un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Angajatii Raiffeisen sunt revoltati

13 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Am citit un post pe blogul lui Dan Popa, intitulat “Se pune de o noua grevă la Raiffeisen?“. Angajaţii acestei bănci spun război conducerii şi şefilor inumani care le cer să muncească tot mai mult, dar nu le oferă nimic în schimb. Salariile nu s-au indexat în martie şi nici în septembrie, petrecere de Crăciun nu se mai face, pauzele de masă sunt tot mai mici şi cerinţele tot mai mari. Banca are profit, sponsorizează tot felul de evenimente, dar angajaţilor nu le dă nimeni nimic în plus.

Aici sunt două aspecte. Într-un fel îmi pare rău de ei, pentru că nu e normal să lucrezi toată ziua sub presiune şi sub ameninţarea că dacă nu vinzi mai mult, dacă nu stai peste program şi dacă nu renunţi la beneficiile tale vei fi dat afară.

Dar privind din altă perspectivă lucrurile, bo-fucking-hoo, cum se zice. Să te plângi în zilele de azi că nu ai petrecere de Crăciun e o tâmpenie. Să te plângi că nu ţi s-a mărit salariul nici în martie, nici în septembrie, în condiţiile în care mulţi alţi oameni lucrează pe mai puţini bani şi beneficii decât aveau înainte, e o tâmpenie. Câţi dintre ceilalți conaționali au primit măriri de salariu? Cred că e ultimul lucru la care se aşteaptă cineva. Iar angajaţii din bănci uită că ani la rândul au trăit pe salarii mari primite fără să le merite, că au stat la un birou şi lumea a venit la ei să le ceară credite şi carduri şi conturi și ei doar au printat contractele și au completat formularele, nu au făcut vânzare în sensul adevărat. Sectorul bancar a declanşat criza şi culmea, tot ei vor mai mulţi bani.

Să faci scandal pe email şi pe bloguri e o soluţie lață. Dacă ai scris clar în contract că ai anumite bonusuri (al 13-lea salariu, pauză de o oră, bonuri de masă, etc) şi firma nu ţi le mai dă, baţi cu pumnul în masă şi ameninţi cu tribunalul. S-a uitat cineva pe codul muncii şi soluţionarea problemelor cu angajatorul? Eu m-am uitat, când la mine la firmă s-au făcut manevre urâte cu zile fictive de concediu fără plată şi salarii micşorate. Să dai în judecată angajatorul e gratis, nu-ţi trebuie avocat şi firma trebuie să vină să-şi demonstreze nevinovăţia pentru a-ţi fi respinsă plângerea. Dacă ai sânge în “bile” și ceva concret pe hârtie, faci asta, faci scandal la şefi, îţi ceri drepturile. Dacă nu ai ceva clar în contract şi firma poate face ce vrea cu tine, atunci ghinion! taci şi înghiţi. Sau îţi dai demisia şi pleci în altă parte, dacă te ţine. Să te dai revoltat pe Twitter, când la muncă eşti mieluşel şi înghiţi orice, e spam.

Iar în particular pentru cei de la Raiffeisen nu am nici o milă (ca şi în cazul Metrorex) şi spun asta deşi sunt clientul lor şi chiar vreau să mă duc să-mi deschid încă un cont. Acum câteva luni am deschis un cont de PFA. La o sucursală Raiffeisen unui coleg i s-au spus anumite costuri şi condiţii, mie la altă sucursală mi s-au spus complet altele. Eu am plătit 30 de lei deschiderea contului, el 60 de lei. Ca să le închidem la telefon ni s-a spus că la orice sucursală se poate, iar la sucursală ni s-a spus că numai la aceea la care le-am deschis se poate face și închiderea. Şi totuşi angajaţii Raiffeisen spun

Ar trebui că mult trâmbiţata organizaţie să nu uite că un OM de Banca nu se formează de la o zi la alta şi că ameninţările cu disponibilizarea noastră , poate transforma o bancă de prestigiu , într-o tarabă de duzină , în care toată lumea vinde orice , oricui , de-a valma

Deja e o tarabă de duzină, prieteni. Stai să vezi cand vor începe să închidă din sucursale, că au atât de multe încât nu mai țin mult.

    4 comentarii

  1. nu inteleg greva (cu atat mai putin la privat). frate, daca nu-ti convine ceva, pa. muta-te la BRD daca esti capabil si Raiffeisen nu te plateste destul. aaa, e criza si brd da afara nu angajeaza? tough luck, ai trecut ca gasca prin apa la ASE, asta-i viata.

      (Citează)

  2. In general nu sunt de acord cu grevele. In schimb cred ca pui problema gresit. De ce ar trebui sa fie un motiv de “ciocu’ mic si joc de glezne” faptul ca economia e naspa si ca altii, de la alte firme, au fost concediati sau s-au trezit cu salariile micsorate? Asta ar fi puncte de negociere doar pentru patron, ca a crescut oferta de mana de lucru. Angajatii, daca se stiu valorosi si greu de inlocuit si daca si-au atins targetu’, au tot dreptul sa ceara.

    Bine, raifaizan e o taraba de duzina.

      (Citează)

  3. Dupa ce facem profituri de zeci de mii de euro asta o singura Agentie, ca pe toata tzara is sute de milioane de euro intr-un an…. unde-s salariile? 250 euro ii salar mare? banii facuti de noi angajatii ca angajatii fac vanzarea…. de banii astia isi cumpara Steven Van Groningen aparte foto si alte chestii ? ca am auzit ca-i mare fotograf …

      (Citează)

  4. Pai tu ce vrei, sa ai salariu mai mare decat directorii? Doar pentru ca tu faci munca efectiva in agentie si nu ei? Visezi…

    Mereu oamenii de la baza piramidei au impresia ca pe masura ce creste functia creste si salariul si scade si munca. “Ala scrie mailuri toata ziua si da ordine altora, nici sa-si printeze ceva nu stie”. Aceasta parere o aveam si eu pana cand am fost in ambele situatii. Nu e asa. Anumite decizii fac mai mult decat toata vanzarea ta pe 10 ani, si nu toti au curaj sau capacitatea de a le lua. Pana la urma nici nu conteaza asta: daca esti bun esti si bine platit. Daca nu in Raiffeisen, atunci in alta banca.

    Si despre ce vanzare vorbesti? Eu nu-mi aduc aminte sa-mi fi vandut vreodata ceva o banca, am intrat eu si am cerut una si alta. Ah, ca imi propui optiunea Eficient in loc de nu-stiu-cum? N-as zice ca aia e o vanzare.

    Cred ca stiai salariul dinainte sa te angajezi si l-ai acceptat. OK, ti-au promis mariri la fiecare 6 luni si acum nu respecta promisiunea. Ai asta garantata in contract? Fa scandal. Nu ai? Pleci la altii, daca poti.

    Sa-ti mai zic o chestie: la un moment dat am avut un fisier cu salariile tuturor angajatilor din Unicredit, toti 2900 si ceva. 90% dintre ei aveau salarii decente, chiar mari pentru unele posturi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus