un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sus pe Arcul de Triumf

20 Sep 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Sus pe ArcProfitând de Zilele Bucureştiului, azi m-am urcat pe Arcul de Triumf, care era deschis vizitatorilor. Înăuntru am găsit un muzeu interesant, format în principal din fotografii (se proiecta şi un film) din Marele Război. Eu, fiind destul de pasionat de istorie şi războaie, le-am găsit foarte interesante şi am un singur regret: că nu le digitizează şi nu le fac publice pe Internet. Nu văd nici un motiv pentru care nu le-ar publica. Sunt tot felul de imagini cu regii Carol şi Ferdinand inspectând trupele sau participând la strategii, cu Regina Maria ajutând în spitalele cu răniţi, fotografii cu soldaţi din diverse companii (era una şi de biciclişti), răniţi veniţi de pe front, echipamente militare şi ce mai avea România în timpul Primului Război Mondial. Sunt imagini care pun un chip pe numele unor personalităţi ale ţării noastre şi ar trebui răspândite prin cât mai multe mijloace posibile, mai ales că atunci a fost momentul de glorie ale României.

Vă veţi face o idee mai bune zilele următoare, când voi uni toate clipurile filmate în interior şi fotografiile făcute cu diversele exponate (am pozat pozele, practic) şi le pun pe net, Tot atunci veţi putea observa şi cum se vede Bucureştiul de pe Arcul de Triumf, dacă nu l-aţi vizitat niciodată.

    4 comentarii

  1. Ce ochi frumosi ai!!

      (Citează)

  2. Sunt imagini care pun o chip

      (Citează)

  3. 1) A afișa imagini ale altor imagini (chiar si aflate in expunere publică) este o procedură aflată undeva pe lângă limită, atât d.p.d.v. legal cât și moral. Nu neapărat trecut de limită, dar într-o zonă de-un gri tare tulbure…
    Ținând cont că și în josul paginii de aici se poate găsi o notă de copyright, aș fi crezut că autorul blogulul crede în sistemul drepturilor de… autor (inclusiv în invaliditatea argumentării gen „dacă-i public, pot să-mi însușesc”).

    2) Există colecții de fotografie de epocă, la îndemâna tuturor; de exemplu d-l Alex Gâlmeanu chiar joacă rolul unui curator responsabil, și chiar mai mult decât atât: a făcut http://www.muzeuldefotografie.ro

    3) …și nu mică mi-a fost mirarea să constat chiar acum, când scriam asta și verificam link-ul, că până și cei ce au creat expoziția din Arc s-au „împrumutat” din imaginile recuperate de altii (sunt convins că nu cu ușurință). Detalii: http://www.muzeuldefotografie.ro/2009/09/o-intamplare-cu-arc-de-triumf/

      (Citează)

  4. Imaginile de care vorbeam au fost facute de fotografii Casei Regale si apartin tarii noastre (sau Regelui Mihai, habar n-am). Ideea este ca ale oricui ar fi, ar trebui sa le puna la dispozitia lumii, sa le puna pe net, sa fie libere, deoarece reprezinta istoria ilustrata a tarii. Pana atunci exista doar istoria bazate pe documente, acum avem si imagini. E frumos cand vezi imagini facute in alte razboaie, nu? E nasol cand afli ca nu ai fotografii de la D-Day pentru ca la developare s-au facut greseli. Dar niciodata n-am auzit ca ar avea copyright. Nu vreau sa le vand ca si cum ar fi ale mele, ci doar sa le vad fara a fi nevoit sa vizitez Arcul de Triumf, care e deschis doar o data pe an.

    Stai linistit ca nu afisez imagini cu alte imagini. Am filmat interiorul muzeului, cateva close-up-uri cu unele fotografii, ca sa vada lumea ce e pe acolo, nu le-am fotografiat cu mare atentie. Oricum n-am avut aparatul foto la mine, ci camera video micuta care in lumina slaba nu e cine stie ce.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus