în mod Eco doar 17 W (LG-ul meu de 19 inci consumă 40W).
  • LED-ul de pe carcasă nu deranjează nici în utilizare şi nici în stand-by.

Dezavantaje

  • E slim degeaba. Mă gândeam că îl poţi lipi (sau chiar monta) de un perete, dar nu merge chiar aşa. Mufele din spate ies perpendicular din monitor, aşa că trebuie să laşi loc pentru cabluri, iar oricum stativul are cam 15-20 de centimetri în diagonală. Nu se poate nici fixa pe perete, întâi din cauza mufelor perpendiculare, apoi pentru că nu are găuri de prindere: spatele este rotunjor şi estetic plăcut, dar lipsit în totalitate de găuri de prindere tip VESA.
  • Vine cu alimentator propriu care la intrarea în monitor are o mufă rotundă şi nu conector ca la sursa de calculator. Asta e un impediment doar dacă vă alimentaţi monitorul prin sursa calculatorului, altfel nu contează.
  • Nu e livrat cu cabluri DVI sau HDMI, trebuie achiziţionate separat (20 de lei, nu e mare cost, dar să nu uitaţi de ele).

BenQ V2420 costă 985 lei la eMag, iar V2420H (cu HDMI) costă 1070 lei. Citiți și hands-on-ul de aici pentru alte informații și comentarii.

    8 comentarii

  1. dragut. de la samsung ai vreo recomandare?
    m-ar interesa daca se poate ce placa video si ce procesor ai , daca tot ai jucat AC2

      (Citează)

  2. samsung baga bani masiv in marketing iar altii fac produse :)

      (Citează)

    • Chiar Samsung nu stiu ce sa mai recomand, nu sunt la curent cu produsele lor si nici m-a mai impresionat nimic de la ei recent. De exemplu am acasa trei televizoare LCD cam din aceeasi generatie, doua Samsung si un Philips. Philipsul le bate tare de tot pe celelalte doua.

      @laur: am un Core2Duo E6550, placa 9800GT si 2 GB de RAM, pe Windows 7. Se misca bine, chiar si in 1920×1080.

        (Citează)

  3. samsung produce mare parte din ecranele lcd de pe piata. nu m-ar mira ca si in benq-ul asta sa fie o inima de samsung ;)

      (Citează)

    • Sunt multi producatori de panel-uri. BenQ foloseste unele AU Optronics, e o companie pe care o si detin.

        (Citează)

  4. Felicitari pt review! Pare un monitor chiar decent la raportul calitate/pret!
    Ca orice om…si eu sunt sensibil la numele brand-ului (Samsung, LG, Dell, Asus), dar chiar imi place acest BenQ, desi numele BenQ nu a beneficiat de o reclama extraordinara!:)
    As dori sa-mi spui si mie de unde l-ai primit/achizitionat pt ca vad ca in oferte exista doar varianta cu HDMI, nu si cea fara HDMI prezentata de tine!

      (Citează)

    • Eu l-am avut de la Smartpoint, care face PR pt BenQ. Cred ca monitorul e foarte nou si inca nu a aparut la vanzare. I-am intrebat si eu cand va fi disponibil in toate magazinele, inca astept raspuns.

      Eu as lua varianta cu HDMI, pt diferenta aia de bani n-ar strica sa ai si mufa aceea. Poate pe viitor ii iei un tuner extern si il faci televizor sau vreo alta combinatie, plus ca multe placi video incep sa aiba conector HDMI.

        (Citează)

  5. ca utilizator de monitor benq, recomand fara niciun fel de rezerve – E2200HD

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus