un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare ce zice Base?

5 Mar 2008  ·

Uncategorized  ·

11 comentarii

Scriam şi altădată (sau poate doar vorbeam cu cineva, că uneori mi se pare că am scris despre un subiect deja şi descopăr că mi s-a părut) că în România respectul este zero pentru preşedintele ţării şi pentru alte persoane cu funcţii înalte. OK, nu suntem de acord cu ce fac, le comentăm deciziile, îi înjurăm, dar mi se pare anormal ca o televiziune să îi spună preşedintelui “Băse”, de parcă s-ar şti din copilărie. Să nu uităm celebra faza când preşedintele i s-a adresat cu “păsărică” şi “ţigancă împuţită” unei ziariste, de parcă ea nu avea nici o vină şi nu era nimic anormal să-l întrebe pe preşedintele ţării de ce îşi cumpără atâta apă minerală şi de care a luat.

Ştiu doar că pe CNN sau BBC şi în orice articol sau reportaj străin, oricât de rau s-ar vorbi despre Bush şi oricât de dur ar fi criticat, mereu se referă la el sub titulatura “President Bush”. Inclusiv în scrollbar-ul de ştiri de pe CNN se scrie “Pres. Bush” în cel mai rău caz, nu direct “Bush a făcut…”.

Parcă ar fi un şanţ plin cu apă peste tot în jurul ţării noastre, ca la castelele medievale, şi în acest şanţ mor înecate politeţea şi respectul de câte ori vor să intre în România. Am vizitat multe ţări europene, de multe ori, şi peste tot am văzut aceleaşi lucruri: vânzătorii salută fiecare client atunci când le intră în magazin; şoferul de autobuz spunea Bon Jour la fiecare călător ce se urca, iar un şofer din Paris vede mii de călători pe zi; peste tot ţi se zâmbeşte, lumea îţi mulţumeşte pt vizită sau cumpărături, ţi se urează o zi bună. La noi când intri într-un magazin vânzătorul nici măcar nu îşi ridică ochii din sudoku, iar dacă îi ceri să îţi arate ceva şi nu precizezi clar că vei şi cumpăra, mai să te înjure. Doar la noi în ţară se claxonează şi se înjură în trafic, în alte părţi poţi sta în mijlocul drumului să faci fotografii la ceva iar şoferii opresc şi te aşteaptă să termini. Şi culmea, politeţea nu costă nimic dar îţi aduce numai câştiguri.

    11 comentarii

  1. Si tu te astepti ca CNN sa zica ceva de rau de Bush? Sau pardon de el presidente Bush?:)

      (Citează)

  2. Nu ma refeream la Bush neaparat. Zic si President Chavez, si President Putin, si oricine altcineva, simpatizat sau nu. La alte persoane se refera cu “Mr. X” in timp ce la noi e mereu directa treaba “Tariceanu a facut…”

      (Citează)

  3. esti bun!!

      (Citează)

  4. Eh, ti se pare asta o asa mare lipsa de respect ?

      (Citează)

  5. stefan tuchila

    06/03/2008 la 2:02 AM

    asta cu respectul si cu politetea cam asa e, de fiecare data cand vin in tara e ca un mare pumn in nas… cel mai nasol e cand te duci la casa, spui buna ziua si se aude linistea… :)
    (ps: in paris nu toti soferii spun bonjour, trebuie sa le spui tu primul :), unii nu raspund.. dar rar)

      (Citează)

  6. Din punctul asta de vedere imi place de BBC. Chiar si in varianta romaneasca se refera cu “domnul x”, etc. Si Cotidianul avea atitudinea asta politicoasa la inceput. Ma gandesc ca era influenta lui Ratiu (fondator) care era venit de la Londra.

      (Citează)

  7. sa fim seriosi, radu: mr base brought it on himself, ca sa zic asa… ignorand faptul ca poza atasata pare dintr-un jurnal de stiri al antenei 1 (deci a lui voiculescu), treaba asta cu impolitetea de care zici tu e cam naiva… din moment ce presedintele se incheie la slit de fata cu jurnalistii la Bruxelles, stinge tigara tacticos cu pantoful, rade cu un hahait de mahala si se poarta ca un badaran, de ce ai vrea tu sa le ceri cetatenilor mai mult respect pentru un asemenea om? Nu zic ca sunt de acord cu chestia cu Base, fiindca pana la urma asta e tot reclama pentru el, nu-i face rau… dar nici nu-i plange tu de mila ca vai, ce lipsa de politete la adresa majestatii sale Basescu…

      (Citează)

  8. mdea … ca sa zic asa …
    Ce spune NWRADU si ce inteleg unii.
    E vorba de politete . Institutia pe care o reprezinta “Basescu” este presedentia . Chit ca il respecti sau nu , trebuie sa i te adresezi corespunzator atat timp cat esti “mijloc mass-media” o alta putere de stat ca si presedentia.
    Bogdan … daca tu ai avea o functie indiferent care ar fi ea . Nu cred ca ti-ar placea sa ti se spuna “ce-a facut ala/bogdan”.
    Nu are nimeni in orice situatie dreptul , sa lase limbajul formal si sa treaca la cel informal cat timp te adresezi unei mase de oameni.

      (Citează)

  9. Atata vreme cat Traian Basescu nu manifesta respectul cuvenit pentru functia pe care o are si institutia pe care o reprezinta si se comporta ca un necioplit, lucru pe care masele il interpreteaza ca un comportament adecvat unuia care lupta cu hotii si coruptii (dar cine s-a gasit sa vorbeasca de hoti si corupti…), e oarecum de inteles modul “necuviincios” in care e apelat de presa.
    Oricum, justificarea si in cazul lui Basescu si in cazul altora sta in calitatea (voit) scazuta dpdv profesional a celor care realizeaza asa-zisele jurnale de stiri.

      (Citează)

  10. Nu trebuie sa conteze ce face presedintele. Trebuie respectata functia si institutia prezidentiala, nu neaparat comportamentul persoanei in functie. Cand zici “Base” la stiri iti bati joc nu doar de numele omului, ci de o institutie a statului. Daca nici televiziunile si ziarele n-ar mai scrie despre Basescu de parca ar fi frati de pahar, poate s-ar comporta si presedintele mai bine in public, vazand totusi modul in care ii este apoi prezentat comportamentul. Una e cand zici “Base a baut un sprit”, alta e cand zici “Presedintele Basescu a baut un sprit”. In a doua varianta, te cam simti vinovat ca te-au prins reporterii la un pahar.

      (Citează)

  11. Hai ca ma faci sa rad. Basescu asociat cu sentimentul de rusine :))

    Sunt de acord cu tine, intr-o tara normala ar trebui respectata institutia. Dar cand ai un stat in care nici institutia respectiva nu se respecta pe sine, ba din contra, isi sifoneaza in cel mai oribil mod imaginea si rolul in societate, si o corelezi cu atitudinea de tabloidizare si senzational a televiziunilor, il obtii pe “Base” ca titlu de stire.
    Sa nu ma-ntelegi gresit, sunt intru totul de acord cu tine, genul asta de abordare e condamnabila, dar nu face decat sa oglindeasca nivelul abject la care decurg lucrurile in viata de zi cu zi din Romania.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus