un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cine naiba scrie scenariul pentru filmele de groaza?

11 Jun 2009  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Sâmbăta trecută, pe la 1 noaptea, am dat întâmplător pe HBO, unde rula un film cu crime. S-a dovedit a fi Hostel 2, unde singură acţiune este felul în care personajele mor, ucise care de care în moduri mai sângeroase şi mai groaznice. De obicei nu mă uit la filme de groază (de fapt nu e de groază, că nu apare criminalul în mod surprinzător şi nici nu sunt momente tensionate; probabil genul se numeşte film sadic, de tortură, etc). N-am văzut Hostel, n-am văzut Saw, n-am nimic altceva în afară de The Ring şi de Scream, parcă. Consider că filmele trebuie să te relaxeze, iar privitul crimelor nu e o metodă bună pentru mine.

Văzând acum Hostel 2 (pentru că totuşi filmul are un stil ciudat de a te ţine până la final, la modul “ia să văd… pe asta cum o omoară?”), mă întreb pentru ce public ţinta se fac astfel de filme. Se adresează celor care ar face şi ei astfel de crime, dar văd filmul şi se refulează astfel? Poţi fi considerat normal la cap în momentul în care îţi place un astfel de film şi exclami “mamă ce marfă a fost”? Oare unii oameni se trezesc cu o erecţie privind acest film, şi dacă da, nu îi îngrijorează această reacţie?

Iar referitor la scenariştii ce au avut aceste idei, îmi închipui următoarea conversaţie la un brainstorming despre modurile în care să-şi omoare personajele din film:

Producător: Şi pe tipa aia brunetă cum o omorâm?
Scenarist 1: Păi o legăm dezbrăcată de tavan, atârnată deasupra unei piscine. În piscină va sta o femeie care o va tăia pe victimă cu o coasă şi va face baie în sângele ce se scurge din ea.
Scenarist 2: Da, excelentă ideea asta, bravo. Atunci pe bărbat îl legăm de o masă şi cineva îl va ciopârţi de viu şi va mânca bucăţi din carnea sa, chiar acolo.
Producător: Super tare băieţi, aşa vom face! Foarte tari ideile voastre, îmi place cum gândiţi.

în loc să le dea două palme şi să-i trimită la un control “la mansardă”.

    2 comentarii

  1. Am observat ca majoritatea baietilor/ barbatilor prefera alte genuri de filme decat pe cele de groaza (thriller, horror). Eu am crescut cu ideea ca un baiat va alege un film de groaza tocmai pentru ca frica provocata de el va determina fata sa ii ceara protectie. Numai ca ideea asta e falsa. Caci de cate ori am vrut sa urmaresc filme cu prietenii, ei le refuzau tocmai pentru ca le era teama. Mie imi plac… imi plac foarte mult. Si nu pentru ca as vrea sa ucid in moduri cat mai sadice! Doar ca asupra mea actioneaza doua idei: nu-mi provoaca groaza pentru ca sunt constienta 100% tot timpul filmului ca totul e fictiune si in acelasi timp ma fascineaza limitele constiintei umane in ceea ce priveste mitologia ( gen vampiri, varcolaci, zombi, legende urbane etc.) si sadismul (care este o trasatura de caracter manifestata sau latenta, dar pe care toti o detinem). Nu ma relaxeaza crimele si nici nu-mi provoaca satisfactie erotica sau non-erotica infinitele tipuri de a omori, dar ma provoaca, ma intriga si imi deschid subconstientul astfel de filme. Am vazut foarte multe, dar dintre ele pot sa afirm ca prefer: Cubul, The Ring, Saw, Pasarile, The Grunch, iar dintre cele SF-horror: The Pitch Black si serialul Supranatural.

      (Citează)

  2. Eu am observat contrariul. Acum multi ani eram intr-un centru de inchiriere casete video, cand intra vreo 3 baieti. “Hai sa luam o comedie!”, a zis unul dintre ei. “Nuuu ma, esti prost? Luam un film de grrroaza, frate!” a zis altul, cu sete asa. Dar la varsta aia ii inteleg, trebuie sa se dea mari ca rezista la ele. La fel cum ii inteleg pe cei care aleg sa puna un film de groaza atunci cand un grup de fete si baieti se strang ca sa se uite la un film. Ca sa se dea ei mari si cum zici tu, ca fetele sa para mai neajutorate. Dar dupa o anumita varsta se termina si cu asta.

    Nu poti pune pe acelasi nivel filme precum The Ring sau Pasarile cu Hostel sau Saw. Cred ca se poate trage o linie de demarcare la modul in care sunt facute scenele tensionate. Unele iti arata o urmarire prin intuneric si ca un personaj moare. Important e ca a murit. Alte filme insista pe modul in care moare si iti arata in detaliu tocmai acest lucru. Cu astea am eu o problema. Felul in care cineva e torturat si ucis nu prea are legatura cu actiunea si nu avanseaza cu nimic povestea. E vorba doar de sadism. Iar unii se duc la cinematografe 3D pentru a parea mai real sangele.

    Ma intreb daca cei ce se uita la astfel de filme cred ca nu sunt deloc influentati de ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus