un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Spania, relieful, drumurile si alte chestiuni

10 Aug 2007  ·

TURISM  ·

1 comentariu

Cu ocazia drumului între Barcelona şi Madrid, cu escală în Zaragoza, am văzut şi celebrul relief spaniol, care pe mine m-a uimit. Barcelona este o zonă plină de verdeaţă, de palmieri, de plante mov care sunt adevărate pete de culoare, de dealuri verzi, de portocali, etc. Pe măsură ce mergeam spre Zaragoza, relieful se schimba. Palmierii şi verdeaţa dispărea, rămâneam cu copăcei, arbuşti, tufişuri, ca în final spre Madrid să fie aproape un deşert.

Iar să spui că relieful este unul de dealuri, înseamnă să nu prezinte bine lucrurile. Sunt milioane de dealuri, nu întinse ca mărime, dar mici şi foarte multe, de poţi să ameţeşti urmărind unduirea terenului pe şoseaua de lângă tine. Am făcut o fotografie prin geamul un pic verzui al autocarului, foarte relevantă pt acea zonă. Practic toată Spania este aşa.

Autostrăzile erau, evident, impecabile. Nu cu aceeaşi înclinaţie spre perfecţionarea sistemului de transport pe care am văzut-o în Anglia, dar erau şi aici la fel de bune ca în Franţa şi alte ţări europene. Fără gropi, fără devieri, cu 2 sau 3 benzi. Pe lângă sosea era marcat traseul de fibră optică ce unea două oraşe. Pe lângă noi mai mergea şina unui tren rapid, tip TGV, ce făcea posibil să locuieşti la 100 de kilometri de Madrid şi totuşi să ajungi în oraş în jumătate de oră. Autostrăzile făcute de firme particulare se plăteau, cele făcute de stat erau gratis. Şi în oraşe, şi în afara lor, totul e marcat cu o grămadă de indicatoare şi semne, este imposibil să te rătăceşti. Plin de popasuri şi restaurante pt cei care vor să facă o pauză de la condus şi să mănânce ceva, sau să viziteze o toaletă curată. Aceste lucruri sunt ceva normal, şi le-am văzut şi în Franţa şi în Italia şi în Austria şi Olanda şi peste tot, doar în România sunt la stadiul de “ozn-uri”. La ei se făcuse o autostradă întreagă cu 6 benzi, într-un an de zile, la noi s-a reparat Pasajul Mărăşeşti în 3 ani, iar Autostrada Soarelui după 5 ani abia e la jumătate.

Lanţul de magazine Zara este din Spania, iar patronul printre cei mai bogaţi din această ţară. La ei magazinele Zara sunt praf. Am intrat în două magazine de câte 4 etaje şi n-am găsit nimic… vreo 5 modele de tricouri, 2 de costume, nişte pantaloni şi atât. Dar la noi lumea se încăpăţânează să considere Zara un brand de lux, la ei este asemănător cu hainele care se găsesc în Carrefour. Tricouri la 5 şi 7 euro, pantaloni la 14 euro, un costum care aici este 8 milioane la ei este 99 de euro, pt că românii sunt mai fraieri. Magazine murdare, prost luminate, lume puţină, haine şi mai puţine… cred că vânzările mari sunt în Franţa unde e un Zara în fiecare mall, şi în România, pt ca în ţara de origine nu prea se înghesuie lumea. Şi H&M m-a dezamăgit aici, numai haine sintetice, în schimb de la C&A era imposibil să intri şi să nu ieşi cu nişte cumpărături. De-ar veni şi la noi…

Am plecat din România cu nişte ochelari de soare varză şi am zic că îmi iau de acolo unii buni. Nu din aia scumpi, dar nici din cei mai ieftini de plastic. N-am găsit deloc din ăştia medii, fie erau de firma de la 100 de euro în sus, fie varză la 10 euro.

    1 comentariu

  1. Am fost in Spania anul trecut si am gasit in Zara,Pull&Bear si UCB o groaza de lucruri de calitate si bineinteles la preturi foarte mici. Am luat niste papuci/sandale cu 10 euro iar in RO erau 100 ron. La Il Corte Ingles ai fost ? E o retea de mall-uri in care gasesti foarte multe haine&related stuff.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus