un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows Mobile 7 se afunda in FAIL

17 Jan 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Circulă un zvon că viitorul sistem de operare pentru smartphone-uri, Windows Mobile 7, nu va putea rula programele făcute pentru versiunile anterioare de Windows Mobile, nici măcar cele pentru 6.x. Dacă nucleul este făcut de la zero atunci da, e foarte posibil ca programele vechi să nu meargă direct, dar mi se pare o acţiune pierzătoare pentru Microsoft din mai multe motive:

  1. Tocmai au lansat Marketplace, un serviciu de pe care utilizatorii să poată cumpăra şi downloada programe pentru Windows Mobile. Nu are nici pe departe succesul de care se bucură Apple cu acelaşi tip de serviciu oferit pentru iPhone, iar dacă toate programele de acolo vor deveni neutilizabile pe WM7 înseamnă că încep Marketplace iarăşi de la zero.
  2. Majoritatea programelor pentru Windows Mobile sunt vechi. Utilitare precum Total Commander pentru mobil, Task Manager, GPS Log, diverse shell-uri, Wireless Monitor şi altele sunt făcute acum mulţi ani şi neactualizate. Multe au fost gândite pentru Windows Mobile 5, dar au funcţionat cu succes şi pe 6 şi 6.5. Multe nu mai sunt deloc actualizate şi mă îndoiesc că programatorii vor reveni asupra lor pentru o rescriere totală pentru noul sistem de operare.
  3. Portarea la WM7 nu se poate face peste noapte, chiar dacă majoritatea programelor utile ar urma să beneficieze de acest tratament. Asta duce la o perioadă moartă între momentul lansării primelor telefoane cu WM7 şi momentul în care suficient software va fi disponibil pentru ele pentru a le face cu adevărat utile, perioadă în care cumpărătorii se vor simţi traşi pe sfoară şi băşcălia tuturor posesorilor de iPhone sau Android sau Symbian. Chiar dacă dezvoltatorii de soft au acces la sistemul de operare înainte de a se integra acesta în telefoane, tot durează ceva timp să dezvolţi un soft şi să-l testezi aşa cum trebuie.

Erau puţine motive pentru a rămâne fidel Windows Mobile şi Microsoft pare că-şi doreşte să le împuţineze şi mai tare. Desigur, e foarte posibil ca varianta incipientă de WM7 pe care a testat-o cel ce a lansat acest zvon să nu fi inclus şi un emulator pe care Microsoft îl va dezvolta cu scopul de a rezolva problema compatibilităţii cu aplicaţiile vechi, dar tare mi-e teamă că un astfel de emulator ar fi fost făcut până acum şi integrat chiar şi în versiunile de test. Poate auzim ceva oficial de la Microsoft pe această temă.

Informația este via WMpoweruser.com

    6 comentarii

  1. Windows Mobile e un sistem de operare invechit, un OS gandit si conceput pentru a fi folosit pe PDA-uri, neaparat cu ajutorul unui stylus si neaparat in aplicatii de dezvoltare/research, iar mai apoi in mediul business. Nu mi se mai pare un sistem de operare pentru zilele noastre, trebuie sa intervi prea mult in el ca sa il faci usable, inclusiv in 6.5. Avand in vedere toate astea, mi s-ar parea cat se poate de justificata decizia de a-l rescrie de la zero…asta e singura lor sansa, de fapt, pentru ca altfel se vor duce la fund.

    Dupa parerea mea, au gresit lansand 6.5, care nu e decat un 6.1 usor customizat (nu imi permit sa spun imbunatatit), cu cateva modificari carora nu le ducea nimeni lipsa. Chiar daca a fost gandit pentru a putea fi utilizat cu degetul, inca pare ca facut din topor, iar fara stylus pe un display de dimensiuni normale (pana la 3,5 inch) tot nu te descurci cu el…

    Windows Mobile 7 ar trebui sa fie ceva nou, sa nu semene deloc cu predecesoarele WM5 si WM6.x si sa se inspire cat se poate de mult de la Android, iPhone sau mai noul Maemo. Nu ar fi o problema ca nu mai sunt compatibile aplicatiile vechi, ba chiar eu i-as incuraja sa scape de ele, tocmai pentru a aduce un aer proaspat. Majoritatea aplicatiilor pentru WM arata ingrozitor, nu te atrag prin nimic altceva decat prin functionalitate, ceea ce nu se poate spune despre celelalte OS-uri mai noi.

    Avand in vedere ca vor aparea foarte multe modele de telefoanane purtatoare de WM7, nu cred ca dezvoltarea de aplicatii va fi o problema. Vezi cat de rapid s-a dezvoltat Android-ul, chiar tu ii laudai mai demult pentru gama mare de aplicatii disponibile…nu mai zic de iPhone, care cred ca e campion cand vine vorba de numarul de aplicatii existente.

      (Citează)

  2. Da, ar fi o problema destul de mare daca aplicatiile vechi nu mai functioneaza, sper sa nu fie asa. Eu zic sa asteptam ceva oficial, ca Eldar e cunoscut si pentru ca spune prostii. Pe de-alta parte ar fi bine sa iasa un SO nou, cat mai standardizat (rezolutie, procesor), si sa abandoneze toate mizeriile si problemele din versiunile vechi…

    Cea mai mare problema acum la WM, si in curand la Android, este segmentarea aplicatiilor in functie de rezolutie, procesor, etc. De asta are App Store asa mare succes, toti programatorii stiu exact pentru ce hardware fac aplicatia si toti utilizatorii stiu ca trebuie sa mearga. A inceput sa scartaie putin cand au scos 3GS si presimt o mare problema si la iPhone cand o iesi o versiune noua cu un ecran decent pentru anul 2010.

      (Citează)

  3. uiti ca androidul a pornit de la 0 si acum are pana si igo.

      (Citează)

    • De acord, dar Androidul s-a bucurat de succes tocmai pentru ca oamenii (ca mine) au vrut sa scape de WM. Acum Microsoft vrea sa reinventeze un sistem de operare nasol si sa-si pastreze clientii, ba chiar sa atraga si unii noi. Desigur, trebuie sa asteptam sa fie lansat OS-ul, dar e vorba de Microsoft totusi… pun pariu ca fara task manager si editare de registri si crashuri si erori tot nu scapi.

      In plus Melk are mare dreptate: WM este utilizat pe foarte multe modele diferite ca hardware, ceea ce e in dezavantajul sau daca nu e bine scris.

        (Citează)

  4. ganditi foarte prost. singura scapare a windows mobile e sa o ia de la zero, daca nu, incet incet se scufunda.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus