un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Votul impotriva fumatului

30 May 2007  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

E de câteva zile, dar merită reţinut.

În perioada 30-31 mai, miniştrii Sănătăţii din ţările comunitare se reunesc la Bruxelles pentru a prezenta Comisiei răspunsul lor la întrebarea

Ce măsuri privind fumatul în locurile publice se consideră a fi cele mai eficiente şi mai adecvate, şi la ce nivel ar trebui luate – naţional sau comunitar ?

Pentru formula un răspuns în raport cu realitatea românească, Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a lansat pe 11 mai a.c., pe site-ul ministerului, o consultare publică cu privire la interzicerea fumatului în locurile publice.

Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat a finalizat centralizarea rezultatelor pe care vi le prezint :

82,2% dintre cei care au completat chestionarul au considerat că fumatul ar trebui interzis în toate spaţiile publice închise (excelent)
• De asemenea, 53,85% consideră că NU ar trebui acceptată nici o derogare cu privire la această decizie. Doar 36,59% doresc să existe anumite spaţii pentru fumat în unele locaţii (baruri, cluburi, cofetării, aeroport, trenuri etc) (greu de pus în practică într-un mod eficient, decât dacă separi toate localurile în două părţi, fumători şi nefumători)
• 76,7% vor ca aceste măsuri să fie introduse chiar de la 1 iulie 2008 (aşa târziu?)
• cei mai mulţi dintre cei care au completat chestionarele sunt tineri între 21-30 de ani (39,8%), urmaţi de cei din categoria de vârstă 31-40 de ani (33,5%).
• De asemenea, majoritatea provin din mediu urban şi au studii superioare
• Au fost completate 1251 de chestionare, din care 1074 au fost validate şi luate în considerare (aşa puţine? ar fi trebuit pe bloguri să se facă niţică publicitate acestui vot). Nu au fost luate în calcul chestionarele introduse greşit sau necompletate, cele virusate (cum poate fi virusat un chestionar?)
• Au participat la consultarea publică exact reprezentanţii grupului ţintă vizat de legislaţie, adică persoanele tinere (grupa de vârstă 20-40 de ani) care îşi petrec mult timp în spaţii închise, fie că este vorba de activitatea profesională ( birouri etc), fie că este vorba de timpul liber (restaurante, cluburi, baruri etc)

Să sperăm că se vor lua nişte măsuri bune la nivel european şi că se vor şi aplica la noi. Personal am văzut că după ce s-a interzis fumatul în mall-uri şi galerii comerciale, se observă o îmbunătăţire, e aerul mai curat, nu mai miros a fum când ies de acolo. Tot inainte!

    4 comentarii

  1. Nu fumez, nu-mi place fumul nici mie, dar parca interzicerea in spatii private, gen cluburi, restaurante si alte asemenea, e prea mult. In sensul incalcarii unor libertati clare ale individului…

      (Citează)

  2. stefan tuchila

    31/05/2007 la 2:35 AM

    mda… si daca tu inghiti fumul ala, tie nu iti incalca nimeni nici o libertate ? nu poti sa te duci unde vrei, ca iesi de acolo mirosind a scrumiera.

    in franta si alte tari merge bine mersi. s-a votat, s-a adoptat (se adopteaza treptat, in 2008 se termina totu). si totul functioneaza. numai in metrou mai vezi cate un roman sau arab care trage cu nesat.

      (Citează)

  3. La intrebarea cum poate fi virusat un chestionar..simplu chestionarul s-a prezentat sub forma unui document word pe care il completai si il trimiteai inapoi.

      (Citează)

  4. a fost penala faza cu completarea documentului. daca nu imi arata express un coleg, nu stiam ca exista. trebuia sa intri tu si sa il downloadezi, sa marchezi cu x-uri intr-un doc facut prost, si sa il trimiti lor inapoi. pe ce se duc fondurile astea?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus