un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce reguli are India la vanzari auto

19 Apr 2010  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

2 comentarii

renault_logan

“maşinilor mai mici de patru metri lungime li se aplică o taxă de 10% din valoare, însă la modele precum Logan, care are 4,23 metri lungime, taxa care se aplică la ieşirea din fabrica era de 22% din valoare”

De pe Hotnews, într-un articol ce explică de ce nu s-a vândut Loganul în India. Tot de acolo aflăm că un Logan costă 7500 euro, în timp ce cel mai ieftin model Ford (Fiesta să fie?) costă 6000 de euro în India.

Totuşi, taxă pe lungime? De ce nu. India are 1 miliard de locuitori şi, deşi nu ştiu ce densitate de populaţie are, cel mai probabil sunt probleme de spaţiu. Soluţia a fost simplă, hai să taxăm maşinile prea lungi. Iar dacă se aplică 22% în plus din preţ pentru o maşină din clasa medie (sau compactă, ce o fi Loganul considerat), nu vreau să mă gândesc cât dai în plus ca să ai o limuzină gen Clasa S, Q7, 300C şi alţi asemenea mastodonţi. Are logică să taxezi lungimea maşinii, nu gradul ei de poluare? S-ar putea aplica şi la noi aşa ceva în locul taxei de poluare (sau, dă Doamne să n-audă Boc, în paralel cu ea)?

În orice caz, mi se pare că ne îndreptăm spre lumea pe care o estimez eu, cea în care pentru a ajunge de la A la B nu ai nevoie de o ditamai maşina cu motor de 4+ litri, ci un simplu 1.4 îţi poate da suficientă putere şi viteză pentru un drum confortabil şi rapid. Pe măsură ce străzile devin tot mai suprapopulate (şi de oameni şi de maşini) şi petrolul e pe ducă, mă aştept să apară legi dure ce vor limita mărimea motorului şi a maşinii la nişte cifre rezonabile.

  2 comentarii

 1. În India cel mai mic ford este Ford Figo http://www.topspeed.com/cars/ford/2010-ford-figo-ar79563.html

    (Citează)

 2. Pai sa incerce cu Sandero…

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus