blog demisec cu note fine de tehnologie

Înapoi la butoane! Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Drama unui proprietar de Aston Martin

15 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

E vorba despre un articol din Capital intitulat Cum rămâne un bancher roman fără bani şi fără un Aston Martin luat în leasing. Pe scurt, un român, fost vicepreşedinte al Bancpost, a cumpărat în leasing un Aston Martin de 190.000 de euro, a plătit 15% avans şi rate lunare de 2.000 de euro. Doi ani mai târziu din cei cinci de leasing a predat maşina înapoi pentru că “nu mai satisfăcea anumite exigențe tehnice”. A pierdut avansul, toate ratele plătite până atunci, firma de leasing a vândut maşina altcuiva, dar acum s-a sucit şi îi cere bancherului daune de 115.000 de euro, reprezentând ratele viitoare neachitate.

Am şi eu câteva mici idei notate pe baza acestui articol:

 • nu ştiu dacă să plâng sau să râd de respectivul bancher. Îţi iei maşina de 190.000 de euro, îţi iei şi nişte riscuri asociate, inclusiv acela de a fi executat chiar de sistemul pe care l-ai dezvoltat.
 • dacă firma de leasing se foloseşte de anumite clauze pentru a cere aceste daune şi au reuşit să dea țeapă printr-un contract bine făcut chiar unui bancher, oamenii normali ce şansă să mai aibă?
 • în acelaşi timp, mă gândesc câte astfel de daune cer băncile celor care iau un credit şi apoi nu-l mai pot plăti. Mai ales în cazul apartamentelor, unde banca rămâne cu o casă ce valorează poate jumătate din cât costa înainte să vină criza.
 • remarc că Aston Martin-ul a venit în mai 2007, când băncile erau pe val şi afacerile le mergeau de la sine, iar când a venit criza, în februarie 2009, n-a mai satisfăcut din punct de vedere tehnic. Total întâmplător perioada renunţării la maşină corespunde cu cea în care i s-a restructurat postul din Bancpost. Da, şi tot atunci nişte porci au fost văzuţi zburând, pentru că sărbătoreau Paştele Cailor şi aşa e obiceiul.
 • de ce ultima parte a articolului e un CV al respectivului bancher?
 • totuşi, ar trebui o mai bună supraveghere şi legislaţie pentru firmele de leasing şi creditare.

  5 comentarii

 1. Ca să vezi că dacă ai un teanc de diplome, nu înseamnă că ești deștept. Și mai are și master în managementul riscului =)) .

    (Citează)

 2. eu zic ca omul a jucat “by the rules” – adica a facut LEASING – definitia leasingului este “imprumutare” – adica banca trebuia sa fie multumita ca si-a primit banii pana la un punct si pe urma au reposedat bunul. ma pun in pielea omului, de ce sa mai platesc daune din moment ce mi-au luat masina ?

    (Citează)

 3. Nu se precizeaza exact clauzele. Uite de exemplu cazul creditelor pentru casa: tu ceri la banca un credit pentru cumpararea unui apartament de 100.000 de euro. Banca iti cumpara casa la banii aia si tu urmeaza sa o achiti in rate timp de 35 de ani. Dupa 1 an vine criza, scad preturile la case, tu nu mai poti plati creditul si iti ia banca apartamentul, dar valoreaza doar 50.000 de euro acum. Pot fi clauze care sa-ti ceara tie diferenta.

    (Citează)

 4. hmm, corect … dar stiam ca leasingul e destul de reglementat si lucrurile nu stau chiar asa.

    (Citează)

 5. Să zică mersi că nu avea o clauză de genul “îți vom tăia ouăle și le vom da la câini dacă nu plătești toate ratele”. Omul a jucat după reguli, problema e că a jucat după reguli proaste. Ori n-a citit cu atenție contractul, ori i-a crezut pe agenții de leasing care probabil i-au zis că “nuuu, clauza aia e așa, să fie, așa e modelul de contract dar nu se aplică niciodată, dormiți liniștit”. Problema nu e că firmele de leasing încearcă hoții de genul ăsta și nici că ăsta a fost idiot, vorba aia, hoți și proști sunt peste tot. Problema e ca băiatu’ ăsta făcea parte din elita financiară a țării așa că să nu vă mire căcatul în care ne aflăm.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus