un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

LHC-ul in reparatie vesnica

1 Dec 2008  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Mai ţineţi minte Large Hadron Collider, ciocnitorul de particule care a pornit acum câteva luni şi toată lumea credea că va rupe planeta în două? Ei bine, s-a rupt doar el în două, din cauza unei suduri proaste care a ars câteva circuite. După ce au spus că poate fi reparat în câteva luni, apoi că poate prin vara 2009 va fi gata, acum specialiştii spun că pentru o reparaţie completă un termen optimist ar fi 2010, dar speră să-l peticească folosind nişte scotch şi super-glue şi să meargă la putere redusă înainte de acest termen. De pe DailyTech via Gizmodo.

Când faci un aparat atât de complex şi de mare, e normal să apară defecte. Totuşi, presimt că acesta va avea mereu probleme pentru că nu e uşor să controlezi 30 de kilometri de circuite. Şi când pentru orice reparaţie trebuie să-l încălzeşti de la -270 de grade Celsius (că întreg tunelul e plin de magneți care la această temperatură lucrează cel mai bine) la o temperatură rezonabilă ca să poţi trimite un om cu o cheie franceză şi un ciocan pentru intervenţie, apoi iarăşi stai câteva luni să se răcească totul, apoi câteva luni rulezi teste la putere mică şi când în sfârşit vrei să ciocneşti două particule, crapă o altă parte din sistem, în altă zonă, probabil din cauză că a stat câteva luni neutilizată.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus