un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-e jena de Zece pentru Romania

22 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Realitatea a ales “10 pentru ROmânia”, făcând mai multe clasamente. Se găsesc toate la ei pe site şi nu are rost să le repet aici, ci doar vreau să comentez nişte lucruri. E clar că orice top făcut pe baza votului popular nu iese bine la noi în ţară și întreg clasamentul este dovada acestui lucru.

Oraşe: Bucureşti chiar n-a intrat în top 10? Care de fapt e un top 15? Chiar aşa urâtă e capitala, de e întrecută de Arad, Reşita, Târgovişte şi altele? Iar Sibiu a fost acum 2 ani aleasă capitala culturală europeană, dar în opinia românilor este sub Piteşti, Bacău şi Arad, printre altele. Ce naiba e în Piteşti aşa şmecher? E un oraş industrial şi mereu mă enerva traversarea lui când mergeam în Rm. Vâlcea.

Interpreţi vocali: Fuego pe 4? Aveţi 3 secunde să ziceţi o melodie cântată de Fuego! Şi nici unul din reprezentaţii României la Eurovision în ultimii ani nu a intrat în top? Înseamnă că ăia de aleg Eurovisionul sunt şi mai varză. Trăistariu unde e? Unde e Dan Bittman, care oricât de enervant ar fi ca om, are voce? Unde sunt cei de la Iris, Compact, Proconsul, Bere Gratis? Cine spanac e Petrică Mâțu Stoian?

Licee: licee? serios? Eu ştiu că un liceu se evaluează de profesionişti care notează ce profesori predau acolo, ce dotări sunt, ce rezultate au la bacalaureat şi olimpiade internaționale, din acestea. Dacă laşi lumea să voteze, ajungi la rezultate ciudate.

Actori: spuneţi-mi şi mie un film sau o piesă din 2009 în care au jucat Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică, Stela Popescu, Arșinel şi evident Florin Piersic. Înţeleg că toţi aceştia sunt mari artişti ai culturii noastre, dar ce rost are să-i votăm an după an? Îi ştie toată lumea, nu le mai contestă nimeni valoarea. Sunt sigur că dacă 30 de ani se va face acest top, de 30 de ori îl va câştiga Florin Piersic. Gata, pensionaţi-i, duceţi-i la muzeu. Mai degrabă aş vrea să fie descoperiţi şi recunoscuţi actori tineri, că filme bune au fost suficiente în ultima vreme.

Sportivi: aici chiar Realitatea recunoaşte ce am zis eu, anume că topul făcut nu are nici o valoare. Pe primul loc s-au clasat Mutu şi Chivu, amândoi nişte petarde în 2009. Dar aşa a votat lumea. Juriul a decis însă să acorde primele două locuri unor sportivi care chiar o merită, anume Mihai Drăgulescu, care a luat un aur mondial după o revenire spectaculoasă, şi Lucian Bute, campion mondial la box. Intervenția juriului e o dovadă că nici Realitatea nu crede in obiectivitatea propriului sondaj. Mă întreb de ce s-a intervenit doar la acest capitol.

Branduri romaneşti: ăsta e chiar amuzant. Ne reprezintă în totalitate. Benzină, iaurt, băutura şi mezeluri, acestea sunt brandurile noastre. Bergenbier cred că îşi bagă unghia în gât că nu sunt în top, după cât au investit în reclamă în acest an. Unirea şi Zarea la fel. Alte țări dau lumii Nokia, Mercedes, Martini, Dom Perignon, noi dăm Napolact și Cristim și Dacia…

Oameni de afaceri: Ilie Năstase pe locul 4? Câţi ştiu ce fel de afaceri are Ilie Năstase? Sau Țânțăreanu pe locul 6…

Jurnalişti: nu înţeleg de ce realizatorii de emisiuni TV, care invită pe cineva în studiou, le pun câteva întrebări şi îi ascultă vorbind, se numesc jurnalişti. Gabriela Vrânceanu Firea e jurnalist? Gâdea, Moraru, Turcescu sunt de fapt jurnaliști? Andreea Esca e pe locul doi şi tot ce face e să citească ştirile de pe prompter. E al doilea jurnalist al României, primul fiind Mircea Badea, care parcă a declarat de mai multe ori că nu se consideră aşa ceva. El citeşte nişte ziare, îşi spune opinia despre cele citite, emisiunea e declarată ca fiind pamflet… aşa că e cel mai bun jurnalist?

Politicieni: uau, exact topul din primul tur al alegerilor. Ce surpriză!

Jenant. O investiţie făcută degeaba. Pentru că astfel de premii chiar să însemne ceva, trebuie să le dai cuiva care chiar le merită, altfel nu obţii credibilitatea necesară unei astfel de ceremonii.Când premiezi fosile deja răs-premiate, cârnaţi şi oraşe, nu înseamnă nimic.

    3 comentarii

  1. Asta cu orasele nu am inteles-o nici eu… Iasul la egalitate cu Sibiul… nu stiu cum a fost facut topul, am inteles ca ar fi in functie de nivelul de trai, in niciun caz in Iasi nu se traieste la fel de bine ca in Sibiu, am fost acum un an in Sibiu si am ramas placut impresionat, nu zic Iasul e frumos(orasul in care am trait si traiesc…si sper ca voi ramane si pe viitor aici), e mare, e oarecum mai greu de intretinut decat Sibiul dar nu se ridica la nivelul celui din urma, cel putin la intretinerea actuala, e clar ca ambele orase au o istorie in spate, au parti bune, locuri curate dar… sa fim seriosi, Sibiul e ceva mai bine intretinut.
    Am mers prin Bacau in vara asta, pe jos, cu masina, noaptea si ziua, mi-a fost prezentat de o persoana care iubeste orasul, dar sincer nu e peste Iasi… intradevar e intretinut oarecum mai bine….sa zicem ca e ceva mai curat si strazile sunt ceva mai bune. In nicun caz nu e peste Sibiu, din niciun punct de vedere.

    Actori? Sincer nu mai pot cu Stela&Arsinel, Piersic sau alte fosile din timpul “epocii de aur” care aveau roluri la greu si pe vremea aceea si acum se dau mari dizidenti, dar de fapt au profitat din plin. Unde e un Marcel Iures?

    Sportivi, aici s-a vazut cat de bine alege romanul, cat de bine a ales la alegeri si cat de bine stie sa aleaga in general… Ce au facut legumele de pe primele 2 locuri de anul acesta? Nota 10 pentru Realitatea ca a acordat premiul lui Bute si lui Dragulescu, doi sportivi care au avut performante.

    Branduri romanesti, a iesit Borsec… nu am auzit pe nimeni sa vada in Germania in supermarket apa Borsec, in schimb pe strazi au vazut Dacii, pana si pe CNN se zice bine de Dacia, a aparut si la TopGear e mult mai mediatizata decat Borsec, la fel de bine putea fi si Dorna, Roua, Izvorul Minunilor, Biborteni sau stiu eu ce alta apa minerala.

    Oameni de afaceri, iarasi nu scapam de Tiriac… nu inteleg e singurul afacerist din Romania, el nu e mogul, nu reprezinta de grupuri de interese… chiar e cel mai bun om de afaceri? Sincer imi este greu sa cred…

    Politicieni… asta am observat si eu, topul e realizat de primul tur….nu avem totusi niste valori in politica? niste valori care sa nu se “bage” in mocirla alegerilor?

      (Citează)

  2. Petrică Mâțu Stoian este un interpret de muzica populara din Gorj.

      (Citează)

  3. Un text excelent scris pe VoxPublica si Catavencu:
    http://voxpublica.realitatea.net/media/zece-pentru-romania-o-enorma-eroare-de-principiu-22751.html

    “Dacă vrei într-adevăr valoare şi modele, atunci alegi un juriu potrivit şi-l pui la muncă”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus