un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce Orange bate Vodafone la date

3 Jan 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Vreau să-mi iau un HTC Touch HD, un telefon-PDA performant şi pe care am nevoie şi de un abonament de date pentru a intră online de pe el. Problema este că Vodafone face nişte manevre foarte urâte la opţiunile oferite pentru Internet mobil şi am ajuns la concluzia că Orange îi bate clar la acest capitol.

Orange
Situaţia e clară: sunt două tipuri de abonamente. Cele cu acces nelimitat la internet, unde cel mai ieftin (10 euro/lună) îţi oferă 1,5 GB de trafic la viteza 3,6 Mbps, iar după cei 1,5 GB viteza va fi limitată automat la 128 kbps, dar traficul rămâne nelimitat şi nu ai de plătit nimic suplimentar. Cele denumite Mobile Internet îţi oferă mereu viteza maximă disponibilă acolo unde eşti (3G sau EDGE), dar traficul e limitat. Cel mai scump, la 6 euro pe lună, îţi dă 500 MB trafic inclus, iar depăşirea se plăteşte. Oricare din variante mi-ar conveni pentru mobil. Din ce am vorbit cu angajaţii Orange, oricare din variante îmi oferă acces nelimitat şi nerestricţionat la Internet, adică nu îmi blochează porturi, pot utiliza PDA-ul ca un modem pt un laptop, pot să accesez remote desktop, ftp şi tot ce aş vrea eu. Şi mai important, şi de altfel subiectul postului, oricare din aceste opţiuni se poate activa peste abonamentul curent, pe cartela SIM pe care aş avea-o deja în telefon (dacă aş fi client Orange).

Vodafone
Situaţia e complexă: au extraopțiunea Vodafone Live la 4,76 euro/lună care oferă internet nelimitat (500 MB de fapt, după care limitează banda), dar din câte am înţeles doar pe portul 80. Orice altceva este blocat, iar eu nu vreau restricţii dacă dau atâţia bani pe acest telefon, vreau să îl pot utiliza la maxim. Din câte am înţeles neoficial, aceasta blocare a porturilor se face pentru că eu să nu îmi instalez pe PDA programe gen Skype sau Yahoo şi să vorbesc gratis cu lumea prin acestea, folosind reţeaua de date în loc de cea de voce a Vodafone.

Ignorăm Vodafone Live şi ne interesăm de extraoptiuni normale. Păi întâi există cele numite Mobile Internet, începând de la 2 euro/lună pentru 10 MB trafic şi terminând cu 17 euro/lună pentru 500 MB trafic (la Orange era 6 euro/lună pt acelaşi trafic inclus). Aceste extraopțiuni ce pot fi adăugate oricărui abonament permit utilizarea sub orice formă a Internetului, exact cum îmi doresc, dar mi se par foarte scumpe, mai ales comparativ cu ce oferă Orange. O altă variantă o reprezintă cele 3 abonamente Vodafone Mobile Connect, ce oferă viteze de 1 Mbps, 3,6 Mbps şi respectiv 7,2 Mbps, cu trafic inclus de 1 GB, 2 GB şi respectiv 8 GB, după depăşirea acestuia banda fiind limitată la 128 kbps. Costă 9, 15 şi respectiv 27 euro/lună, ceea ce iarăşi mi se pare foarte mult. Personal opţiunea de 9 euro pentru 1 GB de trafic la 1 Mbps cu limitarea benzii după depăşirea acestuia m-ar mulţumi. Din ce am testat eu, mă îndoiesc că se va prinde vreodată în practică o viteză de 3,6 Mbps sau 7,2 Mbps, mai mult de 700 kbps maxim eu n-am văzut niciodată de pe un PDA. Problema principală: aceste abonamente nu pot fi puse pe un telefon-PDA. Sunt valabile doar împreună cu modem USB dat de Vodafone, din acela micuţ pentru laptopuri, şi care conţine un card SIM ce are activat doar traficul de date. Asta deşi un telefon-PDA precum cele despre care tot am scris pe aici este perfect capabil să facă pe modemul pentru un laptop (iar în practică eu aş accesa Internetul direct din telefon, nici măcar de pe un calculator conectat la acesta). Bulangeala este deci maximă la Vodafone, că ei vor să-şi vândă modemurile.

Ce am zis mai sus se bazează pe ce citesc pe site-urile celor doi operatori şi pe discuţii cu diverşi oameni de la serviciul suport sau din magazinele oficiale. Sper să nu mă înşel, că uneori aud lucruri diferite în funcţie de persoana care îmi explica pe ce aş da banii şi ce aş capăta pentru ei. Să mai zic că Orange are preţurile mai mici şi la telefoane, atât la prelungire de abonament cât şi dacă le cumperi la liber? Am trecut azi pe la un magazin Vodafone şi i-am rugat să-mi spună cu cât aş lua un Touch HD de la ei dacă mi-aş utiliza punctele strânse (30 de euro de puncte, puţine pentru că niciodată nu plătesc factura la timp) şi aş prelungi pe un an abonamentul cu ei. Mi-au dat un preţ de 2300 de lei pe telefon, cu toate reducerile incluse. Am vrut să le zic ceva de o felaţie, pentru că telefonul la liber, necodat şi nemodificat în nici un fel de operator costă mai puţin de atât la diverse magazine online. Adică după ce că mă câştigă de client sigur pentru încă un an, ba chiar client şi pe partea de date, îmi vând şi telefonul mai scump decât la magazinele obişnuite? Vodafone are probabil un discount serios ca reseller de HTC-uri dar vor să scoată profit mare şi din vânzarea lor, nu doar din faptul că mă prind de client pe încă un an. La străini pentru astfel de metode de a păstra sau atrage un client nou se dau telefoanele la jumătate de preţ, în schimb la noi se scoate profit chiar şi din ele.

    7 comentarii

  1. VF live, ala de 4,76E, e prin proxy. Ala de 17E e doar pentru business, la muritorii de rand nu apare.
    Cand o sa iesi din acoperirea 3G (si o sa ai ocazia destul de des daca te plimbi prin tara) la VF o sa imbatranesti cu GPRS-ul. Macar la Oreingi ai EDGE.

      (Citează)

  2. Merita mult mai mult Orange la partea de internet mobil momentan. Folosesc curent un Huawei e220 doar pentru internet pe laptop si sunt multumit. Am avut conexiune EDGE undev la tara unde doar Cosmote avea semnal pentru ca releul era la nici 300 de metri. Si chiar pe laptop cei 1,5 gb nu ii faci asa de repede decat daca iti place sa stai tot timpul pe Youtube.

      (Citează)

  3. Da, inca un avantaj pentru Orange. Atunci cand nu ai acoperire 3G, la Orange ai EDGE, al Vodafone ai GPRS chior, care e de vreo 5 ori mai incet la viteza de transfer.

      (Citează)

  4. Hehe, exact in situatia sunt si eu (am deja touch hd-ul).
    Vodafone mi-a spus ca nu imi poate de si servicii de date si de voce pe acelasi sim, chiar daca eram dispus sa platesc si extraoptiunea de numar dual (2E/luna).
    Ma bate gandul sa migrez la Orange, mai ales ca imi pot pastra numarul de telefon.

    PS: Viteza maxima prin HSDPA atinsa cu Touch HD-ul a fost 3Mb/s (via Zapp 3G Prepaid).

      (Citează)

  5. Eu tocmai mi-am schimbat tipul abonamentului de la Vodafone 50 + Mobile Internet 10MB la Gold 20. Ma gindeam ca ramine activata extraoptiunea de internet mobil, cu 10MB trafic (suficient sa-mi citesc mailu de pe tel), dar se pare ca nu. Iar la abonamentele Gold traficu pe internet mobil e de 70 eurocenti pe MB fata de 20 la extraoptiunile Mobile Internet (nedisponibile la abonamente Gold se pare). Pe scurt, cred ca o sa-mi portez numarul pe Orange pina la urma.

      (Citează)

  6. Salut. Nu stiu cum era inainte, dar de ex, eu am un abonament la vodafone si optiunea de internet de 100MB/luna iar Skype-ul il pot folosi fara probleme pe telefonul mobil. Am un NK 5230 (ca se discuta despre blocarea altor porturi)

      (Citează)

  7. Eu am luat net pe mobil de la RDS … e adevarat ca sunt cam offtopic … aici intrand Portocala si Conex-ul … dar sa va povestesc totusi.

    Merge satisfacator cam peste tot unde am nevoie. Spre exemplu la serviciu sunt cateva birouri la demisol … acolo Voda/Orange au semnal foarte slab 1 linie din 5. RDS-ul are 3-4 din 5.

    Nu sunt porturi blocate.

    Poate fi adaugat peste abonamentul de voce de la ei … marea tampenie e ca trebuie sa FACI CEREREA SCRIS … nu merge doar telefonic la relatii cu clientii cum se intampla in restul lumii … ei inca nu au auzit de asa ceva … ar trebui sa schimbe prostia asta.

    Daca vrei sa pleci in tara in afara oraselor … daca ai semnal … merge cam la 30-35KBps … oricum mult mai bine decat GPRS-ul vodafonului si comparabil cu EDGE-ul de la Orange.

    In orase merge cam la 1.2-1.5Mbps veridicat pe un HTC Touch Pro.

    Dezavantajele sunt:
    – acoperire nationala slaba … dar la nivel de oras e suficient.
    – daca pleci pe munte ai sanse mari sa ramai fara semnal si iti mai trebuie in mod obligatoriu un al 2-lea operator care sa aiba acoperire … macar de voce.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus