un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Telefoanele viitorului

27 Apr 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Se pregătesc de lansare sau sunt ca zvonuri tot felul de modele interesante:

HTC Diamond 2 – specificaţii aproape identice cu Touch HD-ul meu. Diferenţele principale sunt că are ecranul mai mic, dar filmează la rezoluţie VGA în loc de QVGA, ceea ce e mişto. E deja la vânzare în unele ţări, la noi pe PDAshop poate fi comandat pentru 1980 de lei. Probabil cea mai bună alegere pentru cine vrea un telefon cu de toate în el şi la dimensiuni cât de cât reduse. Diamond 2 pe GSMarena.

HTC Touch Pro 2 – acesta mi se pare că va fi cel mai bun telefon al momentului şi poate al anului, atunci când se va lansa prin iunie. Are tastatură reală QWERTY, la fel ca primul Touch Pro, ecranul se ridică la un unghi mare faţă de tastatură, iar specificaţiile au fost aduse la nivelul lui Touch HD. Ca şi Diamond 2, va fi lansat cu Windows Mobile 6.1, dar va putea fi upgradat la 6.5 atunci când Microsoft va lansa oficial sistemul de operare. Eu am acum pe Touch HD un ROM neoficial, versiunea 2.9 a lui Dutty, care are interfaţa TouchFLO bazată pe cea care va fi în Diamond 2 şi Touch Pro 2, iar modificările sunt bine gândite. Un nou meniu de start, un nou calendar, câteva aplicaţii mult îmbunătăţite. HTC merge clar pe drumul cel bun. Touch Pro 2 pe GSMarena.

HTC Magic – un model bazat pe Android. Din păcate ecranul de 3,2 inci e la 320×480 pixeli, dar în rest toate specificaţiile sunt de top. Are până şi ecran capacitiv, ceea ce e un mare bonus, dar nu prea mă interesează modelul. Se lansează luna aceasta prin alte ţări. Magic pe GSMarena.

Samsung i7500 – primul telefon făcut de Samsung pe platforma Android apare prin iunie. Ecran 3,2 inci la 320×480, camera 5MP, WiFi, GPS, memorie internă 8 GB plus slot microSD, baterie mare la 1500 mAh. Ecran capacitiv pe LED-uri. Mi-ar plăcea doar ca să compar calitatea Samsung faţă de HTC. I7500 pe GSMarena.

Samsung Omnia Pro – acum e doar un zvon, dar cică Samsung ar lucra la un Omnia cu tastatură reală, un concurent direct pentru HTC Touch Pro 2. Brandingul Omnia înseamnă că va fi pe Windows Mobile, dar rămâne de văzut dacă e mai mult decât un zvon şi ce specificaţii va avea. Omnia normal nu mi-a plăcut niciodată, nu m-am înţeles niciodată bine cu mouse-ul optic de pe el, iar specificaţiile erau în urma altor modele cu care concura. Nici acesta nu cred că mă va convinge în fața Touch Pro 2-ului. Omnia Pro pe Engadget.

Acer a cumpărat Eten şi acum lansează primele modele sub noul nume. F900 şi M900 concurează cu Diamond 2 şi Touch Pro 2, dar până apar ele cred că se va încheia cursa şi nici nu au avantajele unei interfeţe precum TouchFLO care să aducă o plus-valoare achiziţiei. Acer pe GSMarena.

Toshiba lucreza la TG01, un telefon mare cât o cărămidă, având un ecran de 4,1 inci. În rest e la nivelul unui Touch HD. Acum ceva vreme am făcut un review pentru eMag la Toshiba G910 şi nu l-aş recomanda nimănui. Poate cu TG01 o nimeresc mai bine și poate îi găsesc și un nume mai atrăgător. E mult prea mare însă. TG01 pe GSMarena.

Sincer să fiu acum când văd ce telefoane sunt aşteptate în viitor nu pot decât să admir HTC-ul pentru modelul Touch HD, pe care îl am şi eu. E apărut de la finele anului trecut şi iată că abia la jumătatea lui 2009 apar alte modele cu specificaţii la fel sau mai proaste, iar îmbunătăţirile software sunt minore.

Din ce văd despre Windows Mobile 6.5 se pare că Microsoft a înţeles că întâi şi întâi contează că interfaţa să fie prietenoasă cu utilizatorul şi uşor de folosit. Degeaba face WM orice chestie posibilă cu un laptop, lumea cumpăra iPhone-ul pentru că are culori frumoase şi animaţii drăguţe şi e uşor de folosit pentru chestiile cotidiene, deși lista de lipsuri este imensă. Din păcate pentru Windows Mobile, apar tot mai multe modele cu Android, care mi se pare a fii viitorul telefoanelor, având în vedere că e sprijinit de Google şi are avantaje foarte importante. Eu vreau neapărat să pun mâna pe un HTC Dream G1, primul telefon cu Android, dar nu l-am văzut încă la nimeni şi cred că la noi doar PCfun îl importă (şi MarketOnline). Tare sunt curios cum stă faţă de un telefon cu Windows Mobile, nu doar ca sistem de operare ci şi că programe disponibile pentru el şi dacă l-aş putea utiliza în ritmul meu zilnic.

De ce vorbeam despre ecranele rezistive faţă de cele capacitive de parcă ar fi ceva foarte important? Pentru că mi se pare că este important. Ecranul rezistiv răspunde la apăsare, la deformarea unei reţele de senzori de sub geamul telefonului. Ecranul capacitiv sesizează apăsarea prin faptul că degetul utilizatorului modifică proprietăţile electrice ale zonei atinse. Prin urmare, ecranul rezistiv poate fi apăsat cu orice şi este preferat de producători precum HTC sau Samsung, care vând multe telefoane în zona asiatică, unde stylus-ul se foloseşte din greu pentru introducerea caracterelor din acele limbi. Dezavantajul este că nu e la fel de sensibil la atingere precum cel capacitiv şi nici nu suporta multi-touch. Cine are sau s-a jucat cu un iPhone sau iPod Touch a sesizat imediat ce frumos răspunde ecranul la atingere, oricât de fină, şi cât de mişto îţi urmăreşte degetul. Aşa e ecranul capacitiv şi de asta mă bucur să-l văd utilizat pe tot mai multe modele viitoare.

Citeam acum ceva vreme la Andy Mihail pe blog că vrea să-şi ia un telefon pentru a accesa Internetul. Lupta se dădea între Nokia N95, Blackberry sau iPhone iar eu nu înţelegeam de unde aceste variante. Adică N95 ce treabă are aici? Iar Blackberry-urile mi se par greoaie pentru utilizarea în browsing, în principal deoarece au ecranul mic şi de rezoluţie proastă (rezoluţia trebuie să fie cât mai mare, pentru a afişa citeţ fonturile micuţe şi deci cât mai mult dintr-o pagină web). Unul singur e altfel, modelul Storm cu care m-am jucat un pic la Vodafone. Nu am urmărit ce scriu străinii despre el, dar ştiu că e considerat un eşec, parcă inclusiv de firma mamă. Cel mai bun rămâne iPhone-ul, dintre cele trei, dar abia la vară primeşte chestii de bază precum copy/paste și transfer Bluetooth. Mi se pare că nici pe Yahoo Messenger nu poţi intra încă. Mă mir că atunci când pe piaţă sunt modele precum Touch HD sau Touch Pro sau Omnia, atât de puţini ştiu de ele.

    7 comentarii

  1. i7500 ala suna bine, sper ca vine mai ieftin decat Magic sau HTC-urile pe windows.

      (Citează)

  2. Desi e ochei un ecran capacitiv pentru utilizare simpla si rapida (si pentru show-off) – se va pierde multa functionalitate avansata. Practic poti opera telefonul numai cu degetul, nu mai ai precizie ca atunci cand folosesti stylusul. Multe jocuri si aplicatii se duc dreacu’.

    Touch Pro 2 mi se pare primul telefon care bate Xperia X1, imi place ca are inca un rand pe tastatura pentru cifre. In afara de dimensiuni nu are niciun minus, doar functii in plus eventual.

    Android inca nu mi se pare o platforma suficient de dezvoltata si lipsesc multe aplicatii necesare. Dar peste un an sau doi o fi alta treaba.

      (Citează)

  3. Cateva observatii.

    -Linkul din primul paragraf duce catre PDA Shop, dar Touch Pro 2, nu Diamond 2.
    -La TG01 ar trebui mentionat procesorul Snapdragon, la 1Ghz. Pai acum cativa ani la frecventa asta aveai un PC performant!
    -Despre ecrane capacitive: din cate stiu eu WinMo ni suporta decat resistive si de aceea nu au castigat inca o cota de piata semnificativa.

    In rest Androidul intr-adevar trebuie sa faca anul asta breakthrough, sa explodeze piata de aplicatii, pentru ca sunt multe modele de la diversi producatori anuntate. Daca confirma ar putea sa ia o bucata serioasa din piata WinMo.

      (Citează)

  4. @ipo: mersi, am corectat. Snapdragonul e frumos ca realizare tehnica, dar nu el va vinde telefoane sau va asigura ca acestea vor functiona bine. Daca nu fac astia Windows Mobila 6.5 si 7 bine optimizate, daca nu scriu producatorii software interesant si de calitate, degeaba are un super procesor inauntru. Gandeste-te cum a fost PS3-ul la lansare (si inca mai e, in parte)… atata putere in consola si nu o cumpara nimeni; lipseau jocurile, lipsea distractia. Wii s-a vandut mai mult decat toate la un loc, desi ca performante e jenanta.

    Ai dreptate, WM nu suporta ecranele capacitive. Dar asta pentru ca nu a fost cerere din partea producatorilor de terminale, care erau fericiti sa foloseasca ecrane rezistive ce se vand bine pe piata asiatica (Samsung, HTC, Eten, Toshiba pe acolo isi fac afacerile mari). Acum se schimba lucrurile si sper sa se schimbe cat mai rapid. Eu vreau ca urmatorul meu telefon sa aiba Android si ecran capacitiv, poate si tastatura reala.

    @rats: stiu de Palm Pre, dar nu cunosc bine subiectul. Nu stiu sistemul de operare, nu stiu cum e fata de altele, asa ca am ales sa nu zic nimic. La ei si retelele de telefonie sunt altfel, unii au doar 3G, unii doar CDMA, nu poti folosi acelasi telefon in toate retelele. La noi ma indoiesc ca va ajunge vreodata.

    @Melk: eu cred ca Android-ul are tot ce ii trebuie si toate softurile necesare. Cam asta incerc si sa descopar, daca l-as putea utiliza acum asa cum vreau, daca gasesc de toate. Si cred ca as gasi, doar ca nu am si telefonul :P Ma uit ca aproape la orice soft cool facut acum, e versiune de iPhone, e de Android… de Windows Mobile poate in viitor.

      (Citează)

  5. pentru mine conteaza extrem de mult jack-ul ala de 3.5mm care nu inteleg sincer de ce nu il pun pe toate telefoanele? l-au pus pe touch hd, de ce nu si pe diamond 2 si pro 2? ffs, oamenii isi folosesc telefoanele ca mp3 playere nowadays

      (Citează)

  6. Uite aici o “aroma” de touchscreen care poate fi pus pe panouri de sticla (ca cel capacitiv) dar se poate opera cu stylus (ca cel rezistiv) si care este folosit deja pe unele panouri.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Touchscreen#Surface_acoustic_wave

    Orice OS suporta orice tip de touchscreen atat timp cat se gaseste cineva sa scrie un driver. Multitouch e alta poveste, aici e mai complicat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus