un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alt studiu despre telefoane, acelasi cancer

25 Dec 2008  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Rezultatele preliminarii ale celui mai mare studiu efectuat până acum referitor la telefoanele mobile şi apariţia cancerului sunt cam îngrijorătoare, zice PopSci via Gizmodo. Cei care utilizează frecvent telefoanele mobile au cu 50% mai multe şanse la o tumoare pe creier. Mă gândesc că şansele normale sunt destul de mici, aşa că dacă le creşti cu 50% tot mici rămân, dar oricum… nu e de bine.

Mi s-a părut însă mereu posibil ca omenirea să ia o ţeapă gigantică atunci când e vorba despre unele tehnologii ce se pot dovedi nocive. În ultimul secol faţa planetei s-a schimbat enorm. Gândiţi-vă că în câteva milenii de civilizație nu a existat electricitate, dar acum suntem înconjuraţi de câmp electromagnetic din cauza firelor electrice care trec prin orice perete din jurul nostru. Dacă peste 100 de ani se descoperă că după atâta expunere prelungită la un câmp aparent inofensiv ni s-a schimbat ADN-ul şi de exemplu dintr-o dată nu vom mai avea copii? S-a dus pe apa sâmbetei civilizaţia noastră. Ar supravieţui probabil doar nişte aşezări izolate de prin Africa şi Orientul Mijlociu şi China, pentru că nu au curent (ar fi chiar ironic, având în vedere că în aceleaşi zone a început dezvoltarea omenirii). În ce priveşte telefoanele mobile, noi suntem cam prima generaţie care le va utiliza şi purta cu noi toată viaţa. Măcar eu îl am din liceu, copiii de acum au telefoane de la 5 ani. Ce facem dacă se descoperă că după 50 de ani de purtat şi discutat la telefonul mobil, mori? E prea târziu să se mai corecteze ceva, şi cum toată lumea are câte unul… Nu sunt paranoic şi nici nu voi renunţa la nici una din tehnologiile acestea, dar mi se pare un scenariu la fel de plauzibil pentru sfârşitul omenirii ca şi cel cu asteroidul ucigaş sau războiul atomic.

    2 comentarii

  1. ai fi surprins sa aflii, dar nu are toata lumea :). pierzi din vedere si enervanta adaptabilitate de care aceasta maimuta inofensiva a dat dovada pana acum, incat a gasit metode sa ajunga in acest punct. si eu eram destul de speriat pe vremuri, acum chiar mi-as dori o solutie de reset, venita de la purtator.

      (Citează)

  2. N-am inteles nimic…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus