un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tastatura in limba romana, z, y si diacriticele

12 Jun 2008  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Poate am redescoperit roata acum, dar eu azi mi-am dat seama despre această posibilitate din Vista. În Windows am tastatura în engleză (En-US) şi posturile le scriu fără diacritice. Utilizez apoi AutoCorect, cu un rapid copy-paste şi diacriticele apar automat, rămânând doar câteva caractere de modificat normal (cum zicea Arhi, după caz, dacă vreau să scriu tata sau țâță). Aşa că pentru aceste modificări mici trec tastatura pe română, am setat Romanian ca a doua limbă în Languages, apăs un alt+shift şi tastele [];’\ se transformă în ăîșțâ. Bănuiesc că toată lumea face aşa.

Cei care fac aşa au observat probabil că tastele z şi y se inversează atunci când tastatura e pe Romanian. În Vista în Language Bar-ul de lângă systray am scrisă limba şi am şi simbolul unei tastaturi. În XP parcă lipsea acea tastatură. Azi am dat din greşeală click pe tastatură şi astfel am aflat că de fapt e un meniu micuţ. Am ca opţiuni Romanian Legacy, Standard şi Programmers. Pe Legacy se inversează y şi z. Pe Standard nu, ceea ce e foarte mişto, mai ales pentru cei care introduc diacriticele chiar în timp ce scriu textul şi astfel nu mai trebuie să fie atenţi să nu scrie cu y în loc de z. Pe Programmers diacriticele cred că sunt puse pe alte taste, deoarece parantezele şi acoladele, pe care programatorii le utilizează în cod destul de des, rămân mapate pe tastele lor implicite. Poate toată lumea ştia acest lucru, iar eu abia azi l-am descoperit, caz în care I r stoopid. Dacă nu-l ştiaţi şi aveţi Vista, e o şmecherie în plus.

și

    11 comentarii

  1. Eu scriu cu diacritice chiar şi în messenger. Folosesc un driver pentru Windows XP pe care l-am luat de pe http://www.secarica.ro/ şi sunt foarte mulţumit de el. E exact la fel ca la Vista (or fi folosit şi cei de la m$ acelaşi driver?).

      (Citează)

  2. Din cate stiu eu, in vista, pe ro (programmers) diacriticele se introduc cu AltDreapta + Litera, ca si in driverul de la http://www.secarica.ro

      (Citează)

  3. Pe programmers pe vista este alt dr și litera conform notației de pe secarica.ro care este un om de zile mari.
    Mie mi se pare cea mai bună variantă de layout cu diacritice.
    Cel care schimbă funcțiile tastelor(ro implicit) nu-mi place deloc.
    PS: sunt programator :D

      (Citează)

  4. Dar ce fac daca mie nu imi apare jos in bara sa aleg in ce limba sa imi fie tastatura? :(( de cand am laptopu asa am tastura..te rog, ajutama si pe mine sami explici cum fac….vreau sami ramana permament in EU ….nu as vrea sa mi se schimbe din nou cu ș,ț,ă,î,â ..multumesc anticipat!

      (Citează)

  5. Cred ca te rezolva un click dreapta pe taskbar si din meniu alegi Toolbars > Language Bar ca sa vezi pe ce limba esti.

      (Citează)

  6. Eu am făcut o tastatură nouă, care conţine diacriticele şi este optimizată pentru limba română. De atunci o folosesc constant. Este disponibilă pe http://www.invatasingur.ro/popak.

      (Citează)

  7. Stie cineva cum pot utiliza diacriticele din lb germana pe messenger ?

    Multumesc !

      (Citează)

  8. Nu știam chesti cu ,,legacy/standard”, și chiar mă deranja tastele inversate..

    Mersi!

      (Citează)

  9. Problema dintre Legacy si Standard este ca daca folositi Standard si mutati fisierul pe alt calculator ce are XP, va vor aparea in loc de ş si ţ alte bazaconii, gen patratele. La data lansarii XP-ului, Romania nu avea un standard pentru diacritice, astfel incat au fost inventate unele de catre Microsoft (mai exact diacriticele cu sedila lipita de corpul literei). Intre timp a aparut si standardul romanesc, care a fost mai tarziu implementat in Vista, si de-aici Standard.
    Daca vreti sa fiti siguri ca documentul se va afisa cum trebuie pe orice OS, si nu stiti/vreti/n-aveti timp sa-l faceti pdf, sau destinatarul trebuie sa faca la randu-i modificari, folositi Legacy.Argumentul cu literele y/z inversate mi se pare pueril. Da, e deranjant la primele 2-3 pagini, pana te obisnuiesti, dar dupa aceea nu imi pot imagina ce dificultati ii poate genera unui utilizator constant al procesoarelor de text.

      (Citează)

  10. care ma ajuta şi pe mine???am încercat toate dar nu merge pe messenger să scriu cu diacritice….va rog ajutaţi-mă!!

      (Citează)

  11. ma am problema am un calc la care misa schimba literele de ex:io vreau sa sterg dar numi sterge io apas tasta t si miapare tasta s varog ajutatima

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus