un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noutati de la Apple

15 Jan 2008  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Steve Jobs şi-a ţinut discursul la Macworld 2008 şi a anunţat nişte noutăţi. Nu ceva extraordinar ca anul trecut, dar merge:

– Time Capsule e un fel de hard drive mobil, cu wireless integrat, pe care îl poţi pune undeva în casă şi îţi poţi programa calculatoarele să facă backup automat pe el. Nu m-a interesat prea mult aşa că nu am citit cu atenţie şi deci nu am reţinut dacă poate fi utilizat şi de cei care nu au un Mac.

– iPhone-ul primeşte nişte îmbunătăţiri aşteptate, precum triangularea poziţiei existente în funcţie de puterea semnalului de la reţeaua de telefonie mobilă. E o chestie şmecheră şi pe care Google o permite deja prin aplicaţia Google Maps. Problema este că întâi trebuie mapate toate turnurile reţelelor mobile, şi acest lucru este momentan făcut doar în SUA şi Canada. Fiecare stâlp are un identificator unic pe care telefonul mobil îl află în momentul în care intră în raza de acţiune. Telefonul apoi află de la Google ce locaţie exactă are stâlpul cu acel ID, şi îşi determină poziţia prin analiza puterii semnalului ce vine de la mai multe astfel de antene a căror poziţie precisă o ştie. O chestie şmecheră şi posibil mai precisă decât GPS-ul (iPhone-ul oricum nu are GPS). Interesant e şi cum a făcut Google aceasta mapare: a creat o aplicaţie ce se instala pe smartphone-uri şi mobile şi cei care o instalau participau la această mapare. În rest iPhone va mai permite şi SMS cu destinaţii multiple şi nu ştiu ce alte chestii minore. Şi iPod-ul Touch va permite aceste aplicaţii, dar cei care au deja un Touch vor plăti 20 de dolari pt update. Face Apple bani din orice.

– iTunes va permite şi închirierea de filme. Acesta mi se pare cel mai mişto lucru. Un film vechi va costa 3 dolari, unul nou 4 dolari. După ce l-ai tras ai 30 de zile să-l vizionezi, iar după ce ai început vizionarea ai 24 de ore să o termini, indiferent dacă o faci pe calculator, iPod, iPhone, etc. Poţi viziona filmul imediat ce începe downloadul, ca la YouTube. Dacă vor avea multe titluri (şi vor avea, având suportul tuturor studiourilor de la Hollywood), poţi oricând să îţi chemi prietenii şi pt 2 sau 3 dolari să vă uitaţi la orice film vreţi, nou sau vechi. Închirierea se va putea face şi direct de pe Apple TV în versiunea 2. Iar pentru încă un dolar în plus, filmul vine în HD şi sunet Dolby 5.1.

– MacBook Air, cel mai subţire laptop de pe piaţă. Are aproape 2 centimetri în partea cea mai groasă şi doar 5 milimetri în partea cea mai subţire. Ecran de 13,3″, tastatură iluminată, trackpad cu multi-touch, Core 2 Duo de 1,6 GHz făcut special de Intel la dimensiuni mult reduse, hard disk de 80 GB sau opţional un SSD de 64 GB, are USB-uri, microDVI, Bluetooth, WiFi. Nu are unitate optică, dar se poate comanda împreună cu una alimentată direct din USB. Notebook-ul e aşa de subţire încât încape într-un plic de corespondenţă (cum ar fi să ţi-l livreze aşa?). Costă 1799 de dolari. Cam ciudat fără unitate optică, mai ales când ai de instalat ceva sau de văzut un film, dar na… îţi iei din aia externă. Mai bizar e ca Jobs susţine că bateriile vor ţine 5 ore. Şmecherie. Şi la doar 1,3 kilograme.

Impresionante sunt câteva din cifrele date publicităţii de către Jobs. În 200 de zile s-au vândut 4 milioane de iPhone-uri. Asta înseamnă 20.000 de unităţi pe zi. Asta înseamnă să produci 20.000 de unităţi pe zi, adică un iPhone la fiecare 4,32 secunde. Dacă îmi aduc bine aminte, costul de fabricaţie era undeva la jumătatea preţului de vânzare, deci profitul e foarte bun. Plus că Apple ia o grămadă de bani şi de la AT&T şi restul de operatori care vând telefonul. Prin iTunes s-au vândut până acum 4 miliarde de cântece (dacă nu mă înşel, costă un dolar melodia), 125 de milioane de show-uri TV, 7 milioane de filme, deşi nu ştiu cât costă acestea din urmă. Ce le merge…

    4 comentarii

  1. My Location din Google Maps este disponibil de ceva timp pe orice telefon decent cu Java. Acuratetea este cam varza, pana la 5 km eroare parca, deci nu va inlocui GPS-ul.

    Oricum, pana ajunge in Romania o sa avem stranepoti etc.

      (Citează)

  2. Poate fi si de cateva sute de metri acuratetea, si sunt sigur ca va mai creste in viitor. Avantajul e ca e gratis, nu necesita nimic in plus decat telefonul, si merge si in cladiri.

      (Citează)

  3. pai ce… si gps-ul e gratis bun iti trebuie un pda cu gps dar nu e cu mult mai scump decat un telefon decent

      (Citează)

  4. Am citit acum niste pareri despre MacBook Air si lumea nu e prea impresionata. Adica e frumusel, e subtirel… dar are niste lipsuri. Are doar un port USB, de ex. Nu are port Ethernet pe RJ-45, ci se bazeaza doar pe Wireless. Dintr-o data astea te limiteaza la a avea mouse pe bluetooth, in caz ca pe USB ai conectat altceva (de ex un stick, o unitate optica), si tb sa fii mereu intr-un hotspot. In America or fi 23 de milioane de hotspoturi, dar in restul lumii nu sunt chiar asa peste tot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus