un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cratimele sunt importante

28 Apr 2010  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Cel mai bun exemplu, explicat de mine într-o discuţie de pe Yahoo:

Radu: “Laptele matern contine o substanta care distruge celulele canceroase”
Radu: uite sa vezi diferenta cu diacriticele
Radu: trebuie sa sugem mai des la tata
Radu: trebuie să sugem mai des la țâță

Și e doar un exemplu inspirat din titlul unei știri văzute azi. La fel e o diferență între a comanda paturi și a comanda pături sau între a arde pagini și a arde păgâni. După care am văzut că şi Arhi întreabă astăzi de ce nu utilizează lumea diacritice. Păi de ce ar face-o, dacă nici la cel mai înalt nivel, precum cel al preşedintelui României, nu se respectă scrierea corectă a cuvintelor din limba noastră? Le era greu să lipească nişte codiţe şi pe acest pupitru de la care vorbește Băsescu? Vocea României nu are nevoie și de corectitudine gramaticală?

administratia_600

    9 comentarii

  1. Mie pe internet mi se pare inutil, mai ales pe bloguri, mi-e greu sa tastez cu diacritice si nu cred ca e chiar asa o nenorocire. Evident, pe site-urile oficiale sau in cazul pozei trebuie folosite.
    BTW, titlul e gresit.

      (Citează)

  2. Cum să fie greu?? În Windows Vista / 7 poți alege tastatura Romanian (Programmers) și ai diacritice corecte (cu virgulă, nu sedilă) la combinațiile ALT DREAPTA + LITERĂ. E foarte simplu, nu se schimbă layout-ul literelor pe tastatură, merge în orice aplicație fără alte programe în background.

      (Citează)

  3. Bune diacriticele dar nu penntru ori si cine. Nu se produc tastaturi pentru special pentru piata romaneasca si aici incepe distractia.
    Eu unul ma recunosc cretin (mai precis dislexic tratandu-ma) si mi-e greu sa schimb configuratii de tastatura. Pe langa asta ar mai fi si micuta problema a faptului ca folosesc linux si nu prea ma pricep ce si cum sa schimb usor intre tastaturi ca sa nu trebuiasca sa invat prea mult( prostul nu e prost destul pana nu e si fudul)

      (Citează)

    • @aliosca: e simplu rau, sa stii. Eu trec de pe engleza pe romana cu alt-shift si bag diacriticele din tastele [];’\. Pe niste laptopuri Toshiba mai noi am vazut ca sunt chiar scrise pe acele taste.

      E si mai banal altfel: eu scriu postul fara diacritice, apoi folosesc softul free AutoCorect pentru a le introduce automat in cuvinte. Mai recitesc o data si corectez cateva erori. Cu autocorect am bagat diacritice inclusiv in documente word de zeci de pagini. Mie mi se pare o necesitate in blogging. Degeaba ai un aspect ingrijit al temei si te chinui sa scrii frumos si corect gramatical, dar daca nu ai diacritice parca nu e complet. Lenea nu tine ca motiv, daca vrei sa faci totul corect si perfect.

      Voi face un tutorial, sunt multi interesati.

        (Citează)

  4. si totusi comentariul l-ai scris fara diacritice :P

      (Citează)

    • Da, la comentarii nu pot fi consecvent pentru ca pe unele le postez de la diverse calculatoare neconfigurate sau de pe telefon. Ma gandesc sa fac un efort si la ele.

        (Citează)

  5. mai…acum ce-oi zice ca sa dau dovada e consecventa. Oi baga si diacritice ca acum mi-am reinstalat linuxul si ii bag si pachetul de caractere romanesti… cu programul ala….nu prea il vad
    pe net. ai cumva un link pentru ubuntu?

      (Citează)

  6. din nefericire asta este un program pentru windows, are doar .exe. Inutil pentru mine din pacate. chiar aveam nevoie de el in mama lui de program.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus