un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dupa cateva zile de Nokia N97

16 Jul 2009  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

N97 pare a fi un telefon cu dublă personalitate, una bună şi una rea. Totul vine în pereche, e şi înger şi demon, vorba lui Eminescu. Am sesizat o grămadă de chestii bune şi foarte utile, dar toate au şi ceva lipsă sau vreun inconvenient ce te face să exclami “ah, dacă ar fi avut şi treaba aia implementată, ar fi fost perfect!”. Dau mai multe detalii despre un aspect plăcut al telefonului şi unul dezamăgitor.

Cel plăcut are legătură cu administrarea reţelelor wireless şi a Internetului prin 3G, unde opţiunile disponibile sunt excelente şi tare aş vrea să le văd implementate şi pe Windows Mobile. Cel mai încântat sunt de faptul că poţi adăuga în lista de conexiuni mai multe reţele wifi, fiecare cu setările ei. De exemplu telefonul s-a conectat imediat la routerul wifi de acasă, unde primeşte automat un IP şi are acces la Internet. A doua zi, la muncă, am adăugat o reţea wifi de acolo şi i-am specificat eu IP-ul static şi gateway-ul şi serverele DNS. Telefonul a reținut ambele configuratii, așa că acasă așteaptă să primească IP prin DHCP, iar la muncă folosește pe cel static introdus de mine. Mai mult, pot să atribui priorităţi de conectare atunci când sunt mai multe reţele în zonă, iar cea 3G de la Vodafone o pot pune mereu cu prioritatea cea mai mică. Astfel N97 încearcă mereu să se conecteze la un wifi şi abia dacă nu e niciunul disponibil îmi foloseşte 3G-ul. Aş ucide pentru astfel de opţiune şi pe Windows Mobile. Adaug faptul că telefonul se poate seta ca din timp în timp să mai scaneze după o reţea wireless, că nu doar se conectează la ele ci face şi un test scurt să vadă dacă poate ieşi pe Internet, iar peste toate pot configura că anumite programe să mă întrebe ce conexiune să utilizeze pentru a se conecta la un server extern. Partea rea de care vorbeam în primul paragraf? E foarte greu să-ţi dai seama ce conexiune este utilizată la un moment dat. Pictogramele sunt foarte mici şi apar doar pe ecranul principal, încât de multe ori te întrebi dacă nu cumva faci traficul prin 3G deşi ai reţele wireless disponibile în zonă.

Dezamăgitor este întreg sistemul de email. Mi se pare incredibil de prost mai ales având în vedere faptul că telefonul e făcut pentru astfel de comunicaţie, având în vedere tastatura foarte bună pe care o are. În primul rând deoarece mesajele sunt afişate în modul “plain text”, nu HTML, ceea ce din start mi se pare o mare greşeală. Nu înţeleg această decizie a Nokia. În al doilea rând, configurarea conturilor de email şi actualizarea lor au lacune grave. De exemplu eu am 4 conturi configurate, 3 pe Gmail şi unul pe Yahoo. În widget-ul din ecranul principal pot vedea un singur cont (cel setat ca fiind primary). Dacă activez preluarea automată a mailurilor, mi le ia pe toate. Adică nu doar verifică periodic dacă am mailuri noi, ca apoi să le descarce în telefon doar pe acestea. Nu, mi-a copiat toate mailurile existente în cont, vreo 6000 la număr în total, lucru care a îngreunat foarte mult accesul în căsuţa poştală şi navigarea prin ea. Pur şi simplu îmi dădea impresia că nu face faţă. Dacă nu activez preluarea automată a emailurilor, atunci trebuie să intru eu manual în fiecare căsuţă poştală şi să fac 3 clickuri pentru a verifica noutăţile. E retardat sistemul.

Bune:

  • bateria ţine mult, în stilul Nokia
  • transmiţătorul FM este foarte util şi bate mult peste cei 2 metri menţionaţi în specificaţii
  • tastatura este bine făcută şi se scrie uşor cu ea
  • interfaţa este bine gândită, rapidă şi se adaptează imediat la rotirea telefonului
  • îmi place butonul de deblocare de pe lateral
  • sunet bun în timpul convorbirii, speakerul extern se aude bine şi el
  • interfaţa este bine tradusă în limba română
  • browserul este bine făcut şi uşor de utilizat
  • GPS-ul obţine rapid poziţia, nici nu se compară cu cel pe care l-am văzut pe un N95, iar hărţile incluse sunt detaliate

Neutre:

  • camera foto este ok, nici rea nici extraordinară
  • în unele meniuri faci click, în altele dublu-click
  • ecranul principal nu este atât de configurabil pe cât sperăm
  • memoria interna de 32GB e partajată în memorie telefon și memorie stocare, dar proporția nu e bine gândită
  • folderele clasice Nokia în ambele secțiuni ale memoriei

Rele:

  • interfaţa nu e foarte intuitivă, îţi ia multe zile să descoperi tainele telefonului şi ce fac diverse opţiuni
  • s-a resetat din senin de două ori, iar altă dată nu mai aprindea lumina
  • are nevoie de un fel de task manager, ca să ştii ce aplicaţii rulează sau să închizi una blocată. La un moment dat a
  • trebuit să scot bateria pentru că nu puteam reseta altfel telefonul blocat de un bug
  • tastatura nu are caracterul _ (underscore), singura metodă de a-l insera fiind să închizi tastatura reală şi să
  • apelezi la cea virtuală, unde ca la telefoanele normale apeşi pe butonul 1 până inserează acest simbol
  • nu există o metodă simplă de a ajunge la lista de aplicaţii instalate. Faci 5 clickuri până la ea.
  • în general am impresia că fac prea multe clickuri pentru a ajunge la unele meniuri
  • nu este livrat cu o husă, eroare gravă la un telefon aşa scump şi cu ditamai ecranul
  • ce-i cu stylusul acela? chiar se aşteaptă să-l ţin legat de telefon? oricum nu prea se simte nevoia lui, interfaţa
  • fiind optimizata pentru deget, cu excepţia barelor de scroll, care sunt prea înguste

Continui cu descoperirile. Citiți și prima impresia cu N97.

    33 comentarii

  1. cu retelele wireless ai dreptate, si eu as ucide pentru mai multe optiuni in zona asta pe Windows Mobile, sau mai exact pentru una singura, care sa sune astfel: “Always ask before connecting through GPRS/3G”. In lipsa unei asemenea optiuni (lipsa care se justifica, cred, prin faptul ca telefoanele sunt dedicate segemtului business, iar utilizatorii lor se presupune ca nu sunt foarte preocupati de costuri atunci cand au nevoie de o informatie rapid de pe net) eu folosesc Modaco NoData pe Diamond-ul din dotare, dezactivand manual MobileInternet-ul atunci cand nu am nevoie de el, ca sa nu risc ca atunci cand cade wireless-ul sa imi incarce dita-mai pagina de 1-2 MB via 3G/GPRS. L-am mai pus si sa vibreze atunci cand se activeaza un profil de date, ca sa il simt daca il tin in mana si vrea sa faca schimbarea de la WiFi la MobileInternet (cu apasare lunga pe ‘respinge apel’ dezactivez conexiunea de date, asa ca nu mai prea pot fi luat prin surprindere… :) ).

      (Citează)

  2. Si faptul ca introduci setari diferite pentru fiecare retea e foarte marfa. In WM ma enerveaza ca la servici trebuie mereu sa trec adaptorul de pe DHCP pe IP static si apoi sa il trec la loc cand plec de acolo.

      (Citează)

  3. Da, chestia asta chiar ar fi utila si pe calculator, unde setarile astea tin de device-ul de retea, si nu de fiecare conexiune in parte (nu am inteles niciodata de ce Microsoft a gandit-o asa), dar acolo parca sunt programe care rezolva neajunsul asta. Pe WM insa nu cred ca exista ceva de genul…de abia daca s-a gandit cineva sa faca un program cum e Modaco NoData, cu care sa dezactivezi din 2 click-uri conexiunea de date atunci cand nu o folosesti, dar-mai un program care sa “pandeasca” retelele wireless disponibile si sa schimbe setarile in functie de reteaua l acare te conectezi.

    Legat de subiectul postului, nu am avut ocazia sa tin un N97 in mana pana acum si sa vad cum se simte, cum se misca, daca m-ar deranja o rezolutie mai mica pe un display asa de mare, etc. Cu toate astea, continui sa cred ca N97 e un SmartPhone pentru fanii Nokia si atat (are Symbian, iar Nokia a declarat ca nu se gandeste sa implementeze Android pe un viitor smartphone, de WM nici nu se pune problema…sunt curios cat vor mai suporta fanii Nokia Symbian-ul, care e un SO totusi limitat oricat ar incerca ei sa il imbunatateasca)! Daca as avea 2500 RON acum in mana, sincer nici nu as sta pe ganduri ce sa aleg intre un Touch Pro 2 si un N97, balanta inclinand spre HTC…

      (Citează)

  4. Vezi ca poti seta tasta de End Call ca la o apasare lunga sa deconecteze conexiunea de date. Iar pe TouchFlo exista diverse versiuni de Communications Manager care adauga buton de on/off pentru legatura 3G.

    La Nokia am mai gasit o alta problema la partea de emailuri: nu poti avea preluarea automata a mailurilor decat pentru maxim doua conturi. Eu am 3 de Gmail si unul de Yahoo configurate (Yahoo nu a mers niciodata, nu stiu de ce), dar nu-mi ia automat mailurile decat din doua dintre ele, si asta dupa ce intai a sincronizat vreo 6000 de mailuri, dupa cum spunea. Se misca foarte incet toata interfata de mailuri acum cand intru in ea. Imi place insa ca pot configura ca acea preluare automata sa se faca doar in anumite zile si intre anumite ore, de exemplu am oprit update-ul in timpul noptii.

      (Citează)

  5. da, asa cum am spus mai sus l-am setat sa imi vibreze cand se conecteaza printr-un profil de date, iar tasta end call e setata sa dezactiveze conexiunea de date la o apasare lunga. cu ajutorul advanced config am inlocuit “flight mode” din comm manager cu “3G ON/OFF”, mai multe pentru economisirea bateriei acolo unde nu folosesc profilul de date decat din alte considerente…

    legat de problema cu mail-urile, vezi ca in gmail ai undeva optiunea de a-ti verifica si alte conturi de mail care suporta POP3. deci poti sa pastrezi un cont principal, care la intervale regulate de timp sa le verifice si pe celelalte…cu alte cuvinte, poti seta un cont de gmail sa functioneze ca un client de mail. nu am avut nevoie de asa ceva pana acum, dar mi s-a parut interesant cand am citit despre…

      (Citează)

  6. o problema majora la N97 mi se pare absenta mult-tasking. adica nu pot asculta muzica si naviga pe net. ceea ce e stupid, deoarece telefonul e destinat tinerilor care au exact genul acesta de preocupari. de email nu mai vorbesc, e groaznic.

      (Citează)

  7. Ehm… de ce n-ai putea sa treci de la o aplicatie la alta? Recunosc ca n-am incercat sa ascult muzica in timp ce navighez, dar am avut mai multe aplicatii deschise in acelasi timp. La un moment dat ascultam radio si ma jucam prin alte meniuri.

      (Citează)

  8. da, poti sa navighezi prin meniu. dar aplicatiile nu pot fi rulate pentru procesorul nu e muti-tasking. eu am descoperit ascultand muzica si deschizand din meniu netul. e, merge pana la conectare, unde se blocheaza. asa e nokia dintotdeauna (am aflat ulterior). ma rog, nu nokia ci symbian.

      (Citează)

  9. Cred ca tu folosesti o copie de N97…chiar acum am in mana N97 intr-un Nokia Shop si ascult muzica, navighez pe internet si am si Garmin XT in bara

      (Citează)

  10. Esti prost baaa ! eu stau si pe net si ascult si muzica ce nokia n 97 si de unde il ai eu l-am luat fix cum a aparut din londra am dat 600 de lire pe el! si merge ffte bn :)

      (Citează)

  11. am o problema cu telefonul meu n97 la wlan, il conectez pe o retea wlan , se conecteaza, iar dupa vreo 2 min se deconecteaza singur,la MENEGER CONEXIUNI din meniul CONECTIVITATE imi arata starea: cand ACTIVA cand INACTIVA. ma ajuta cineva si pe mine? ca sa stiu daca e bulit wlan-ul sa il duc la GERMANOS ca e in garantie!! telefonul e original made FINLANDA cumparat de 3 sapt. multumesc frumos!! dor_id24@yahoo.com

      (Citează)

  12. buna!am si eu o intrebare:cum pot vedea filme pe nokia n97.am incercat sa copiez un film si imi spunea k nu poate fi vizualizat.daca se poate sa-mi spuneti unde pot gasi un program pt rularea filmelor.ms mult si sarbatori fericite

      (Citează)

  13. Am si eu un Nokia N97 l-am cumparat in vara din Londra. Este ok telefonu imi place foarte mult da am aceasi problema ca si “andreea” azi am incercat sa-mi pun un film mp4 pe el, l-am pus si cand am incercat sa-l deschid nu am putut. Imi zice “uneable to play media clip”. Desi ar trebui sa mearga ma gandesc. Poate am nevoie de ceva codecuri ziceti si mie de unde sa iau daca stie careva. Mersi.

      (Citează)

  14. ati incercat sa il convertiti in mp4 cu alt program sau la alta rezolutie?

      (Citează)

  15. Nu, n-am incercat. Sincer nici nu stiu cum. Daca stiti careva spuneti-mi si mie. Mersi

      (Citează)

  16. dor_id24 hai pe adresa mea de mess si iti dau eu programul!!!

      (Citează)

  17. ok mersi. ti-am dat add astept sa-mi dai accept.

      (Citează)

  18. Inca un cuplu fericit via nwradu.ro :D

      (Citează)

  19. buna am o problema am o copie a lui nokia n 97c luat la o licitati online cum as putea sa ii pun ultimul soft de la nokia merci

      (Citează)

  20. inca ceva nu are soft de nokia cum spuneti voi e altfel
    multumesc

      (Citează)

  21. cum se poate vizualiza un tv live pe n97?

      (Citează)

  22. sal am si eu o intrebare pt voi la n 97 meu mini se aude un zdrancanit in partea de susu si as vrea sami spuenti daca asa se aude el telefonu f%e asa cand misc de el astept raspunsu vostru pls

      (Citează)

  23. Salut nu ma descurc deloc cu conectarea la gps imi zice gps waiting to connect daca poate sa ma ajute cu setari sa imi dea un mail sau add pe mess copyrightauthority@yahoo.com

      (Citează)

  24. Buna,

    Am luat un n97 mini, dar nu ma descurc deloc la internet conection, se conecteaza singur la Orange Internet, intr-un in meniu deconectez si in 1-2 min se conecteaza singur inapoi fara sa intru in vreo aplicatie. Ma ajuta cineva cu setarile astea….sau are ceva probleme?
    id mess: ildee88
    Multumesc anticipat.

      (Citează)

    • @black: da, e din setari. Din pacate nu mai tin minte nimic despre optiuni specifice. E posibil sa ai vreo aplicatie care ruleaza in background si cere conectarea la Internet, care se face automat. Trebuie sa dezactivezi aceasta automatizare. Daca nu gasesti cum, mergi pe la un magazin Orange, au ei experti pe acolo.

        (Citează)

  25. Buna.
    Am si eu o problema cu Nokia N97… sigur e original, l-am castigat la un concurs organizat de ovi nokia
    acum am probleme cu WLAN… imi arata ca e conectat totul e okay dar intru pe web si tot imi apara invalid server name…
    am incercat sa introduc eu ip’ul dar am patit acelasi lucru…
    si acuma ip’ul e pus pe automat insa imi apare 0.0.0.0.
    hard reset i’am dat si totusi poblemele nu au disparut…
    nu mai stiu ce sa fac cu el, imi vine sa il arunc pe geam!!
    astept sfaturi! :D

      (Citează)

  26. multumesc:D

      (Citează)

  27. am probleme cu softul.cine,sau de unde iau si eu sa il instalez.

      (Citează)

  28. buna ,
    am si eu un n97 si de ceva timp mi se tot blocheaza telefonul (softul)nu mai merge nimic, trebuie sa-l sting si sa-l aprind. ceva idei?

      (Citează)

  29. am o probl cu tf. mi se tot deschide camera ,se inchide….nu stiu unde se afla cardul….l-am introdus…..nu vad ce e pe el….,cum ma conectez la internet??? am cartela orange.vad ca nici cu incarcarea nu prea vrea…..el incarca cand il am la incarcat,dar tot 3 linii are. ajutati-ma va rog respectuos.

      (Citează)

  30. Frumos post cu informații referitoare mare folos! Modalități în care au ilustrat informații este impresionant. Vă mulțumim!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus