un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Snooze

12 Jun 2008  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Nu înţeleg funcţia Snooze a ceasurilor cu alarmă. Vrei să te trezeşti la o oră anume, aşa că pui ceasul să sune. Când o face, te trezeşti cu greu din somn şi vise erotice, deschizi un ochi, întinzi o mână amorţită, ca de zombie, către ceas şi apeşi Snooze. “Hai să mai dorm 10 minute, că nu e grabă“, îţi zici, ştiind că funcţia Snooze face ceasul să sune din nou peste 10 minute, şi timp mai ai la dispoziţie. De ce nu l-ai pus de la început să sune la ora maximă? Ai fi dormit bine până atunci, fără întrerupere, şi ai fi văzut cum se termină visul în care erai (uneori visez, mă trezesc, şi îmi zic “fuck, încă 5 minute să mai fi visat, că tocmai era interesant”; cred că li se întâmplă tuturor). Am vorbit cu şi am citit diverşi oameni care apasă acel Snooze de 3-4 ori în fiecare dimineaţă. De ce să te chinui singur? De ce nu pui direct ceasul să sune cu 30-40 de minute mai târziu, sau chiar la ora la care ştii că nu mai poţi amâna trezirea?

Eu personal am altă abordare. Vreo 2-3 treziri acum mulţi ani mi-au fost de ajuns ca să-mi dau seama că dacă sună ceasul şi sar din pat direct, mă simt amorţit, mă mişc greu, mă deranjează lumină, etc. Aşa că de mulţi ani mă trezesc cu o oră mai devreme decât ar fi absolut necesar. De exemplu acum în loc să sune ceasul la 8, sună la 7. Mă trezesc de la 7, am timp 60 de minute să mă întorc pe toate părţile, să mă dezmorţesc, să mă uit la ştiri/meteo/Mircea Badea/seriale pe AXN şi ce mai e dimineaţă. Dacă mă plictisesc, scot PDA-ul şi scriu şi ceva pe blog. La 8 când mă dau jos din pat (sau cand o văd pe Neti Sandu îmbrăcată ca o parașută funky/cool-kid/emo; credea familia că sunt gravid după cât de repede fugeam în baie să vomit) , sunt plin de viaţă şi chef de muncă. Iar ca deşteptător folosesc mobilul, cu acel ringtone “pisica nebună” pe post de alarmă. Te scoală şi din morţi ăla.

    5 comentarii

  1. eu vreau sa dorm cat mai mult, deci varianta cu trezit o ora mai devreme pica. si sunt mare fana a snooze-ului… e o chestie psihologica. imi pun special ceasul (telefonul, ma rog) cu vreo 15-20 minute mai devreme decat trebuie sa ma trezesc. el suna, eu il pun pe snooze (de fapt setez de mana ora, ca n-am incredere in mine ca nimeresc butonul de snooze) si ma culc la loc. dar in general nu *adorm* la loc, doar atipesc si am timp sa ma obisnuiesc cu ideea ca da, trebuie sa ma trezesc, o sa merg in locurile x si y, si asa mai departe. n-as putea sa fac altfel.

      (Citează)

  2. cam la fel ca si Jen fac si eu, doar ca eu nu am incredere in mine nici macar ca o sa fiu in stare sa re-setez corect ceasul de dimineata, asa ca imi setez de cu seara 3 alarme diferite, la intervale de cate 10 minute una de cealalta ;). chestia asta care tie ti se pare enervanta, eu o numesc trezire treptata, pentru ca prima data cand suna alarma sunt buimac si ma gandesc “ce bine ca nu trebuie sa sar acum din pat, ba dimpotriva: pot sa inchid linistit ochii din nou pentru ca stiu ca va suna iar peste 10 minute :)”; cand suna a doua oara deja incep sa ma obisnuiesc cu ideea ca peste 10 minute trebuie sa sar din pat, si de obicei nici nu mai incerc sa adorm la loc :)

    tot referitor la ceasuri si alarme, stiu ca am gasit undeva mai demult un top al celor mai enervante asemenea dispozitive, dintre care imi amintesc de o alarma “puzzle”, care atunci cand incepea sa sune iti arunca prin camera 4 piese de plastic care impreuna formau un puzzle, gasirea pieselor si rezolvarea puzzle-ului fiind singurul mod de a opri alarma. pacat ca mai e si scump, ca mie mi-ar trebui cate unul – de fiecare data altul – in fiecare zi :) al doilea de care imi amintesc avea o tinta, pe care trebuia sa o “nimeresti” in mijloc cu o raza laser, altfel alarma nu se oprea…

      (Citează)

  3. Si eu imi pun ceasul cu o ora inainte, da’ chestia e ca folosesc functia aia de snooze la greu. Astfel am o ora sa ma obisnuiesc cu ideea ca e iarasi dimineata si trebuie sa merg la lucru. Partea proasta e ca uneori sunt atat de adormit incat nu gasesc ceasul….. si suna si suna….

      (Citează)

  4. Seba, e o lista de ceasuri amuzante, printre care si cel cu puzzle-ul, aici.

    Mie mi se pare ca va chinuiti singuri cu snooze-ul, va prelungiti agonia in loc fie sa dormiti pana la momentul maxim, fie sa va treziti mai devreme si sa va dezmortiti incet dar sigur.

      (Citează)

  5. La fel ca si ceilalti, daca trebuie sa fiu UP and ready la ora 8 eu pun ceasul la 7, si apoi snooze la fiecare 20 min :) ma simt mult mai bine asa

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus