un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce poti face cu 100 de euro

2 Feb 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Pe scurt, un coil gun. Înainte să râdeţi de numele bizar, aflat că înseamnă o armă ce accelerează proiectile metalice atrăgându-le prin câmpul electromagnetic produs de nişte bobine. E semi-automată, trage 14 proiectile înainte de a se încălzi prea mult şi, deşi 18 Jouli nu pare prea multă energie în comparaţie cu un pistol normal, accelerează proiectilul până la 110 km/h şi din filmul inclus se vede ce gaură face într-o bucată de PAL.

Mie nu-mi vine să cred că a făcut totul cu doar 100 de euro, mai ales având în vedere că arma arată şi bine (exceptând becul ăcela gigantic din vârful ei). Arată ca o armă din filmele SF cu marţieni. De invidiat este şi beciul tipului şi dotările pe care le are, plus efortul depus pentru videoclip, inclusiv filmările la 420 fps.

Atenţie, nu trebuie confundată cu un railgun, armă pe care o ştie toată lumea din Quake 2 şi filme precum Eraser. Railgun-ul, ca şi coilgun-ul, accelerează proiectile printr-un câmp electromagnetic, dar sistemul este diferit în special ca modalitate de lansare a glonţului. Când e vorba de railgun, au americanii unul instalat pe un vapor şi care lansează 10 proiectile pe minut care pot lovi cu o precizie de 5 metri o ţintă aflată la 370 de kilometri distanţă. Da, 370 kilometri. Costurile sunt mult mai mici decât ale unei rachete, aşa că astfel de arme vor fi cercetate în continuare.

    5 comentarii

  1. you’re fucking kidding me! 370 de km?!?!

      (Citează)

    • Pe prima nu o stiam. Banuiesc ca lanseaza proiectile nucleare tactice, care sunt facute sa fie folosite pe zone mici, impotriva infanteriei sau a unei baze militare (impotriva tancurilor cred ca nu au mare efect), fata de bombele strategice, care distrug orase intregi.

      Bomba Tsar e smechera rau. Culmea este ca, desi varianta testata e de vreo 3000 de ori mai puternica decat bomba de la Hiroshima, a avut doar jumatate din puterea prognozata, pentru ca n-au vrut sa testeze solutia cea mai puternica. Cred totusi ca filmul pus de tine e o simulare, ca nu pare deloc real, iar in acea vreme se filma mult mai prost.

      Oricum, astea n-au bec marfa ca un coilgun :P Misto la coilgun si cred ca si la railgun e ca nu are recul (in ciuda a ce s-a vazut in Quake 2), pentru ca accelerarea proiectilului se face electric, nu prin explozie. Inchipuie-ti asa ceva pe un tanc, trage mai rapid, fara recul si nici nu contine exploziv. Mie mi se par armele viitorului.

      @cti97: Un vapor cu tun normal cred ca lanseaza acum proiectile la 40-50 km, dar mai mult nu poate.

        (Citează)

  2. @nwradu: De ce sa nu aiba recul? nu conteaza cum se face accelerarea, atata timp cat o arma trage un proiectil care are masa, trebuie sa aiba si recul. Singura exceptie ar fi proiectilele racheta, insa acestea arunca in spate un jet puternic de gaze ca sa compenseze miscarea inainte. Un RPG cand este folosit produce un backblast atat de puternic incat este mortal daca stai in spatele armei la mai putin de 10m.

    In alta ordine de idei, de ce nu incerci sa vezi daca poti construi tu un coilgun cu 100 euro? ar fi o experienta interesanta de indemanare si pricepere tehnica. Proiectul original poate fi substantial imbunatatit ca sa aiba performante mai mari.

      (Citează)

    • @A.Z: da, are recul. Daca apare o forta (fie ea si magnetica) ce propulseaza glontul pe teava, apare si reactiunea. Totusi, ma gandeam ca reculul e mai mic decat la o arma mecanica din cateva motive: o mare parte din energia sistemului se transforma in caldura; forta asupra glontului este constanta pentru un timp, pana iese pe teava, pe cand la o arma mecanica forta este foarte mare la percutarea cartusului si atat. Prin urmare in primul caz un recul constant apare pt mai mult timp, in al doilea apare un recul mare in momentul cand percutorul loveste cartusul. Sunt doar banuieli, mi-a ruginit fizica.

      N-am timp sa fac asa ceva si nici nu cred ca poti face cu 100 euro. Iti trebuie niste carcase de plastic (incarcatorul macar, nu mai zic de toata arma), proiectile, mufe, circuite. Poate omul o fi avut la indemana multe chestii si a cheltuit doar 100 de euro pe ce nu avea. E un domeniu la care voi fi doar voyeurist.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus