un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Antena DVB-T

10 Jun 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Antena DVB-T din MetroAm găsit în Metro Militari antenă TV de interior şi am luat şi eu una, deoarece vroiam să testez tunerul de DVB-T pe care îl am integrat în televizorul meu, un Samsung LCD. A costat 42 de lei cu tot cu TVA, îşi face bine treaba, include şi o antenă pentru FM, are un reglaj pentru amplificatorul intern şi poate fi alimentată de la priză sau de la o sursă de 12V/100mA. Singurul dezavantaj este că are cam 0,5 metri de cablu coaxial şi cam tot atât cablu de alimentare, ceea ce e foarte puţin şi te obligă să o ţii foarte aproape de televizor. Al meu are intrarea RF în stânga, iar priză era în dreapta, aşa că nici nu am avut unde să pun antena decât exact în faţa televizorului.

Din păcate am returnat-o ieri la Metro. Antena e bună, dar televizorul meu are tuner DVB ce ştie doar MPEG-2, iar ProTV HD se transmite în MPEG-4. Am prins bine postul cu această antenă, semnalul era puternic şi fără erori, dar auzeam doar partea audio iar ecranul era negru, deoarece televizorul nu ştia să decodeze datele video MPEG-4. Alte posturi nu am prins, dar nici nu am încercat foarte mult. M-ar mai fi interesat doar TVR HD, dar acesta se transmite tot MPEG-4 (şi mi se pare că nici măcar nu se transmite terestru, ci pe satelit şi codat). Probabil daca n-aș fi returnat antena îi prelungeam cablurile și o puneam lângă geam sau pe balcon pentru o recepție mai bună.

Cu această ocazie am ajuns la concluzia că nu contează ce fel de tuner digital are televizorul. Nu vă uitaţi la această caracteristică atunci când cumpăraţi un LCD sau o plasmă, pur şi simplu nu contează. La noi în ţară transmisiile digitale terestre sunt experimentale, se mai schimbă codecul şi formatul şi oricum nu ai la ce te uita (ar fi fost mişto un Champions League sau Formula 1 în HD, dar mică şansă). În plus, antena DVB-T se conectează la televizor tot în mufa în care intră şi cablul TV (de la RCS, de exemplu), aşa că scoţi cablul şi bagi antena când vrei să vezi ceva HD, nu le poți avea pe ambele. Dacă vrei să le ai conectate pe ambele, ai nevoie de un sumator de semnale, altă cheltuială şi alte pierderi de semnal. Aşa că nu vă bazaţi pe tunerul digital din televizor. Dacă vreţi să prindeţi posturile transmise pe DVB-T, o soluţie mult mai bună mi se pare un tuner extern, precum acestea de la Domo, care ştiu toate formatele posibile şi se conectează pe HDMI la televizor, lăsând liberă intrarea RF pentru semnalul analogic de la operatorul de cablu.

Nu luaţi Sagem-ul sau Eboda doar că am zis eu despre ele. L-am văzut pe site, dar nu ştiu cât de bun este sau cum îşi face treaba, iar momentan transmisiile digitale din România sunt experimentale şi nu prea e nimic de urmărit în format HD. Iar dacă aveți nevoie de o antenă de televizor, găsiți inclusiv prin piață, aceasta din Metro nu avea ceva prea special în ea.

    9 comentarii

  1. Eu stiam ca TVR transmite Formula 1 in HD, dar nu am avut niciodata rabdare si chef sa experimentez cu un tuner HD.

      (Citează)

  2. O fi, dar nu cred ca pe DVB-T.

    Din pacate de la anul tot TVR transmite si Champions League, probabil si campionatul mondial de fotbal. Dar nu cred ca vor baga HD pe DVB-T.

      (Citează)

  3. Atunci cred ca o solutie ar fi sa folosesti inca un abonament TV de la astia:
    http://www.akta.ro/akta.php?akta=subcategorie&id=7

    O sa-ti instaleze o antena de satelit si un tuner gen DigiTV, dar cica prinzi si HD (sper ca am inteles eu gresit ca NUMAI un post – TVR). Dar in Romania nu merita momentan sa platesti toate astea pentru doua-trei programe. Si-asa nu prea ma uit eu la TV.

      (Citează)

  4. Ma tot astept sa vina HBO cu ideea unui post TV ce ar transmite numai filme high-definition. Vad ca nu se intampla. Sunt sigur ca la acela s-ar abona lumea mai degraba decat la TVR. In fond Formula 1 e de nisa, la Champions League HD-ul e mai mult de forma, ca oricum te uiti la minge si se desfasoara prea repede actiunea ca sa apreciezi calitatea imaginii, iar altceva nu au.

      (Citează)

  5. Totusi atata timp cat vor exista torrentele 720p / 1080p nu stiu daca s-ar abona lumea la HBO HD…

      (Citează)

  6. Ar fi bun si HBO HD, cred ca in alte tari deja se transmite si asa.

    @Skandalouz – Inteleg ce zici, eu doar asa urmaresc filmele – proiector 720p (diagonala de 2m cel putin) + boxe 5.1 conectate digital. Nici nu prea mai am nevoie de TV, mai ales la calitatea transmisiunilor din Romania.

      (Citează)

  7. @skandalouz: au si acum abonati, desi aceleasi filme sunt disponibile pe torrente. Ar avea si la un HBO HD, daca ar fi mai raspandite tunerele DVB. Nu toata lumea stie de torrente si piraterie.

      (Citează)

  8. Si eu sunt abonat la HBO dinainte de a aparea torrentele desi acum nu ma mai uit …

      (Citează)

  9. cine doreste invitatii pentru torrente poate intra aici http://www.invitatiitorrente.com

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus