un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cineva a pierdut viitorul iPhone si l-a gasit Gizmodo

19 Apr 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Când am citit povestea mi-a venit să râd şi să spun că nu poate fi adevărat aşa ceva, dar fotografiile nu mint. Se pare că un prototip al viitorului iPhone a fost pierdut de cineva, iar găsitor l-a dus la Gizmodo, unde a fost analizat şi demontat. Telefonul era băgat într-o carcasă ce imita perfect aspectul unui model actual iPhone 3GS, pentru a nu trezi interesul oamenilor din jur atunci când era testat. Eu mă gândesc că mai e o altă posibilitate, la fel de realistă: Gizmodo a obţinut acest telefon cine ştie cum sau de la cine şi, nevrând să bage la belea pe cineva sau să stârnească suspiciunea Apple asupra cuiva, au băgat povestea asta cu “pierdut şi găsit”.

Timpul ne va confirma dacă e real, deşi e mică şansă ca cineva să fi băgat atâţia bani şi timp într-o farsă sau o clonă.

Considerând că e pe bune, iată ce are nou şi mi-a atras atenţia:

  • Camera foto îmbunătăţită pe spate, camera de videochat pe partea frontală. Are şi flash pe spate.
  • Spatele pare făcut din sticlă. Probabil că e ceva din ceramică foarte rezistentă.
  • Utilizează cartelă microSIM, nu SIM standard. Se găsesc astfel de cartele în România? Sau cei care îşi cumpără “noul aifon frate!” din diverse surse vor avea o mare surpriză când îl aduc aici?
  • ecran de rezoluţie mai mare, ceea ce era de aşteptat. Nu se ştie exact cât.

Imagini, analize, mai multe detalii inclusiv “why we think it’s definitely real” găsiţi pe Gizmodo.

    9 comentarii

  1. mie mi-a placut treaba cu “a fost inchis si sistemul de oprerare sters remotely de apple” :))

      (Citează)

    • Mi se pare ca e si la dispozitia clientilor treaba asta. Nu e rea ca idee, uneori e tragic daca pierzi telefonul cu lista de contacte si toate parolele bagate in el.

        (Citează)

  2. Trecand peste faptul ca e urat, treaba cu microSIM-ul nu e chiar o problema. Orice SIM normal poate fi decupat corespunzator si folosit drept microSIM. Multe adaptoare Dual-SIM folosesc formatul inca dinainte de a se numi asa, pentru a “ingramadi” doua cartele in spatiul pentru una singura, dar cu mai putin carton de jur-imprejurul micutei memorii.

    @AdrianG: partea cu “remotely deleted by Apple” mi s-a parut si mie ciudata. Evident fara o conexiune de date (3G sau WiFi), Apple nu avea cum sa gaseasca respectivul telefon. Totusi, odata activata conexiunea de date si cu telefonul conectat la Internet, ai posibilitatea sa te conectezi de oriunde la el prin SSH (pe baza de username si parola) si bineinteles, in felul asta sa iti faci de cap prin sistemul de fisiere, avand practic control total asupra telefonului. (desi teoretic si pentru asta ai avea nevoie de un port-forwarding, sau poate de o solutie gen TeamViewer care te scuteste de facut setari prin router).

    Mai e si varianta in care telefonul avea activat un fel de “tethered jailbreak”, asa cum au toate modelele de 3Gs care au fost deblocate (atentie, nu decodate!) software si sunt fabricate dupa noiembrie 2009, adica dispun de un bootrom nou care inca nu a putut fi “spart” decat partial. Asta inseamna practic ca de fiecare data cand repornesti telefonul trebuie sa il conectezi pentru cateva secunde la calculator pentru reactivarea jailbreak-ului, altfel nu poti folosi absolut nicio functie a telefonului.

      (Citează)

  3. @nwradu: din pacate e o facilitate pe care o au la dispozitie numai cei care si-au facut jailbreak. Altfel, nu ai nicio modalitate de a activa SSH-ul, si nici programe care sa faca oarecum asta (la acces remote ma refer) nu cred ca au vreo sansa sa fie aprobate in Appstore din cauza politicilor de securitate Apple.

    Daca pierzi telefonul, clar te pui pe schimbat parole la toate serviciile la care te conectai prin intermediul telefonului… Cat despre contacte, calendar, etc. eu le am sincronizate cu serverul de Exchange de la job, deci orice modificare facuta acolo se reflecta aproape instant si in telefon, inclusiv stergerea contactelor…

      (Citează)

  4. Interesant, nu stiam de serviciul asta. Vad ca merge sa selectezi si Romania la tara cand te inregistrezi, dar banuiesc ca e valabil numai pentru cei ce si-au luat tel de la Orange. In rest, textul “Sign up for a free trial subscription” ma face sa cred ca trebuie sa cotizezi lunar daca vrei sa le folosesti serviciul, deci intr-un fel e ca si cum ti-ai asigura telefonul :) (asta in eventualitatea in care il vei si recupera, odata furat :D ).

    Oricum, serviciul asta explica acum acea stergere “remote” a datelor…

      (Citează)

  5. MobileMe e cu plata, dar ei zic ca e cel mai bun pentru wireless sync si merita banii. Nu stiu cati din RO ar plati pentru asa ceva, mai ales ca Microsoft si alte companii au gratis astfel de software pentru telefoanele lor.

      (Citează)

  6. Intre timp au mentionat si numele celui care l-a pierdut si locul (un bar). Apple a cerut telefonul inapoi iar Gizmodo l-a cedat.
    Tare sunt curios ce o sa se intample cu tipu care l-a pierdut, va ajunge oare sa spele podeaua sau il iarta Steve?

      (Citează)

    • Sau a fost o manevra de publicitate, ca totusi e greu de pierdut un telefon prototip. Banuiesc ca il pazesti mai bine. Prea sunt blurate fotografiile si unele simple lipsesc (de ex ecranul), plus ca toate componentele ar fi trebuit sa fie clar marcate, chiar si la prototip.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus