un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noutati Apple la WWDC 2007

11 Jun 2007  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am urmărit un live-blogging pe Engadget (mult mai detaliat şi mai bine făcut decât cel de pe Gizmodo şi mă aşteptam să fie invers) cu prezentarea lui Steve Jobs, CEO la Apple, făcută la Worldwide Developer Conference. În principal a vorbit despre trei lucruri:

1. Noul sistem de operare Apple, numit Leopard, se anunţă a fi ceva foarte marfă. Va rula şi aplicaţii pe 64 şi pe 32 de biţi fără probleme, dar cele pe 64 vor fi mult mai rapide. Un sistem nou de animaţii, numit Core Animation, va face OS-ul să arate ca interfeţele din filmele SF. Plus tot felul de utilităţi de genul Quick Look şi iChat (videoconferinţă cu tot cu prezentări pe care le văd toţi participanţii, filme prin streaming, etc). Pe cei de la Apple nu-i mai acuză nimeni că monopolizează piaţă şi descurajează alţi dezvoltatori de software în momentul în care integrează chiar ei orice chestie posibilă în sistemul de operare, aşa cum Microsoft a fost acuzată că face cu Windows. Se anunţă şi jocuri pe Mac, făcute de Electronic Arts. Marfă glumă referitoare la cum Leopard va fi într-o singură versiune cu toate acestea incluse, în timp ce Vista este în 5 ediţii: “We’ve got a basic version that will cost $129, we’ve got a Premium Version which will cost $129…” laughter and applause. “We’ve got a business version! $129. Ultimate version! We’re throwing everything into it, it’s $129.” Can’t even hear Steve, too much applause. “We think everyone’s going to bu the ultimate version.”

2. Browser-ul Safari va apărea şi pentru Windows, iar din cifrele date de Jobs, este mai rapid la rendering HTML şi aplicaţii web decât IE sau Firefox. Nu m-ar mira că Safari să fie noul Firefox, în condiţiile în care Mozilla este acuzată că FF tot creşte în mărime şi utilizare de resurse, tot i se adaugă caracteristici noi, încât se abate treptat de la direcţia care l-a consacrat pe net şi anume un IE-killer micuţ, rapid şi customizabil. Acest loc s-ar putea să fie luat de Safari în curând.

3. Ceva minor despre iPhone, care se va lansa pe 29 iunie. Vocile de pe net spun că iPhone nu va fi prea util oamenilor de afaceri, ca aparatul este greu de utilizat doar cu o mână, că trebuie să te uiţi mereu la ecran pt că nu mai are taste pe care să le simţi la deget etc. Rămâne de văzut după lansare.

Live-blogging-ul complet aici.

    13 comentarii

  1. Versiunea 3 beta de windows dar:

    – prima pornire > o pagina incarcata > crash.
    – click in address bar nu selecteaza automat tot url-ul, nici la dublu click, de abia la triplu click.
    – backspace nu inseamna back. Nu inseamna nimic de fapt
    – nu retine starea de maximized.

    Chiar mai conteaza restul? Daca minimul de necesitati nu sunt indeplinite chiar nu ma mai intereseaza celelalte 15767 de functii pe care le-ar avea…

      (Citează)

  2. E vorba de “noul Firefox” mai sus… :D

      (Citează)

  3. Confirm. Si la mine Safari are ceva probleme. Pe langa crash-uri ( crapa atunci cand trebuie sa introduc informatii intr-un formular ) mai imi da si un mesaj enervant ca-i lipsesc nu stiu ce resurse si ar trebui sa-l reinstalez.
    In rest, imi place.. aduce mult cu firefoxul si pot sa spun ca preciez mult timpul scurt de incarcare.

      (Citează)

  4. intotdeauna au fost picante si interesante contrele astea subtile intre Steve Ballmer sau BG si Steve Jobs care cam are dreptate intr-un fel. Ce parere ai despre iTunes nwradu if u don’t mind.

      (Citează)

  5. “We’ve got a basic version that will cost $129, we’ve got a Premium Version which will cost $129…” laughter and applause. “We’ve got a business version! $129. Ultimate version! We’re throwing everything into it, it’s $129”. Ei bine, se pare ca e ceva rau daca-mi doresc sa achizitionez un SO mai ieftin, fara anumite chestii, chestii pe care nu l-as folosi. Da, e rau faptul ca exista mai multe versiuni asftel incat eu sa cumpar exact (si numai) ceea ce imi trebuie.

      (Citează)

  6. Aa, ca uitam, mareata companie Apple isi taxeaza clientii in fiecare an pentru niste modificari care la Microsoft sunt incluse de obicei in cate un SP. De la lansarea OSX-ului, Leopardul e primul care promite ceva mai mult. Dar daca ma gandesc bine, si celelalte au promis multe.

      (Citează)

  7. Pai nu conteaza daca iPhone o sa fie folositor pentru oamenii de afaceri. Nici nu le este adresat si Apple nici nu este capabil sa intre pe segmentul Treo/Blackberry. Si nici nu ar avea nevoie sa o faca, avand in vedere cat de rau o duc aceste companii, aflate in pragul colapsului sau a preluarii de catre altele mai mari.
    iPhone este o tehnologie disruptia incompleta :D, pardon, inversa. Schimba prin a rezolva mai multe probleme comune. Si este unul dintre cele mai asteptate produse din istoria recenta.
    Si cred ca multe voci contra vor fi reduse la tacere in momentul in care vor reusi sa deblocheze “tastatura” printr-o singura atingere a ecranului.

      (Citează)

  8. La pretul pe care il are, am pe acel segment se adreseaza totusi. Mai ales cand vine cu Internet mobil, cu integrare cu Google Maps, cu search, etc… acestea nu sunt aplicatii pt consumatorii obisnuiti. Ar fi misto sa ai google maps pe telefon, dar in general oamenii de afaceri folosesc asta zilnic incat sa merite investitia.

    Multi se tem de fapt ca tastatura va fi greu de utilizat prin touchscreen. Si nici nu are 3G, GPS, suport pt Flash sau SDK pt dezvoltare. Oricum, mica sansa sa-l vedem prin Europa sau la noi prea curand, asa ca nu mai conteaza.

    Despre iTunes am multe de spus, cred ca voi scrie un post separat.

      (Citează)

  9. @Sabotor: la eMag Windows Vista Home Basic e 200 de dolari, si nu are nimic in el, nici macar Aero. Iar Ultimate este 400. Nu sunt fan Mac si n-am utilizat niciodata produsele lor, ba chiar ma cam enerveaza, dar diferenta de pret este mare. Si cea de calitate probabil la fel, avand in vedere ca am reusit sa blochez in mod repetat Vista intrand in Control Panel > Sounds, nici macar ceva prea complex sau 3rd party.

      (Citează)

  10. Pai nwradu, da, e 400 de dolari Vista, dar avand in vedere ca au trecut 6 ani de la lansarea XP-ului, inseamna 66,66 dolari pe an. Nu poti compara cu cei 129 dolari pe an (in fiecare an a fost lansata cate o versiune “noua” de OSX). Eu din nefericire am fost fascinat de Mac-uri, pana in momentul in care am cumparat unul.

      (Citează)

  11. BTW, si Apple are probleme cu stabilitatea. Mai des mi-a crapat OSX-ul decat XP-ul. Si asta in conditiile in care folosesc mai mult PC-ul si nu Mac-ul.

      (Citează)

  12. iPhone nu a fost niciodata destinat spre business useri, mai mult, tot ce tine de Apple nu a fost destinat business userilor. Iphone e un tel cu care inlocuiesti tot ce ai in buzunar-tel, ipod, web phone..bla bla. oricum exista multe alternative iphoneului-poate nu arata la fel de cool ca si el da’ oricum merita bagate in seama-my own SE M600i, arata foarte bine si mere super, ;))

      (Citează)

  13. Uite chiar Apple a facut tabelul din comparatia de aici, in care pun iPhone alaturi de Nokia N95, Samsung Blackjack, Blackberry si Palm Treo…

    La asa pret, si integrare cu servicii internet, harti, etc, nu poti sa nu te adresezi si segmentului business. Practic ei ofera un telefon smecher pt cei care au nevoie de acces la net, email, contacte, plus un player mp3 integrat, si nu un iPod pt entertainment cu functii de telefon pe langa el.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus