un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu vizitati Brazilia fara armura

19 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

În Rio de Janeiro sunt frecvente luptele de stradă dintre poliţişti şi traficanţii de droguri din mahalalele locale. Prin poliţişti nu vă închipuiţi nişte agenţi înarmaţi cu pistolaşe, ci trupe speciale cu arme şi echipament de top, iar traficanţii sunt aşa bine înarmaţi şi organizaţi încât astăzi au reuşit să doboare un elicopter al poliţiei (link Hotnews). Vreo 12 oameni au murit în luptele de azi.

Acum câteva luni am văzut un documentar filmat tot pe străzile din Rio despre aceste lupte cu traficanţii. Chris Ryan, un erou britanic, a însoţit o echipă de filmare şi poliţiştii brazilieni în încercarea de a face câteva arestări. S-au dus într-unul din cartierele rău famate ca la război, cu armură, căşti, mitraliere, câteva transportoare blindate şi suport de la elicoptere şi lunetişti. Tot ca la război traficanţii blocaseră străzile turnând blocuri mari de beton în mijlocul drumului, pentru a îngreuna accesul. Poliţiştii încercau să le dinamiteze, lunetişti ai traficanţilor trăgeau în ei, lunetiştii poliţiei nu-i găseau, aşa că se descurcau cu greu şi înaintau metru cu metru la adăpostul tanchetei. Nici în filmele apocaliptice nu vedeai aşa mare haos. Sportul preferat e incendierea autobuzelor. Acum câțiva ani parcă am citit de o secție de poliție atacată de mafioți.

În acest context Rio de Janeiro a fost ales oraşul gazda al Jocurilor Olimpice din 2016. În prezent oraşul are o criminalitate foarte mare, iar turiştilor le este recomandat să nu plece din hotel decât până la plajă. Nu-mi explic cum şi de ce au votat astfel cei din comitetul olimpic şi de ce Rio a fost privit mai bine decât Madrid, Tokyo sau Chicago.

    2 comentarii

  1. e mai palpitant?=)) pai la cum o sa alerge usain de bombele si rachetele alora nu e de mirare ca vor sa organizeze acolo editia

      (Citează)

  2. Poate au uitat ce s-a intamplat la Munchen in 1972. Ma rog, altul era conflictul in cazul respectiv, dar ce s-a intamplat atunci dovedeste cat de greu e sa pazesti cum trebuie atatia oameni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus