un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Media player Western Digital

10 Sep 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Media player Western DigitalMă gândesc să-mi iau acest media player Western Digital. Rulează toate formatele de fișiere, ştie toate tipurile de subtitrări, inclusiv cu diacritice, are ieşire HDMI iar intrarea se face pe USB. Are doar 300 de grame, e foarte micuţ ca dimensiuni, are telecomandă şi la 379 de lei mi se pare destul de ieftin.

Mi-au plăcut mereu astfel de aparate şi cândva eram decis, după ce iau un televizor şmecher, să cumpăr şi un media player. Îmi plăcuse pe vremea aceea un model Popcorn Hour, care avea loc să pui în el un hard disk şi se putea conecta şi la reţea LAN. Era însă mult prea scump, pe la 1000 de lei, plus un HDD. Western Digital-ul acesta nu are stocare internă, dar asta nu e o problemă pentru că mi-aş cumpăra un stick USB de 4 sau 8 GB (sunt vreo 50 de lei acum), pui pe el filmul (inclusiv imagine .iso de DVD) sau episoadele serialului, îl înfigi în media-player şi gata, îl ai pe televizor. Aş elimina huruitul calculatorului şi cablurile de TV-out. Faptul că vede şi fotografii mi se pare un alt avantaj mare, deoarece din când în când vor ai mei să vadă fotografii din cine ştie ce ţară sau excursie şi mereu mă bat la cap că de când cu aparatele foto digitale ei nu se descurcă pe calculator, cu săpat prin foldere, mutat IrfanView pe ecranul televizorului, avansat la fotografia următoare, etc. Acum le-aş putea pune pe un stick USB şi doar ar trebui să deschidă televizorul ca să le vadă.

    40 comentarii

  1. P’ăsta-l vreau și eu. L-am ochit de mult, are review-uri bune, e bine susținut și de WD (update-uri de firmware). Și, da, ruleaza ORICE. Inclusiv Matroska (*.mkv) la 1080p. Văd ca deja a coborât sub 400 lei. Mai e nevoie doar de un cablu HDMi (neinclus) și gata!

      (Citează)

  2. Cautam in draci pe la inceputul anului un DVD player, eventual cu USB, care sa inteleaga si containerul MKV. Evident ca nu am gasit, dar am dat peste acest player. Face foarte multe lucruri pentru pretul ala. Dar din ce am citit despre el pe net ar fi doua probleme mai grave (si multe altele mai mici):

    – Telecomanda de foarte proasta calitate, se mai strica butoanele, iar fara telecomanda nu poti face nimic.
    – Am inteles ca filmele care au audio DTS nu pot fi decodate (in stereo), dar poate trimite mai departe semnalul digital daca ai un receiver pentru sunet. Altfel cred ca nu auzi nimic.

    Pe langa asta, apare curand WD TV 2, care decodeaza DTS (cel putin jumatate din filmele HD in container MKV au audio DTS) si are port Ethernet. As fi preferat Wireless, dar e bine si asa. Iesiri audio tot stereo si digital. Eu il voi astepta p-asta, ca nu ma mai grabesc.

    Pana la urma, cel mai bine e sa ai un laptop cu HDMI. :)

    http://www.engadget.com/2009/08/16/wd-tv-2-spruces-up-western-digitals-already-attractive-media-pl/

      (Citează)

  3. @Horatius: un cablu HDMI e 22 de lei la Vitacom. Au diverse modele si le au ieftin. Eu am luat de acolo un cablu DVI-HDMI pentru calculator-televizor, de 10 metri, si merge perfect. Era 60 de lei parca. http://www.vitacom.ro/Products/56075/CABLE-550G-1_5/HDMI-M_19P-M_19P-1_5M-GOL.html

    @Melk: telecomanda e cel mai usor de reparat, ca orice telecomanda de altfel. Probabil dupa un timp nu mai fac bine contact butoanele, dar asta nu e bai, se repara imediat in casa. Cu DTS-ul da, e mai nasol, desi n-am fost atent dar parca as spune ca majoritatea filmelor sunt codate audio cu Dolby. Exista insa pe net o gramada de utilitare cu care poti face transcodarea partii audio din DTS in ce vrei tu, fara a afecta calitatea video, si n-ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute toata treaba.

      (Citează)

  4. Salut, am eu un astfel de media player de ceva vreme si iti pot confirma ca face banii.

    Cateva comentarii:
    1. Nu am nici o problema cu telecomanda.
    2. In primele zile dupa achizitionare il foloseam cu un stick de 4GB. Dupa numai 2 zile devenise atat de enervant incat mi-am luat un hdd extern wd passport.
    3. La oprirea player-ului de fapt nu se opreste nici el (e caldut mereu) dar mai trist e ca nu opreste perifericul USB (care trebuie scos din el pt ca altfel se incalzeste)
    4. Informatia audio DTS este transmisa mai departe ca atare. In televizor direct nu merge, pt ca televizoarele nu stiu DTS. Trebuie facuta legatura printr-o statie care sa stie DTS.
    5. Ultimul firmware este foarte ok, si au introdus posibilitatea de a sari cate 10min intr-un film. (inainte de asta puteai doar sa dai mai repede – pana la 16x)

    Bafta.

      (Citează)

  5. Iti zic eu ca acum din ce in ce mai multe HD-uri vin cu DTS. Stiu asta pentru ca boxele mele decodeaza prin S/PDIF numai AC3 si de multe ori trebuie sa fac decodare software si sa schimb din boxe pe “Quad” ca sa redea corect.

    Nu stiu cat dureaza sa transformi coloana sonora a unui MKV din DTS in AC3… poate se face rapid.

      (Citează)

  6. @melk, adica tu ai boxe digitale si pt ac3 nu mai este nevoie sa folosesti un codec software, dar in cazul DTS boxele nu stiu sa interpreteze semnalul, si atunci folosesti un codec, fara sa transformi filmul, corect ? Si windows te lasa se te joci in felul asta cu codecurile (adica poti sa configurezi cand vrei sa dea mai departe exact informatia din film, si cand vrei sa decodeze software?)

      (Citează)

  7. daca ti-l iei, astept si parerea ta legata de el… ca imi cam face si mie cu ochii o dracie din asta…

    la o scara mai mica, chiar ma gandesc sa fac pentru proiectul de disertatie un reader de fisiere avi de pe stick usb si sa scoata pe vga…

      (Citează)

  8. si tu iei ceva bani de fiecare data cand facem click pe linku ala catre emag nu ?

      (Citează)

  9. Nu, nu iau bani daca faci click pe un link. Poti sa faci oricate clickuri fara teama ca ma vei imbogati :P

      (Citează)

  10. Oricum imparte cu mine profitul :D , cat fac 0/2 … iese de o shaorma de la dristor , pardon Budapesta .

      (Citează)

  11. @Pastia – Cand am un film cu AC3, codecul comuta automat pe passthrough, adica trimite sunetul nealterat, digital, spre boxe. Pe boxe aleg modul Dolby Digital si gata. De exemplu nu va mai conta daca schimb volumul din PC, pentru ca sunetul nu va mai fi modificat.
    Daca filmul are DTS, codecul va decoda automat software (pe PC) sunetul si il va trimite analogic (prin cabluri jack) spre boxele fata si spate. Pe boxe aleg modul “Quad”.
    Exista setari pentru toate astea daca folosesti AC3Filter sau ffdshow.

      (Citează)

  12. pai ma gandeam ca iei ceva pentru ca linkul incepea cu “profitshare”, la fel ca reclamele in dreapta sus… sau primesti ceva doar daca cineva cumpara produsul din linkul tau ?

      (Citează)

  13. logical

      (Citează)

  14. Mă lasă rece. Filmele trebuie să ajungă oricum pe un dispozitiv, fie el laptop, desktop sau o cutie pe care să scrie WD.

    Sunt puțin circumspect la abilitățile playerului WD, într-un fel nu prea îmi vine să cred că au suport pentru orice format, etc.
    Așa cum am zis, mai greu este să aduci filmul, decât să îl faci să se și vadă. :)

    Un laptop, un cablu DVI-HDMI și un televizor mi se pare cel mai bun combo.

    P.S. Nu am încredere în calitatea cablurilor HDMI lungi. Mă rog, nu am încredere absolut deloc în cablurile HDMI, mai ales atunci când trebuie să și plătesc mult pentru ele.
    Nu am nici o problemă cu cablurile HDMI scurte de până la 2 metri, la un pret de 22 lei.
    Dar dacă îmi spui de cabluri de 10metri care redau perfect o rezoluție de 1920×1080 la un preț de 60 lei atunci îmi pun multe semne de întrebare.

      (Citează)

  15. Te-as invita sa-l vezi cum se vede, dar sunt mai retras iar tu nu esti femeie :P

    Cumpara un cablu de la Vitacom, ia-l prin curier sau intelege-te cu cei din magazin sa-l returnezi daca nu-ti place, si testeaza. Eram si eu la fel de circumspect atunci cand l-am luat, pentru ca stiam ca orice HDMI peste 3-5 metri e varza, dar a fost o surpriza placuta. Se vede ca lacrima in Full HD, iar la poze digitale puse pe TV nici nu mai zic. Eu au dat de cablu prin forumul eMag (a disparut intre timp, nu mai e threadul) si nu se plangea nimeni de el. Sau poti lua unul de 10 ori mai scump care face exact acelasi lucru. Mai era si prin America o discutie din asta, cu niste cabluri de mii de dolari care nu aveau nici un avantaj demonstrat (google 1 million dollars coathanger sau ceva asa).

      (Citează)

  16. well, pe cablu HDMI se transmit biti… deci ori merge ori nu merge… nu inteleg cum poti sa compari calitatea imaginii transmise pe un cablu digital… la fel era si discutia tampita de acu cativa ani: ce e mai bun pentru audio digital: coaxial sau optic. Singurul lucru care se poate intampla la un cablu mai lung e sa pierzi biti. Asta probabil echivaleaza cu frame pierdute, imagine blocata, nu stiu exact, dar in orice caz nu in calitatea imaginii ca la o transmisie analogica.

      (Citează)

  17. Pentru distante maxime pe HDMI vedeti pe Wikipedia, scrie acolo ca nu e mare branza sa fabrici un cablu de dimensiuni mari. De fapt nici nu stiu de unde ar fi pornit zvonul ca ar fi ceva complicat. http://en.wikipedia.org/wiki/Hdmi#Cable_length

    @logical: ce spui tu nu e universal valabil. De exemplu televiziunea DVB-T o stim toti ca ar fi digitala, pentru ca semnalul util, cel video, e digital (valori exacte la o anumita rata, spre deosebire de semnalul analogic continuu in timp). Insa acest semnal digital, pentru a fi transmis, este convertit intr-unul analogic, modulat si trimis prin eter pana la antena ta, de unde tunerul DVB-T din televizor il demoduleaza din purtatoarea analogica, apoi decodeaza semnalul video (care e MPEG-4 sau MPEG-2) pentru a obtine valorile exacte ale fiecarui pixel. Asta asa, intr-o exprimare simplista. Putine semnale digitale se transmit tot asa la distanta, de obicei se adauga unei purtatoare analogice.

      (Citează)

  18. adevarat. dar in cazul cablului HDMI sau a celor audio coaxiale si optice am dreptate.

      (Citează)

  19. @Melk – merci de clarificari. Dar nu ai putea sa configurezi codecul astfel incat atunci cand te uiti la un film DTS sa decodeze si sa trimita la boxe tot prin digital un semnal Linear PCM ? (adica exact bitii care vor fi transformati in semnal electric pt boxe – doar ca asa ai mai castiga un pic din faptul ca ar merge digital pana la boxe)

      (Citează)

  20. Se poate face si asa, iar sunetul digital poate fi ascultat pe modul “Stereo” din boxe. Dar prefer sa decodez software DTS-ul si sa trimit sunetul in mod analog ca sa am si cele doua canale pe boxele din spate. Cred ca tot din codec se poate decoda DTS-ul si apoi coda AC3, pe care il trimiti apoi prin S/PDIF la boxe. Dar nu am avut rabdare sa ma joc. :)

      (Citează)

  21. Cred ca apar desincronizari daca faci atatea codari si decodari, probabil trebuie sa umbli un pic ca sa intarzii si partea video cu ceva milisecunde.

      (Citează)

  22. Salut,as avea si eu o intrebare.
    As dori sa-mi achizitionez acest media player care dupa cate am citit face minuni la banii care se pot da pe el,dar nu inteleg cu partea audio.Eu am un sistem 5.1 mai vechi (Schneider) si care are totodata si rolul de amplificator.Daca voi conecta playerul la acest sistem voi putea auzi 5.1?Si cum il pot conecta? (banuiesc ca daca il conectez printr-un cablu normal audio nu voi receptiona sunetul 5.1)

      (Citează)

  23. daca sistemul tau 5.1 este receiver va functiona perfect si legatura intre el si player o vei face printr-un singur cablu coaxial…

      (Citează)

  24. mai exact cum fac leg cu cablu coaxial intre player si sistem?unde intra cablul coaxial in sistem?

      (Citează)

  25. pai trebuie sa ai o mufa de culoare portocalie pe care sa scrie Digital Audio sau ceva de genul… zi-mi modelul si caut user manual ca sa-ti zic exact…

      (Citează)

  26. Schneider shc-201

      (Citează)

  27. Am pus si o poza cu spatele sistemului: http://img36.imageshack.us/img36/4958/p1020537zc.jpg

      (Citează)

  28. nu ai intrare digitala pe sistemul ala, e prea vechi…

    probabil va merge daca WD-ul iti decodeaza semnalul si ti-l trimite mai departe analogic… vezi discutia de mai sus din primele commenturi… s-ar putea ca filmele cu sunetul in DTS sa nu se auda deloc…

      (Citează)

  29. Cele mai multe filme .mkv HD sunt DTS (cand se face rip de pe BluRay se prefera DTS pentru ca e ceva mai bun), dar toate serialele HD sunt AC3 (cred ca AC3 e standardul in televiziune).

    Din cate citisem, folosind WD TV poti auzi sunet de la filmele cu DTS numai daca scoti sunetul digital spre un receiver / decodor / amplificator care intelege si decodeaza DTS. Altfel nu se aude nimic. Nu stie sa faca downmixing ca sa auzi stereo direct prin HDMI.

    De asta astept WD TV 2, sunt prea multe filme care nu s-ar auzi si n-am rabdare sa le convertesc din DTS in AC3.

      (Citează)

  30. Deci e clar probabil voi astepta WD TV 2.
    Playerul face cumva si upscaling?

      (Citează)

  31. am cumparat dracia..,merg toate ..si sunet si sa bagi stick in el,dar nu merge hard extern..care-l am tot western..L-am formatat in fat32..si tot nimic..Ce e de facut?

      (Citează)

  32. Sigur nu trebuie sa formatezi hardul in NTFS? FAT 32 limiteaza dimensiunea maxima a fisierelor la 4 GB, orice film HD fiind mai mare de atat azi.

    External Drive Formats Supported
    FAT32, NTFS, HFS+ (no journaling)

    A aparut WD TV Live apropo, care are in plus retea Ethernet si conectare la YouTube, Flickr, Pandora (care nu stiu daca merge in Romania).

    http://www.wdc.com/en/products/index.asp?cat=30

      (Citează)

  33. Pretul recomandat ar fi 150 de dolari pentru WD TV Live, sa vedem cat o sa coste la noi si cand apare!! In sfarsit decodeaza si DTS, pacat ca nu i-au pus si WiFi (nu o sa mai trag cablu acum pana in dormitor).

      (Citează)

  34. Ma intreb daca un USB poate fi folosit ca placa de retea wireless cu un adaptor Wifi pe USB. Desi daca e vorba de transferat multi Mbps prin retea, ca sa rulezi un film care e stocat in alta parte, nu prea te ajuta wireless-ul.

      (Citează)

  35. Parca scria undeva ca e WiFi ready, mai multe nu stiu. E posibil sa mearga. In teorie ar trebui sa poti “streamui” un .mkv cu bitrate intre 3 – 10Mb, nu? Dar tot mai simplu e cu sticu’.

      (Citează)

  36. Nu cred ca se poate folosi portul USB pt altceva decat stocare! E ca si cum ai zice ca bagi un mouse acolo si ai mouse in interfata :)

      (Citează)

  37. Salut.

    Se pare ca apare la e-tc.ro noul WD Live, 500 RON.
    http://www.e-tc.ro/articol/358/63891/western_digitalwd_tv_live_media_player_lan_wdbaap0000nbk_eesn.html

    Fata de cel de la emag care e aproape 400 RON (model vechi), Live-ul merita din plin. Acum sa vedem cat dureaza pana e-tc-ul il aduce in stoc.

    Am dat de si de importatorul WD in RO, ELKOTech (http://www.elko.ro/214.php?full=3153), dar nu pot accesa lista de produse sa vad daca l-au adus sau eventuale preturi pentru persoane juridice..

    Eu am pus deja ochii pe el.

      (Citează)

  38. Il astept si eu, DTS-ul si faptul ca are retea sunt avantaje multe. Nici YouTube sau Flickr nu sunt rele ca idei, mai ales daca pe Flickr as putea accesa un slideshow cu toate fotografiile mele. Ar fi ca un screen saver sau un tablou care se schimba mereu. (ma rog, pot face asta probabil si cu fotografiile puse pe un stick)

      (Citează)

  39. Daca il gaseste cineva printr-un magazin, dati de stire!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus