un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Multa exagerare cu domeniile TLD

26 Jun 2008  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Citeam un articol pe Hotnews despre “decizia istorică” a ICANN de a permite mai multe Top-Level Domain-uri, deja cele clasice (.com, .net, .org şi celelalte care mai sunt, plus cele de ţări gen .ro) fiind considerate cam fade și neinspirate în plin avânt web2.0. Hotnews practic mă face să cred că de acum se poate alege şi înregistra orice TLD, exemple date de ei fiind .popescu, .dragoste, .bucureşti

Am căutat anunţul oficial al ICANN, pe site-ul lor. Acolo scrie că au decis permiterea de noi TLD-uri, dar că o procedură mai clară va fi stabilită în 2009, aşa că mai avem de aşteptat. În plus, din ce înţeleg eu, va fi o perioadă limitată de solicitări de noi TLD-uri, o perioadă de sugestii, dacă vreţi. În acea perioadă, spune ICANN, “any established entity from anywhere în the world can submit an application that will go through an evaluation process“. Cu alte cuvinte, mă îndoiesc că pot eu sugera să creeze domeniul .nwradu, iar dacă pot şi established entity înseamnă şi persoană fizică, nu înseamnă că trebuie să-mi şi aprobe cererea/sugestia. Bănuiesc că vor primi solicitări de adăugare a unor domenii de forma .hotel (de la asociaţia mondială a hotelurilor sau ceva aşa), .bucureşti (de la Primăria Bucureşti, să zicem), .business (de la vreo asociaţie a patronatelor), .pizza (de la uniunea pizzeriilor) şi de la diverse astfel de asociaţii și sindicate și uniuni. M-ar bucura şi un .blog pentru a putea avea de exemplu adresa www.nwradu.blog. Dar mă îndoiesc că se vor accepta chiar toate sugestiile. Iar dacă s-ar accepta sugestia unui TLD .nwradu, nu înseamnă că e al meu, ci doar că oricine poate înregistra ce domeniu vrea el de forma www.domeniu.nwradu, deci nu e mare branză.

Şi bineînţeles marile companii îşi vor lua propriul TLD. Microsoft poate astfel să îşi creeze adrese de forma www.windows.microsoft, www.office.microsoft şi orice altă companie mare îşi poate împărţi domeniile de activitate în astfel de adrese, ceea ce ar fi mişto. Sau e complet posibil ca lumea să decidă că nu merită haosul ce va urma şi să rămână tot la clasicele adrese de până acum. Dar să nu ne entuziasmăm prea tare.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus