un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Omnia HD

17 Aug 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Singurul telefon pe care l-aş recomanda pe Symbian este acest Samsung Omnia HD, care a început să se vândă şi la noi. Personal nu l-aş lua, pentru că pe mine mă interesează să meargă bine browsingul, emailul, Twitter şi Yahoo Messenger, iar momentan Android pare perfect. Dar Omnia HD e un model pe care îl admir pentru funcţiile pe care reuşeşte să le adune în el, e ca şi cum Samsung ar fi dat un pic din coate şi a arătat de ce este un mare fabricant de modele.

De departe ceea ce îl evidenţiază este camera foto de 8 MP, care are şi detecţie de feţe, de zâmbete şi de ochi închişi, ISO 1600, geo-tagging prin GPS, funcţii pe care de obicei le găseşti pe un aparat foto scump şi cu procesor de imagine dedicat. Iar când e vorba de filmat, Omnia HD o face la rezoluţie 1280×720 pixeli, adică un 720p @ 24 fps, pe lângă deja clasicele rezoluţii 720×480 şi mai mici. E o ştachetă ridicată sus de Samsung, în comparaţie cu telefoanele pe Android care momentan filmează la 320×240 pixeli cu 15 fps, ceea ce e chiar jenant. Iar din preview-ul de pe GSMarena calitatea foto şi video pare a fi excelentă, uitaţi-vă la sample-urile de acolo. În review-ul final ei zic că s-a mai înrăutăţit un pic situaţia, dar poate doar li se pare sau e vorba de mici tweak-uri ce trebuie făcute în software. În rest telefonul are ecran tactil de 3,7 inci făcut în tehnologie AMOLED, deci culori mai vii şi consum mai mic, speakere exterioare stereo cu tehnologii pompoase gen Digital Natural Sound Engine şi Virtual 5.1 Dolby, 8 GB memorie internă plus card microSD, procesor dedicat pentru partea de accelerare video, chiar şi TV-out. Totul rulează pe Symbian, care m-a convins de când am văzut Nokia N97 că este un sistem de operare recomandat celor ce vor un telefon distractiv şi uşor de utilizat, dar fără a-şi dori funcţii de power-user gen multe conturi de email sau cine ştie ce aplicaţii pretenţioase. Pentru Facebook, Hi5, Yahoo şi Twitter e suficient. Dacă n-aş fi decis să trec pe Android probabil m-aş orienta spre acest Omnia HD, iar cei ce sunt interesaţi în primul rând de o cameră foto şi video de calitate nu au momentan o opţiune mai bună.

Că tot veni vorba de Android, când în sfârşit mă decisesem să-mi iau HTC Hero am primit la test acest Magic pe care îl butonez. Telefon care s-a dovedit neaşteptat de bun la toate capitolele, iar prin deblocarea sa (rooting, un fel de jailbreak de la iPhone) poţi să-i pui interfaţa Sense fără probleme (iar HTC a anunţat că în viitor o va porta oricum şi pe Magic). Deci mă gândeam fie la Hero, fie la Magic. Eh, a mai apărut unul în vizor, tot de la Samsung. E vorba de modelul i7500 Galaxy, care are aceleaşi specificaţii tehnice ca şi Hero, dar în plus are flash la camera foto, are ecran AMOLED (cum spuneam, consum mai mic, culori mai bune), 8 GB stocare internă şi o baterie mai mare cu 100 mAh. Nu mai are rotiţă, ca la Magic sau Hero (sau Blackberry), ci un D-Pad standard, şi e şi Samsung, ceea ce pentru mulţi înseamnă calitate mai bună. Momentan nu e la vânzare, abia s-a lansat prin Taiwan, va fi adus şi prin Europa în viitor, dar nu ştiu ce să fac: să iau acum un Hero sau Magic, sau să aştept să văd cum e şi Samsung-ul şi la ce preţ o veni (mă aştept să fie mai scump decât HTC-ul). Momentan e un first-look pe GSMarena.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus