un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pasajul Basarab se opreste?

17 Feb 2009  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Pasajul Basarab nu este o lucrare de utilitate publică, hotărâre luată în detrimentul Primăriei Capitalei. Asta înseamnă că se pot stopa exproprierile şi deci şi construcţia. Mai vine o criză, nu mai e buget, poate se opreşte de tot lucrarea.

Problema e că rămânem în oraş cu nişte piloni construiţi, cu un trafic haotic în zona Orhideea, cu un drum bine făcut între Cotroceni şi Podul Grozăvești şi apoi blocat în aşteptarea pasajului Basarab, etc. Cât de greu să fie să faci un pod în Bucureşti? Ne uităm la alte oraşe, care au pasaje şi pasarele în toate părţile, au trenuri suspendate, au tuneluri pe sub râuri, pe sub mare, au poduri cât toate zilele, în Madrid am intrat în vestul oraşului într-un tunel şi am ieşit direct în est, după 20 de minute de mers prin subteran, au metrou în toate cartierele, au Maglev-uri… Alţii au trimis roboţi pe Marte şi îi plimba pe acolo de 5 ani, pe altă planetă. Noi nu suntem în stare să facem un pod peste o cale ferată. Bine ca s-a facut Podul Grant acum mulți ani, pentru că în zilele noastre n-ar mai fi avut nici o șansă.

Dacă nu a început construcţia de pe vremea lui Stefan şi a lui Vlad Ţepeş, sau măcar a lui Cuza, nici o şansă să se termine ceva la noi sau să nu se pună cineva contra planurilor. De această dată se pare că vreo 3 monumente istorice stau în calea pasajului. Pun pariu că nu le poate enumera nimeni fără să se documenteze, dovadă că nu sunt aşa de importante. Dar totuşi se opreşte ditamai pasajul din acest motiv. Aceeaşi problemă ştiu că a fost şi pe Lipscani, unde în loc să se repare şi să se cureţe cât mai rapid zona aceea, aflată într-o stare tragică de ţigăneală şi paragină, se opriseră toate lucrările la infrastructură pentru că nişte muncitori dăduseră peste ruinele unor ziduri străvechi și trebuiau aduse încet la suprafață și analizate și investigate. Dă-le-n spume de ziduri, că mai sunt şi altele. Peste vreo sută de ani toate casele şi blocurile de acum vor fi monumente istorice și atunci nu se va mai construi nimic în Bucureşti, în veci.

    3 comentarii

  1. In Norvegia s-a facut un mare pod peste un fiord adanc undeva in 5 luni , la noi nu sunt in stare sa faca un amarat de pasaj , se chinuie de 2 ani .

    Astia suntem si ne meritam soarta si conducatorii . Inafara de niste valori care nu prea mai sunt in tara nu putem mai mult , prin natura noastra suntem niste lenesi , oportunisti si carora ne lipsesc multe din calitatile ce le au alte natii .

    Putem sa dam totusi vine pe turci si pe tatari care ne invadau tara si ne violau femeile in timp ce altii faceau facultati si erau la inceputul dezvoltarii socio-econimice .

    Eh , macar noi avem shaorma la dristor :D

      (Citează)

  2. eh, cu lipscani-ul nu e chiar asa. vestigile alea erau importante si au fost tratate in marele stil romanesc, cu curu. astfel, santierul a durat +X ani si munca arheologica a fost facuta in bataie de joc, a la Romania. Cat despre pasaj, atat de cretin gandit, era bine sa se gandeasca ca nu e ok inainte sa il opreasca si sa expropieze in masa. acum raul inceput, macar sa il termine.
    cel mai distractiv va fi cu mare mizerie numita catedrala neamului. o vor incepe (candva) si va ramane zeci de ani la stadiu de ziduri si un turnulet cand isi vor da seama ca oricat ar fura de la cretinii care dau la biserica, tot nu vor putea sa finanteze dementa aia.

      (Citează)

  3. De fapt Curtea a decis ca “declararea de utilitate publica a podului Basarab s-a facut nelegal” ceea ce e niste altceva. Se poate repara prin hotarare de guvern. Problema e alta. Daca in 8 ani au facut un sfert de pod, ce mai conteaza ca il declara de utilitate publica? Ca o sa fie gata peste 24 de ani?

    Stau si ma tot gandesc: ce e in neregula cu tara asta, cu oamenii astia? Ce dracu au, ca nu vreau sa zic avem. Ma, eu oi fi de pe alta lume, oi fi nascut pe Marte de nu ii inteleg?!?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus