un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce am vazut eu la dezbaterea Basescu-Antonescu

15 Nov 2009  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Concluziile mele după marea dezbatere:

  • Am reÅ£inut doar ce-a zis Băsescu, ceea ce pentru mine înseamnă că s-a impus în dezbatere. Poate am această impresie ÅŸi pentru că doar ascultam dezbaterea în timp ce lucram la calculator, iar Băsescu are o voce mai pătrunzătoare ÅŸi vorbeÅŸte încet ÅŸi limpede.
  • Băsescu e tare la dezbateri ÅŸi la glume de “masă mare”. A avut răspuns la orice, a întors orice ironie printr-o altă ironie. Nu l-am văzut niciodată în dezavantaj, nici măcar la întrebările referitoare la flotă, femei sau salariile profesorilor. Iar Antonescu n-a atacat nici un aspect important din ce îi impută alÅ£ii preÅŸedintelui: trebuia să-l întrebe clar, acum cu ochii ţării pe el, de unde a avut fiică-sa bani de apartamentul acela scump, de unde are el atâţia bani în cont, de ce frati-su face pe nevinovatul în afaceri cu arme, ce a fost cu Hayssam sau cu gafele din politica externă.
  • Băsescu a răspuns perfect ÅŸi foarte logic la problema “creierelor romaneÅŸti” care se duc să muncească în străinătate. Da, ÅŸi pentru acel drept am vrut să intrăm în UE. Dar problema nu sunt câţiva olimpici care pleacă în alte ţări: să-i Å£ii aici ar fi o prostie, sunt prea buni pentru posibilităţile din ÅŸcolile ÅŸi companiile româneÅŸti. Problemă adevărată sunt milioanele de români care au plecat în Spania, Italia sau Germania pentru a munci în construcÅ£ii sau pentru a fi medici, asistente, cameriste, ospătari ÅŸi alte meserii normale. Oameni obiÅŸnuiÅ£i care preferă să lucreze pentru dezvoltarea altor ţări decât pentru a noastră. Antonescu despre ei ar fi trebuit să-l întrebe pe Băsescu ce măsuri a luat, nu despre olimpici ÅŸi MBA-uri.
  • Similar, discuÅ£ia inutilă despre femeile din viaÅ£a fiecăruia n-a avut nimic concret. Eu aÅŸ fi întrebat de ce Ridzi a fost numită ministru, iar acum e cercetată penal. De ce Udrea a fost numită ministru, iar apoi o comisie de anchetă recomanda urmărirea penală împotriva ei. ÃŽn schimb Antonescu a dat-o în complimente la adresă doamnei Băsescu, iar domnul Băsescu i-a tras-o că n-a avut grijă de propria soÅ£ie (soÅ£ia lui Antonescu s-a sinucis în 2004, bolnavă de cancer).
  • Un alt exemplu de cum a întors Băsescu atacul a fost când Antonescu i-a zis că ar trebui să o lase mai moale cu acuzele la adresa lui Ion Iliescu, deoarece au fost colegi de partid în PCR. Băsescu a replicat că da, aÅŸa e, dar el a condamnat comunismul în mandatul său, iar Iliescu nu, ba chiar împreună cu Antonescu fluiera în sală ÅŸi huiduia în acel moment. I-a închis gura.
  • Toată lumea spune că Geoana e marele pierzător, pentru că n-a avut curajul să participe. De fapt a câştigat, pentru că nu i-a oferit lui Băsescu încă o ocazie de a reaminti tuturora de toate relele lui Iliescu ÅŸi ale PSD-ului.
  • Pe total aÅŸ spune că Antonescu a câştigat seara, dar doar pentru că a apărut la televizor ÅŸi a arătat că e în stare de o discuÅ£ie inteligentă. ÃŽncă suferă de faptul că nu e suficient de prezent în fruntea politicii È™i a reportajelor. Iar Băsescu a fost ÅŸi el gentleman ÅŸi l-a complimentat pentru gândire, prezență ÅŸi reuÅŸite, ceea ce îi mai atrage câteva voturi.

Ce n-am văzut la dezbatere

  • o transmisiune TV de calitate. Culorile de la cameră, lumina ÅŸi locaÅ£ia aleasă erau de toată jena, de parcă s-ar fi utilizat tehnologia de acum 20 de ani.
  • un moderator care să pună întrebări incomode ÅŸi să aţâţe discuÅ£ia. Trebuiau întrebaÅ£i pe rând de ce sunt mai buni decât ceilalÅ£i candidaÅ£i principali din campanie, măcar atât.
  • comentarii pertinente ÅŸi analize complexe imediat după dezbatere (ÅŸi nici azi).
  • îmi aduc aminte când am urmărit pe CNN o dezbatere Obama versus McCain, acum un an. ÃŽn timp real se făcea sondarea opiniei publice în funcÅ£ie de cum răspundeau cei doi la întrebări. ÃŽn timp real, suprapus pe imagine. Ca la o electro-cardiogramă vedeai cum creÅŸte ÅŸi cum scade calificativul dat de oameni celor doi candidaÅ£i. Suntem încă departe de o televiziune profesionistă ÅŸi de o campanie organizată ca la carte.

    9 comentarii

  1. se gaseste undeva pe net inregistrarea asta?

      (Citează)

  2. Ce nu ai vazut tu este ca la dezbatere trebuia sa participe si Remus Cernea. Si cu zece minute inainte de incepere, i-au spus ca nu va participa. Daca ai fi vazut ce fata a facut saracul … Nu stia ce se petrece.

      (Citează)

  3. Cel mai urat lucru pentru Basescu a fost sa se ia de Antonescu pentru problemele sale familiale, avand in vedere prin ce a trecut omul. Nu se fac astfel de chestii, indiferent care ar fi miza.

    http://www.petreanu.ro/2009/11/e-prea-mult/

      (Citează)

  4. Radule, de ce crezi ca nu conteaza daca pleaca olimpicii? Crezi ca ospatarii si cameristele vor scoate tara asta din mizerie? La urma urmei esti inginer, nu te-ai gandit cum ar fi daca s-ar investi si la noi in cercetare? Oamenii capabili pleaca pentru ca in tara asta nu se face nimic pentru ei. Cum nu se face nimic si pentru cei 4 milioane de platitori de taxe care sustin pensiile, sanatatea, somajul, salariile bugetarilor si asa mai departe. De cate ori aud de marirea pensiei de fapt eu traduc prin taxe mai mari de la mine.

      (Citează)

  5. Pentru ca vorbim de 30-50 de oameni care aici ar fi limitati. Unde sa studieze aici, in Politehnica, printre geamuri sparte si laboratoare din anii 70? La ASE, unde doar banul conteaza? La vreo facultate particulara? Unde sa faca cercetare in inginerie, fizica, matematica, informatica? Lasa-i sa se duca in strainatate la studii de calitate, la experiente noi si la o lume mult mai competitiva. Multi chiar se intorc aici, pentru ca vin direct pe posturi bune si bine platite.

    Dezvoltarea unei tari se face incepand de jos, cel putin intr-o tara ca a noastra. Da, cu ospatari si cameresti, cu un turism puternic care sa atraga bani si investitii si manageri de succes dintre olimpicii aia. Cu constructii facute la timp, cu medici bine platiti. Oamenii acestia, marea masa, cei obisnuiti dintre noi, trebuie cumva tinuti si motivati sa ramana aici.

      (Citează)

  6. Oameni inteligenÈ›i se ceartă pe baza inepÈ›iilor spuse de un È™ofer de vapor incult, intrigant È™i machitor. Frumos vă È™ade …

      (Citează)

  7. @ all Lasa ca vine Geoana si-l pune ministru al educatiei pe Vanghelie la justitie pe Nastase si compania si e ne scapa de “dictatura” in care o injuri pe fiica presedintelui si nu vezi flacara amortizorului ca la Moscova (Politkovskaia google it).
    Dap inca un presedinte/marioneta comunist sau un las incompetent ca astia ne place noua la romani. Le-am dat trei mandate PSD ca ne-a fost lene si scarba sa gandim un pic si apoi sa votam. Acu ne-a apucat lenea de vot si cu creierii spalati de diversi dobitoci ne gandim sa le dam pe al patrulea mandat ca sa fie treaba treaba
    @ nea_caisa
    șofer de vapor incult, intrigant și machitor. Suna mai bine decat criminal,tradator de tara ( a chemat rusii sa ne scape de ceausescu), vinovat de subminarea economiei nationale, instigator al mineriadelor din CV cucuvelei, agent KGB, nomenclaturist de frunte din CV lui iliescu tatuca lu Geoana

      (Citează)

  8. A fost un discurs decent, fara jigniri,totul a fost in limita bunului simt. Basescu a demonstrat inca o data ca nu ii este frica de nici un adversar si ca are foarte multi sustinatori care ii sunt aproape.Crin este slabut, oricum nu are nici o sansa.BASESCU PRESEDINTE!!!!!!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus