un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vreau sa-mi iau DSLR: Pentax K-x

26 Apr 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

pentax_kx_300Mă bate gândul că săptămâna următoare să cumpăr un aparat foto DSLR şi, la bugetul meu şi din ce am citit, cel mai potrivit mi se pare un Pentax K-x într-un kit cu două obiective, un 18-55 şi un 50-200 mm.

N-am mai mulţi bani decât cei 2660 de lei şi K-x mi se pare cea mai bună combinaţie între zgomot mic, funcţii disponibile şi mărimea redusă a aparatului. Ce părere aveţi? În cazul în care credeţi că ar trebui să aleg alt aparat sau altă soluţie, v-aş ruga să prezentaţi nişte argumente logice pentru asta, iar eu le voi analiza şi voi spune de ce K-x mi se pare mai bun sau poate voi cumpăra altceva.

    27 comentarii

  1.   (Citează)

  2. E grea chestia asta cu DSLR. Fiecare are o inclinatie spre o firma producatoare. Mereu se gasesc argumente pro si contra. Sfatul meu este urmatorul: daca esti multumit de ce stie sa scoata (aici ma refer la poze) ia-l. Chiar daca nu e Nikon sau Canon. Cat priveste dimensiunea aparatului, aici eu cred ca gresesti. Un DSLR nu il iei pentru dimensiunile mici. Daca ai nevoie de ceva mic si bun exista G11. Daca ai nevoie doar de ceva mic, exista compacte. Sa nu mai amintesc si de bridge.
    Sa-l stapanesti sanatos.

      (Citează)

    • @Skandalouz: aha, nu stiam ca a iesit primul la entry-level.
      @Carcotasu: nu vreau sa fie ditamai tulumba, dar nici nu ma astept sa fie cat un compact. Bridge am acum, Canon S5, 12x zoom optic, foarte bun la orice, dar zgomotos in imagine si fara adancime de camp.
      @Mihai: mie asta imi place, ca are baterii AA si daca mi se termina pe strada, iau altele de la primul chiosc. Plus ca am o gramada de acumulatori de la Canon.
      @Skitters: nu e full frame, e APS-C. Din pacate n-am bani de Canon si nici de prea multe obiective. Canon sau Nikon la acest pret sunt destul de slabe, le bate Pentax-ul aproape la orice categorie. Sunt testele si comparatiile pe dpreview. Am zis, am urmarit, am citit, m-am documentat, acum aveam si nevoie de pareri sau sugestii de la utilizatori sau fani. Daca nu ma insel F64 nu are Pentax…
      @stefan: daca si tu folosesti Pentax, inseamna ca ma apropii si mai mult de achizitie.
      @AdrianG: n-am incredere in micro4/3.
      @Matreo: nu prea are rost asteptarea. Intai pentru ca in curand plec in Anglia si in iulie in Spania (palmieri, mare, zone frumoase, interioare) si am nevoie de aparat bun pt astea, apoi pt ca daca tot astept, mereu va aparea ceva si mai bun care va inlocui modelele actuale. Problema mea e ca eu nu am bani mai multi, sau nu vreau sa dau mai mult pe un aparat.

      Atentie la o chestie: nu sunt fotograf profesionist, nu traiesc din asta, nu fac fotografii in conditii prea speciale. Vreau doar un aparat bun cu care sa fac fotografii in culori vii si fara zgomot. Actualul Canon S5, oricat de bun si complet ar fi el, nu face asta si diferenta fata de un DSLR este evidenta imediat. Imi stiu locul, nu cred ca voi avea niciodata nevoie de un full frame sau de cine stie ce chestii complexe.

      Imi trebuie in principal pentru excursii, unde am nevoie de ceva zoom. Ma cam deranjeaza faptul ca va trebui sa umblu cu doua obiective dupa mine, as inclina sa iau doar body-ul si un obiectiv cu gama focala cat mai mare, ca sa acopar cat mai multe nevoi doar cu el. Mi-as dori si unul care sa surprinda cat mai mult dintr-o scena (banuiesc ca focala si apertura cat mai mici), dar momentan sunt scumpe rau.

      Pe DPreview.com e comparat binisor cu competitorii sai. Uitati-va aici http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/page15.asp pentru test de zgomot, ii bate rau de tot, iar la specificatii e comparat aici http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/page21.asp

      Canon 500D are niste puncte forte in plus, dar cam putine pentru a justifica diferenta mare de pret.

        (Citează)

  3. Doar o observatie: din experienta pot sa spun ca e neplacut sa lucrezi cu 4 baterii AA in loc de un acumulator dedicat.

      (Citează)

  4. Daca vrei ceva pocketable cu lentile interschimbabile eu zic sa mai astepti 1..2 luni.
    Sony (si probabil ca si nikon in septembrie) are o surpriza placuta de anuntat, sub 1000$ probabil:

    http://www.photographyblog.com/news/sony_a700_successor_and_evil_camera/

    Daca vrei un dSLR, crezi ca o sa cumperi 2-3 lentile, si crezi ca o sa te cuprinda bug-ul atunci recomand Canon/Nikon. Asta si daca in 3-4 ani faci upgrade cel putin ramai cu lentilele care pot valora mai mult decat bodyul .

    Pentaxurile momentan pe digital au mult de recuperat si chiar daca sunt mai ieftine pe viitor nu stiu cat de OK este sa investesti in montura K (full frame?). Nu stiu nici cat de impresionanta e noua colectia de lentile. Stiu ca Pentax e cumparata de Hoya de prin 2008, implicit le face sticla.

    Daca vrei sa fie cat mai cheap mai poti sa cumperi un body Sony si iei de pe ebay lentile minolta rokkor dar fara auto focus.

    dpreview, photographyblog, photozone.de sunt bune de urmarit si de puricat

    lentile/bodyuri SH gasesti pe foto-magazin.ro si de cumparat “nou” recomand f64

    Sper sa te ajute

      (Citează)

  5. Oficial Sony EVIL va fi denumit SONY NEX5 si NEX3

    “We expect two Sony mirrorless cameras to be announced on May 11. The NEX3 and the NEX5 will be very similar. There will be only minor differences between the two mirrorless cameras (The NEX5 has faster FPS and 1080p recording, the NEX3 720p). Both will be very aggressively priced compared to MicroFourThirds cameras.
    Both cameras will feature the new 14 Megapixel Sony ExmorHD sensor”

    se zvoneste ca filmuletul e filmat cu aparatul foto NEX3
    http://www.youtube.com/watch?v=2VwbGmpFW_A

      (Citează)

  6. felicitari pentru alegere. :) am mai mule body-uri pentax (film si digital) si multe obiective, deci sunt fan. ce se spune mai sus e adevarat, insa vizorul optic nu va fi niciodata inlocuit de EVF, oricat marketing ar baga sony, samsung, oly si restul.

    pentax nu e prezent in full frame, dar este f bine infipt in APS-C, avand de altfel cea mai completa si coerenta gama de obiective din domeniul asta (si nu e doar parerea mea ci a unor reviste de specialitate). k-x este chiar un aparat foarte bun, pe mine ma tenteaza sa mi-l iau ca body de back-up (acum am k20 si astept sa iasa urmasul lui k7 ca sa il cumpar).

    revenind la obiective nu ar fi rau (cand mai ai bani de investit) sa iti iei si niste fixe: un 50 f/1.4 sau un 77 f/1.8 limited sunt un vis.. . mai ales al doilea, desi e f scump. ca zoom, in loc de ala de baza nu ar strica un 16-50 f/2.8 dar inca o data, pretul e f mare (eu il am si e o placere sa il utilizezi).

    toate grijile legate de full frame mi se pare nejustificate… foarte putini utilizatori vor trece la full frame, asa ca sa investesti intr-un canon sau nikon doar pentru ca … “vreodata” ai trece la full frame mi se pare absurd. in plus, tot ce iti vei lua vor fi APS :), pentru ca sunt mai ieftine si optimizate pentru aparatul tau… deci argumentul asta cade. pana la urma tot APS vei ramane.
    in plus, recomand tuturor celor care viseaza la un full frame sa se plimbe cu unul + cateva obiective pentru full frame cateva zile, sa vada cum trage la spate. APS-C au avantajul marimii, mult redusa fata de full frame.

    ca bonus, daca ti-l iei, cand vin in Romania, poti sa te joci cu jucariile mele :)))

      (Citează)

  7. Daca tot esti interesat de marime si greutate, eu zic ca ar fi totusi indicat sa mai astepti sa vedem in ce directie o iau producatorii cu micro four thirds.
    Eu nu as cumpara in 2010 o camera sau cam orice functioneaza cu baterii daca nu vine cu acumulator si incarcator, but that’s just me :)

      (Citează)

  8. Eu zic sa astepti sa vezi ce are de zis Nikon si Sony… Ai o camera destul de buna din cate stiu si eu cred ca ce va iesi in continuare, cel putin de la Sony va fi foarte frumos.

      (Citează)

  9. in Romania pentru Pentax si Sigma iti recomand http://www.focus94.ro/ Din cate stiu sunt reprezentantul oficial.
    au magazinul (cel putin il aveau) pe langa Dorobanti, Caragiale.
    poti acolo sa vezi si sa te joci cu mai toate.

    ca idee, pret franta: http://www.digit-photo.com/Appareils_photo_reflex_numeriques-aFA0047/PENTAX_K_x_Noir_18_55mm_50_200mm_Chargeur-rPENTAX1620100.html

      (Citează)

  10. Poate te ajuta sa te hotarasti. Compara aceleasi poze facute cu aparate diferite.
    Acum o luna eu m-am decis la un Nikon D5000.
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

      (Citează)

  11. Radu, nu de baza prea mult pe chestia cu bateriile R6. Mi-au murit acumulatorii de la S3 IS in Tallinn, asa ca am scos setul de baterii Ikea noi din rucsac. Fara blitz au mers superb, cum ridical blitz-ul se stingea camera. Am intrat intr-un magazin si mi-am luat niste Varta care m-au tinut pana seara.

    Cel mai sigur e cu unul-doua seturi de acumulatori cu descarcare lenta (Sanyo Eneloop, Panasonic Infinium si altele de genul) de rezerva la tine.

    K-x e un aparat f bine facut si un punct de plecare excelent daca migrezi de la bridge. Dar o sa le duci dorul zoom-ului, live view-ului cum e implementat la S5 si controlului video in timpul filmarii.

      (Citează)

  12. Pe orice sistem te bagi, ca e Pentax, ca e Miyama, nu recomand zoomuri nesimtite(18-200 gen). Mai bine un zoom wide si unul tele decat un 18-200mm care sa deformeze in draci. Sticla chiar conteaza iar obiectivele din kit sunt de multe ori foarte slabute.

      (Citează)

  13. Acum am observat ca K-x are si 720p, go for it.

      (Citează)

    • @mircea: foarte bun site-ul, multumesc. Mi-a placut sa fac o comparatie intre Canon SX20, care sa zicem ca e generatia curenta a modelului pe care il am eu (S5 nu e acolo) si Pentax K-x. Il omoara Pentax-ul oricand. Apoi K-x comparat cu un 5D Mark II… diferenta a fost la fel de mare in partea cealalata.

      @Sebastian: Am vreo 3 seturi si un incarcator destul de rapid, n-am patit niciodata sa raman fara curent pe strada. De live view nu mi-e dor, oricum foloseam viewfinder-ul aproape mereu.

      In concluzie ziceti sa iau aparatul. Despre obiectivele din kit stie cineva ceva? Sunt ok, au vreun punct slab? O geanta in care sa incapa toate pe unde gasesc?

        (Citează)

  14. obiectivele de kit sunt obiective de kit :) cred ca gasesti niste review-uri pe photozone.de, tipul e destul de obiectiv. nu ar fi rau sa le iei pe cele cu protectie la praf si apa, desi k-x nu este etans la apa din cate stiu eu.
    revenind la calitate, obiectivul e kit e bun pt banii pe care ii ai. daca vrei mai mult iei 16-70 f/4 daca vrei si mai mult iei 16-50 f/2.8. la fel si la celalalt, unde ar fi misto sa il ai pe 50-135 f/2.8 (un vis :) ) sau 60-250 f/4. dar avand in vedere cat vrei sa investesti…. atata e.

    poti sa mai cauti alternative la sigma, acelasi magazin, focus 94. desi in general alternativele astea sunt interesante la obietive mid si mai spre high-end, nu la cele de baza, kit-like.
    nu in ultimul rand ai putea sa te gandesti la un 18-200, in ciuda celor spuse mai sus, nu cred ca ai observa foarte curand diferentele fata de kit. incearca sa te uiti la niste teste.

    geanta se ia prin teste cu aparatul :). eu mi-am luat de la eastpak si lowepro. kata mai e misto sau crumpler… dupa preferinte si portofel.

      (Citează)

  15. ia uite argument logic: http://www.remodelatorul.ro/images/image_3632.jpg

    Canon EOS 400D + 50mm f1/8

      (Citează)

    • Marfa fotografia, dar vorba lui Stefan, arata doar ca trebuie obiective cu f mic, asta stiam :P
      Esti sigur ca vrei sa pui fotografii din acestea pe net?

        (Citează)

  16. poate imi explici si mie logica ;) presupun ca ii sugerezi sa isi ia si niste focale fixe? pentax smc-a f/1,4 (si nu f 1/4 :) ) e intradevar, f bun :)

      (Citează)

  17. apropo de obiective luminoase: http://badorgood.com/img/09-02-170451/99.jpg
    pentax 77mm limited f/1.8 pe k20d.

      (Citează)

  18. da, e f/1.8 scuze, m-am grabit…

    si cum adica fotografii din acestea ?

      (Citează)

  19. that’s not me… în cel mai bun caz e văr-miu :D

      (Citează)

  20. cine e interesat de un aparat foto SONY DSLR A 300 stare impecabila+ accesorii+ geanta originala la doar 1500Ron

      (Citează)

  21. ce ai facut cu Pentax-ul K-X pana la urma? l-ai luat? eu sunt la stadiul tau din aprilie – dar vreau sa aflu parerea unuia care il are de ceva vreme, il si foloseste :)), ce + si – are si daca poti trai cu ele (+/-) ; te-am gasit dupa “pentax k-x”, super blog-ul…bagat la lista! ;)

      (Citează)

    • L-am luat si toate fotografiile din tag-ul Spania de anul acesta cu el sunt facute. E ok aparatul, isi face bine treaba pentru banii lui. SUnt in special incantat de calitatea buna a imaginilor luate in lumina slaba, precum in catedrale… zgomotul e chiar mic. Parerea mea e sa cumperi un body si un obiectiv gen 18-200, nu are rost sa iei kitul cu doua obiective pentru ca e prea multa bataie de cap sa le schimbi intre ele.

        (Citează)

  22. Super !! Merci mult de parere si sfat….si acum sa continui cu “Spania” pt ca am inceput cu pozele…dar deja am dat de la inceputul tag-ului si iti citesc toata excursia! :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus