un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Smecheria cu Nokia 1100

26 Sep 2009  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Prin cercurile mai puțin „academice”, ca să zic așa, umblă un soi de mit urban, telefonul Nokia 1100 făcut la defuncta fabrică din Bochum (Germania) care se vinde cu sute sau chiar mii de euro. E țeapă, o variațiune pe tema „mașinii de cusut Singer”.  Să vă explic și de ce.

În primul rând premisa e falsă. Se pare că telefonul ar avea o gaură de securitate undeva în program ce ar permite cuiva să cloneze  un număr de telefon și astfel ar putea intercepta SMS-urile destinate abonatului de drept. Acele SMS-uri ar fi utile doar dacă abonatul aparține unei bănci care folosește coduri aleatoare transmise prin SMS la confirmarea unei operațiuni bancare în contul propriu. Deja povestea pute pentru că ar însemna că infractorul are deja acces la contul victimei. La noi nu știu să fie vreo bancă să folosească sistemul ăsta, poate în restul Europei, dar atunci de ce l-ai lua de aici?

O altă problemă e exploatarea erorii în sine. În afara cazului în care telefonul are un meniu de genul „Clonare număr telefon for Dummies” în care doar bagi numărul de telefon și gata, s-a rezolvat, rămân două mari probleme: cum exploatezi chestia aia și, chiar dacă poți, se poate clona numărul de telefon? Ca să folosești așa ceva, trebuie să ai noțiuni solide de programare a acelor procesoare din telefon (adică să fii un fel de Data pentru că firmware-ul la un telefon ajunge la câteva sute de mii de intrucțiuni)  și dacă le ai, de ce nu ar merge să faci asta cu orice telefon? Dacă ai acces la codul sursă și la specificațiile procesorului nu mai ai nevoie decât de timp (mult, mult timp…) ca să obții  orice vrei de la acel sistem, nu ai nevoie de nici o gaură de securitate. Mai rămâne problema clonării în sine, se poate ? Teoretic da, dar nu prea are legătură cu telefonul utilizat. Ideea e să obții numărul Ki (care e codul de autentificare a SIM-ului în rețea) stocat în SIM. Metodele principale sunt extragerea Ki direct din SIM sau decriptarea Ki din comunicațiile GSM, dar oricum, în tot mecanismul de autentificare, telefonul joacă rolul de „sârmă”.  Vedeți aici mecanismul exact http://en.wikipedia.org/wiki/Subscriber_Identity_Module#Authentication_key_.28Ki.29

Să trecem la țeapa în sine. Povestea în afara țării e veche, de prin mai 2009, când „s-ar” fi vândut un astfel de telefon cu 30.000 euro. Totuși, pe lângă știrea asta, nu am mai aflat nimic notabil în afară că o firmă „de securitate” a confirmat existența bug-ului și …. cam atât. M-aș fi așteptat să facă ceva valuri chestia asta dacă era adevărată, ceva bănci să renunțe la metoda confirmării prin SMS, dar nimic. Și asta pentru că evident nu e adevărat. Atenție că urmează schema. În primul rând telefonul „minune” trebuie să fie Made in Germany, an de fabricație 2002, firmware RH-18. Dar … telefonul Nokia 1100 a fost lansat în august 2003, o fi produs Nokia câteva mii înainte de lansare, dar mi-e greu să cred ca au produs vreunul în 2002. Dar aici e șmecheria, dai un anunț că vrei să cumperi un astfel de telefon cu 10.000 euro (să zicem), mânărești câteva telefoane de genul acesta ca să cadă exact pe specificațiile cerute de tine și le pui la vânzare cu modica sumă de 1.000 euro. Cum mai toată lumea nu a uitat încă să scadă, 10.000-1.000=9.000 sau nouăj’ de sute ca să ma exprim în limbaj de Vitan. Profit pur. Și „băeții” se pun pe cumpărat, apoi binențeles că tu ca și cumpărător te dai lovit și nu cumperi nimic. Când încep să se dezmeticească sunt și … și cu banii luați. Ce e de făcut, păi perpetuăm schema, doar că acum prețurile la cumpărare scad că oferta e mai mare. De aici și gradientul de prețuri de pe Okazii  de exemplu http://www.okazii.ro/cautare/nokia+1100.html?per_page=25&list_view_type=simple. Asta a fost schema inițială, acum nimeni nu mai știe exact ce an trebuie, din ce țară sau ce versiune, dar prețurile sunt în continuare de absurdistan.

Din cauza celor care au pornit chestia asta și a boilor care credeau că o să se îmbogățească rapid nu mai găsești un telefon de genul ăsta la un preț corect. Și e (era de fapt, că nu se mai produce) chiar un telefon bun, simplu, rezistent, cu lanternă, perfect pentru un instalator, mecanic, zidar, etc. care vrea doar să vorbească la telefon și să nu plângă dacă-l pierde sau strică.

O chestie nu înțeleg aici, de ce au ales un telefon produs în 200 de milioane de exemplare, de ce nu un telefon mai exotic, ceva greu de găsit în ziua de azi ?

Un guest post al lui “nea Caisă”, care s-a săturat să aştepte să scriu eu despre toată manevra asta şi a făcut-o chiar el. Discutasem mai de mult de tot mecanismul ei, metodă de a face un firmware să pară acel RH18/2002 căutat. Între timp am văzut şi pe net un articol [Hit – din aprilie 2009], plus ceva în ziare, plus ceva la ProTV zilele trecute. Uitați-vă câte rezultate sunt pe Okazii pentru vânzare, sau pe Google la o simplă căutare după “nokia 1100 25000 euro”. Așa e românul, primul la un ban nemuncit, dacă se poate.

    25 comentarii

  1. Nasol moment; chiar ma gandeam zilele acestea sa iau un 1100 sh, dar in stare buna, asteptandu-ma la un pret decent. Eu am tot 1100 si-l folosesc de vreo 4-5 ani, merge brici in continuare si vreau sa am unul de backup, sa-l schimb pe acesta peste vreo alti 5 ani :D.
    Telefonul meu a trecut prin foarte multe, printre care si ca mai demult, a aterizat intamplator intr-un lighean cu apa, unde a stat complet scufundat cca 5 minute. Dupa care a repornit alarma (inainte sa ajunga in lighean, apasasem snooze). Suna, clipocea si vibra de sub apa! Am sarit, l-am scos rapid si l-am oprit de tot. L-am desfacut cat de mult am putut si l-am lasat la uscat o zi intreaga. Merge aproape ca nou si acum.

      (Citează)

  2. Ai un 1100?!? Vinde-l :P Iti iei N97 cu banii scosi de pe el.

    Nu sunt foarte sigur ce trebuie facut daca scapi in apa un aparat, dar cred ca imediat trebuie sa-i scoti bateria si sa-l demontezi pe cat posibil. Ideal ar fi si sa-l sufli cu aer sau sa faci ce se poate ca sa se usuce rapid. Problema este ca apa (de chiveta, din mare, etc) ataca rapid contactele fine, deoarece e plina de impuritati si substante. Cred ca trebuie sa-l speli rapid cu alcool tehnic sau apa distilata sau ceva, daca nu ma insel.

      (Citează)

  3. Asta le ziceam și eu amicilor după ce le-am explicat cum stă treaba. Dacă găsești pe cineva să-ți dea pe telefon mai mult decât face, nu sta pe gânduri. Vorba aia, e prost cine dă nu cine cere.

    Nu chiar. Corodarea se face în timp și doar dacă există curent electric prin fire, contactele sunt toate aurite. De fapt nu e coroziune, e mai mult electroliză. Dacă îl usuci repede nu e nici o problemă. Trebuie totuși uscat perfect, trasele ajung și la 10×20 micrometri în secțiune.

      (Citează)

  4. Hmm, N97… Ma uit la specificatii si nu scrie nimic de tinut in lighean sub apa :)

    Adevarul e ca cel mai probabil am avut mult noroc atunci cu telefonul.

      (Citează)

  5. Eh noroc. E telefonul prea simplu, n-a avut ce sa se strice :P Cred ca nici nu are circuite electronice, tu apesi butoanele dar inauntru e un disc ca la telefoanele vechi.

      (Citează)

  6. frate eu cred k e destul de profitabila afacerea asta cu 1100 sau ma rog cum numiti voi k e escrokerie dar nu cred pt k am surse sigure si nu mai descurajati lumea macar lasatio sa viseze dar sa stiti cei care cititi acest mesaj va anunt sa faceti rost cat mai repede dak vreti sa va intre nijte bani in buzunar

      (Citează)

  7. Da frăție, ai dreptate mânca-ți-aș pana ta de hecăr. Tocmai am vorbit cu nijte jmecheri în tel-uri și d’astea ji zicea că de fapt e pă bune. Da’ e mai complikat. Adikă nu merge să bagi așea la orice 1100. Plm, cika e doar fro zece de toate la care merge și e toate kumpărate de alții demult. Astea de fapt e degeaba la vânzare acuma. Da’ dacă vrei să faci un ban cikă e unii care au un tel din ăsta și zice că dacă trimiți la adresa asta dă meil uoberamnutnus@yahoo.com toate numerele de pe cardu’ tău (tre’ să ai card), numărul de mobil și numerele de la cardu’ lu’ ăla de vrei să-l arzi și pinu’ de la cardu’ tău, ei îți bagă în card la tine jumate din cât avea ăla și jumate oprește ei. Eu zic că e afacere de afacere asta, nu te mai chinui cu telefoane și ăstea. Nu pot să zic mai multe că poate e haladiții ăia de gaborii pe sait acilea și mă ia da’ …. rekomand. Cine știe afaceri nu ratează okazia. Hai că tre’ să nu mai scriu k am niște kombinații de făcut. Pa.

      (Citează)

  8. I lol’d.

      (Citează)

  9. Me too :D

      (Citează)

  10. uoberamnutnus

    30/09/2009 la 4:53 PM

    me 3 :D

      (Citează)

  11. frate daca zici ca a iesit pe piata in 2003……. ia uitate la pozele asta http://www.okazii.ro/catalog/33534142/NOKIA-1100-rh16-fabricatie2002-NU-RATATI-POZE-REALE-.html#galerie si dupaia vb…

      (Citează)

  12. mda anuntul asta e cam degeaba ca unele informatii de aici is doar teorii….Cel mai cautat telefon e nokia 1100 cu firmware RH-15(2001) RH-16(2002) si RH-17(2003)…RH-18 e din 2004 cand deja au rezolvat “bugul” deci care are telefon made in germany cu RH-urile respective vindetile ca se cumpara daca vedeti un RH-18 va luati teapa singuri ….metoda specificata in anunt e complet aiurea ….daca ar fi ca in anunt logik ca ar fi imposibil totul se face cu telefonul conectat la PC cu un mic programel care se cumpara de la niste baietzi de treaba o data cu telefonul ….ceea ce se numeste “Full nokia banking set” in limbaj de strada intre astia care se stiu …..e simplu de utilizat daca vrei sa te risti .:)

      (Citează)

  13. uoberamnutnus, face nea_caisa mishto de tine ? cu combinatii de astea de ocupi tu ? :D

      (Citează)

  14. Frank Engelsman, investigator de fraude la Ultrascan Advanced Global Investigations, povesteste cum Jeremy Kirk a raportat ca acest invechit model din 2003 este acum la foarte mare cautare, dar doar aparatele fabricate la o anumita fabrica, ce au un soft cu defectiune. Asta manaca pene de gasca sau zice adevaru…. dak era sa apara in 2001 2002 zicea “ca acest model invechit din 2001 2002” yo zik k asa ar fi logic in fine noi romanii ink visam la gasca q oua de aur da….nu prea e nici gasca si nici ouale….oriqm bafta celor care vor sa vanda dak gasesc “gaste” de ce sa nu le jumuleasca….doar asta e hobby-ul nostru.

      (Citează)

  15. Gainaria e relativ simpla. Se cauta RH16-17 care nu exista, si an 2001-2002 cand nu era lansat Nokia 1100. Baietii destepti modifica din soft atat versiunea cat si anul, si asa apare un 1100 cu o valoare de piata insetimabila, o raritate etc. Daca va uitati pe spate pe abtibild scrie clar RH18 la toate, asta daca nu a fost dezlipit tocmai pentru asta. Nu uitati, cu un BOX si ceva cunostinte se poate scrie orice in softul unui telefon! ASTA E ADEVARU!!! sa nu mai umble lumea sa caute cv c nu exista adik rh15 rh16 rh17 din 2001 2002 maine merg sa schimb si yo softu la el k pote gasesc si yo pe unu suficient de prost sa imi dea pe el o suma astronomica.respect

      (Citează)

  16. Daca cititi in linkul de mai jos, care zice cam acelasi lucru ca si voi si ca ce am scris eu, sunt niste detalii si despre compania care a tras semnalul de alarma privind aceasta vulnerabilitate. Din cate inteleg, compania nu prea exista.

    http://www.forensicsblog.net/?p=120

      (Citează)

  17. Deci tu ești Vasile Dumitru Loc Girdesti Comuna Voinesti Judetul Vaslui cod.737599. O să-i recomand lui Radu să te treacă în listă la niște băieți binevoitori de la Amway, Martorii lui Iehova, aspiratoare Kirby și oale Zepter. Să vezi acolo spam … personal :D

      (Citează)

  18. … și Herbalife

      (Citează)

  19. N-am avut rabdare sa citesc mai mult de primul rand. Se pare ca voi rata o metoda buna de a face bani rapid si legal…

      (Citează)

  20. resoftez 1100 rh 15,16,17 stiti voi ce sa faceti cu el resoftat
    goldenaugust08@yahoo.com

      (Citează)

  21. prietene jmekeria cu 1100 este k un mare jmeker a facut o jmekerie cu nokia sa scoata un tel cu un bug kre nu permite a fi interceptat de cia fbi kgb sri si toate corporatiile de genu…si traficantii de arme droguri interlopii parlamentarii kiar isi doresc un telefon de genu…asta e jmekeria mai documenteaza-te:)

      (Citează)

  22. Vand NOKIA 1100 RH -18 Made in Germany
    Nokia Corporation
    CODE : 0521019
    IMEI : 35539700/583940/3
    pot fi contactat la 0752186633 sau 0765648284

      (Citează)

  23. vand nokia1100 rh18 2003 germany va ast pe mess alexadrian36 urgent 0769232210

      (Citează)

  24. Nokia 1100 de vanzare fabricate în Germania, RH-16 (versiunea 3.31), pret 8000 E.tel.066/900-7011 Belgrad, Serbia kazanova75@gmail.com

      (Citează)

  25. vand nokia 1100 made in germany an 2004 rh18 ne intelegem..id meu g.iulian1989 sau victorasuniversalul …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus