un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eu cu cine votez?

24 Nov 2007  ·

Uncategorized  ·

8 comentarii

Mâine mă duc la vot dar încă nu ştiu cu cine voi vota. Despre europarlamentare nu am reuşit să aflu nimic. Nici cine sunt acei oameni, nici ce vor să facă, nici ce campanie au. Votul va fi oricum unul dat partidului din care fac parte, dar eu sunt dezamăgit de toate partidele şi nu am cu cine vota aici.

Iar despre uninominal n-am înţeles bine cum va fi sistemul. S-a scris şi discutat peste tot că va fi o alegere între “metoda Băsescu” şi “metoda Tariceanu”, dar pe buletinul de vot nu vor fi aceste două nume şi noi vom alege unul din ele. Am impresia că va scrie ceva confuz de genul “sunteţi de acord cu votul uninominal?” şi dacă “faci click” pe Da, înseamnă că preferi ideile lui Băsescu, iar pe Nu înseamnă că refuzi aceste idei şi aştepţi să intre în vigoare modificările propuse de Tariceanu sub forma unor legi prin Parlament sau ordonanţe de Guvern sau ce vor fi. Nici aici nu m-am hotărât prea bine ce să fac, pt că ambele sisteme au dezavantaje mari.

Mi se pare culmea că în schimb ştiu mult mai bine despre candidaţii americani la funcţia de preşedinte, ştiu cam ce campanii au Barack Obama, Hillary Clinton, Giuliani, Ron Paul şi toţi ăia. Nu urmăresc special subiectul, dar pur şi simplu dau peste el pe Internet. În schimb despre alegerile romaneşti nimic, foarte slab mediatizat subiectul şi foarte slabă campania. Totuşi, voi merge la vot. Cred că oricare dintre noi poate găsi 5 minute duminică pt a vota. Nu te poţi ascunde mereu după fraza “nu votez că nu am cu cine, şi oricum toţi sunt corupţi şi nu fac nimic“. Dacă nu votezi, doar le dai acordul tău să o facă în continuare.

Update: am fost la vot. La ora 10:30 când am fost eu, eram cea mai tânără persoană prezentă în secţiile de votare. Eram înconjurat numai de pensionari, m-am simţi chiar în plus cumva. Ştiu că în mod tradiţional se spune că ăştia sunt votanţii PSD-ului, dar se pare că cei ai altor partide nu merg la vot, sau poate nu aşa dimineaţa.

    8 comentarii

  1. Personal, nu-i simpatizez pe nimeni. Desi, probabil, ma regasesc cel mai bine in doctrina social-democrata nu as vota PSD-ul, in componenta lui actuala, nici torturat (vorbind de europarlamentare). Cat despre referendum, ma mananca palma sa lovesc cu stampila pe DA (a.k.a DA BASE) INSA imi vine pe gat Stolo, Berceanu, Vidanica fara frica si [insert_Others_of_thisKind]. Despre Tariceanu Patriciunatul, Olteanu Hartanu si Cioroianu Fascisneanu nu am cuvinte decat defaimatoare. Destul insa cu rima si sa vedem cu cine votam maine :| Cred ca este o conspiratie: ne tin precum niste prostituate ametite de droguri carora li se iau banii produsi in schimbul promisiunilor efemere. (Asta ca tot vorbim de confuzia groaznica ce s-a instalat printre electorat).

      (Citează)

  2. eu ma duc la ambele … la uninominale votez nu deoarece dupa parerea mea uninominalul asupra caruia si-a asumat guvernul raspunderea mi se pare cu mai putine “hibe”. iar la partide chiar nu stiu ce sa aleg….:-S

      (Citează)

  3. Lol, m-am uitat acum pe lista de candidati iar Partidul Conservator il baga in fata pe Mihai Leu. De la campion de box si de raliuri, la parlamentar european. Aia lipsea.

      (Citează)

  4. Eu n-am inteles cati europarlamentari avem voie sa votam in total? Sunt pe departamente sau cum?

      (Citează)

  5. Initial ma gandeam sa nu votez la referendumul ptr votul uninominal, mai ales ca din cate am inteles intrebarea suna in felul urmator: sunteti ed acord ca la urmatoarele alegeri parlamentare, senatorii si deputatii sa fie alesi in urma unui vot uninominal majoritar? ceea ce de fapt este varianta propusa de Presedinte si cu care nu sunt de acord pentru ca partidel emici nu ar avea sanse si daca cei pentru care am votat nu au majoritatea (care poate fi si 10%), votul acela se pierde si unele persoane nu mai sunt reprezentate.
    In plus am fost mintiti, ni s-a spus ca votam daca suntem de acord sau nu cu votl uniniminal si in buletinul de vot se va gasi intrearea daca sunte de acord cu o anumita varianta, poate era mai bine daca erau puse ambele variante pe buletin ca sa putem alege clar (nu sa zic daaa, sunt de acord si apoi sa ma simt pacalita ca am ales varianta presedintelui).

    http://www.bbc.co.uk/romanian/specials/144_uninominal/index.shtml
    http://www.compact.info.ro/index.php?section=articole&screen=articol&art_id=39037

      (Citează)

  6. La europarlamentari votezi un singur partid, si ala trimite pe cine vrea. Sunt si persoanele pe lista partidului acolo, 45 de la fiecare, din care doar vreo 2-3 sunt cunoscuti.

    La referendum intrebarea este “sunteti de acord cu uninominal in 2 tururi de scrutin?”, aceasta fiind de fapt varianta Basescu. In varianta Tariceanu, se face un singur tur, si ce ramane se redistribuie procentual. In ambele variante partidele mici nu prea mai au loc in parlament, la Basescu fiind cea mai drastica aceasta masura. La Tariceanu sunt niste conditii ciudate, daca un candidat castiga votul dar nu prin 51% minim, trebuie ca formatiunea lui sa treaca de pragul parlamentar pt a intra si el in Parlament.

      (Citează)

  7. Eu inca nu am votat (ma duc intr-o ora). Chiar daca se spune ca pensionarii sunt votantii PSD-ului, asta e doar un mit. Am fost azi dimineata cu bunica mea sa voteze si pot spune ca nu, nu a votat PSD.

    Pe oricine ati alege, mergeti si votati.

      (Citează)

  8. Asculta aici cateva melodii de pe albumul noul al parzitilor si o sa intelegi ce credem noi despre clasa politica si despre societatea romaneasca http://neafane.blogspot.com/2007/11/parazitii-slal om-printre-cretini-2007.html
    Iti recomand in special piesa 1, Mesaj pentru europa
    in rest numa’ de bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus