un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Polaroid scoate o duda

10 Jan 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Un aparat foto Polaroid era o minune a tehnicii acum 30 de ani. Filmele foto erau scumpe (noroc cu Azomureș, nu?), developatul dura câteva zile, dar cei care aveau un aparat Polaroid făceau o poză şi în câteva secunde le ieşea pe hârtie din el. Mai micuţă decât una obişnuită şi în plus era şi pătrată, dar, într-o lume în care aparatele foto nu aveau ecran şi nici calculatoare nu existau, era foarte bună şi aşa. Mi s-a părut mereu o realizare de excepţie a tehnicii faptul că acum mulţi ani un aparat foto de dimensiuni acceptabile avea integrat şi un modul de developare.

După care a venit era camerelor digitale şi cele mai afectate firme au fost Kodak şi Polaroid. Kodak pentru că se baza pe filmele clasice şi toată lumea vorbea deja despre jpeg-uri şi megapixeli. Citeam acum mulţi ani un articol despre cum Kodak încearcă să se reinventeze şi să atace piaţa digitală, dar n-am văzut niciodată mai mult de nişte camere point-and-shoot neimpresionante iar acum recent una cu zoom optic mare, iar părerea mea este că dacă acum spui “fotografie” nu se mai gândeşte nimeni la Kodak.

Polaroid declarase faliment acum un an sau doi şi încerca să găsească un colac de salvare. La Consumer Electronics Show, un târg mare care e acum în SUA, au lansat o variantă digitală a aparatului foto care i-a făcut cunoscuţi. Se cheamă PoGo şi practic este un aparat foto ce integrează o imprimantă color care scoate din ea fotografii în format 3×2 inci. Din păcate aparatul are 5 megapixeli şi nu are deloc zoom optic.

Eu unul nu îi dau mari şanse. Întâi aparatul foto e prea slab. 5 megapixeli fără zoom optic am şi eu în camera foto din telefon. În al doilea rând s-au dezvoltat suficient de mult alte tehnologii încât să nu mai am nevoie să printez rapid fotografia pentru a o putea arăta altor persoane. Recent m-am întâlnit cu nişte prieteni, cineva ne-a fotografiat cu un telefon mobil, un minut mai târziu fiecare dintre noi avea fotografia pe telefonul personal, transferată prin Bluetooth. Am fi putut să o punem direct pe Flickr, în acelaşi minut, la rezoluţia ei maximă. Ar fi fost mai bun un PoGo care ne printa un 3×2 inci? Chiar şi fără aceste modalităţi de transfer, e plin oraşul de centre sau chioşcuri unde te poţi duce cu aparatul digital şi ţi se printeaza pe loc fotografiile. Cred că vremea Polaroidului ca tehnologie a trecut de tot. Sunt imagini cu aparatul pe Engadget, dacă vreţi să vedeţi cum arată.

    4 comentarii

  1. Tin sa te contrazic. 5 mpixeli sunt arhisuficienti pentru o poza de 5x7cm. La rezolutia aia poti printa chiar si 20x30cm. Pai inseamna ca nici eu, cu cei 6 mp din camera mea foto nu fac mare lucru nu? Dar uiti ca senzorii existenti in telefoanele mobile sunt diferiti de cei din aparatele foto.
    In zilele astea, transferul fotografiilor e ceva banal. Dar cate poze din miile pe care le-ai facut, au ajuns si pe hartie? Oricum nu te obliga nimeni sa le printezi pe cele din pogo, are card sd, deci e perfect folosibil ca un aparat obisnuit.
    Ce vad eu ca un relativ minus este dimensiunea un pic mai maricica decat a slim-urilor curente, poate greutatea si pretul hartiei foto.

      (Citează)

  2. Eu caut o camera foto dedicata cu bluetooth, sa pot trimite imediat fotografiile unde am chef (-> mobil -> internet). Parca incepusera sa apara, dar nu m-am mai interesat.

      (Citează)

  3. faci marea greseala sa subestimezi piata. in Dorohoi dracu gaseste print shops. in Cuca Macaii nici atat. asta legat de posibilitatile de tiparire.

    also: targetul Kodak este exact al celor care trag snapshots. totdeauna a fost. like, se reuneste famelia in vacanta si nu vor sa astepte pana scoate unu’ pozele de pe camera. e o nisa care, exploatata suficient, ar putea fi inca productiva. pacat ca s-au rezumat la capabilitati rudimentare.

      (Citează)

  4. crezi ca in cuca macaii va avea cineva chef si posibilitate sa cumpere asa ceva doar pentru ca nu au printshop prin jur? :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus