un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cazul fetitei gravide la 11 ani

25 Jun 2008  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Acest caz mediatizat mi se pare o dovadă a conservatorismului din România. O fetiţă de 11 ani a fost violată de unchiul său şi a rămas gravidă, iar medicii români şi legea română îi interzic avortul. Practic o fetiţă de 11 ani este obligată să devină mamă, nu a unui copil dorit, ci a rezultatului unui viol, a unui incest. Iar legea se aşteaptă ca ea să crească acel copil şi să fie o mamă bună pentru el.

M-am uitat pe Wikipedia la legile privind avortul. În SUA ştiam că există un caz celebru, se numeşte Roe vs Wade, iar concluzia sa a fost că avortul este dreptul femeii în primul trimestru de sarcină şi poate fi făcut în trimestrul doi dacă sarcina ar pune în pericol viaţa mamei sau a fost victima unui viol, asta în momentul în care alte ţări erau mult mai liberale. Am căutat acum ceva despre legile României. Nu ştiu cât de precise sunt informaţiile de pe Wikipedia, dar dacă tabelul de aici este adevărat, atunci România este una din cele mai conservatoare (eu aş zice înapoiate) țări din Europa. Avortul este permis doar în Q1, iar în rest doar dacă este pusă viaţa mamei în pericol imediat. În cazul în care mama are boli psihice, sarcina este rezultatul unui viol, fetusul are deformaţii sau pur şi simplu vrei un avort, nu-l poţi face decât în primul trimestru. Țări mai stricte decât noi sunt doar San Marino, Andorra şi Vatican, dar astea nu se pun la socoteală pt că avorturile se pot face oricând în ţările vecine.

Revoltătoare mi se pare şi atitudinea medicilor de la diversele spitale pe unde a fost fetiţa, cărora le-a luat în total aproape 3-4 săptămâni să se certe dacă se poate face avort sau nu, dacă îi este pusă viaţa în pericol sau nu, pasând mereu cazul între ei. Fuga de responsabilitate este un talent la noi în instituţii. Sper să reuşească planul de a duce fata în Anglia unde avortul este legal până în săptămâna 24, ea fiind acum în săptămâna 21 de sarcină. Dar va mai fi om normal după aceea?

Şi de când o fată de 11 ani poate rămâne gravidă? Nu era mai mare vârsta la care se dezvoltă complet organele sexuale?

    4 comentarii

  1. n-am un studiu in fata si nici timp sa caut, dar am citit mai demult ca varsta tot scade… si 11 nu e totusi atat de putin.

      (Citează)

  2. nu mai stiu exact dar acum vreo 2 luni am avut de sustinut niste pledoarii la facultate pentru sau impotriva unor anumite chestiuni. multi colegi au avut cu avortul si din ce mai tin minte avortul la o varsta atat de frageda poate avea repercursiuni foarte grave pe viitor, deci ar trebui gandit si asa oricum psihic acea fetita este terminata, chiar daca face, chiar daca nu face avort.

      (Citează)

  3. Imi place atitudinea bisericii in acest caz, care s-a oferit sa adopte copilul si sa suporte cheltuielile de nastere si o eventuala despagubire pentru familie. E in sfarsit o idee buna de ajutor si suport, asa cum ar trebui sa fie institutia bisericii.

    E si pe CNN povestea, chiar prima in stirile europene:
    http://edition.cnn.com/2008/WORLD/europe/06/26/romania.rape/index.html

      (Citează)

  4. http://lovingvama.eu/2008/01/27/cea-mai-tanara-mama-din-lume.html :)
    Aarticolul a fost scris mai demult, când îmi puneam aceeaşi întrebare ca şi tine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus