un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone apare, plus alte noutati de la Apple

9 Jan 2007  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii


Nu stiu de ce este un subiect asa de popular pe blogurile romanesti acest model de telefon mobil de la Apple, pt ca merge pe Cingular si ma indoiesc ca va aparea prea curand in Europa sau la noi. Totusi, este un pas important in evolutia tehnologica a mobilelor si asa cum iPod a ridicat stacheta in lumea playerelor mp3 (de fapt a cucerit complet lumea, alte modele nereusind sa se ridice la aceeasi inaltime), la fel si iPhone va forta alti producatori de mobile sa-si regandeasca produsele. Sa vedem ce ni se ofera:

E in totalitate bazat pe touchscreen, avand doar pe lateral butoane de volum si mute. Intregul telefon este practic un ecran imens (cu o rezolutie de 320 x 480 la 160 ppi). Pe langa telefonie, se pot asculta cantece si se pot vedea filme pe el, mai ales in modul landscape (are senzor de rotire) ecranul fiind foarte mare astfel. Pe spate, o camera foto de 2 Megapixeli. Are speaker inclus si senzor pt apropierea de fata, ca atunci cand il tii la ureche sa nu apesi si ecranul cu pielea. Se sincronizeaza cu calculatoarele ca un iPod normal, transferand nu doar muzica si filme, ci si toate datele ce tin de partea de telefonie. Are Wi-Fi, Bluetooth, GSM Quad-Band, dar nu suporta 3G. Cand te uiti la o poza pe ecran, poti sa faci zoom punand degetele pe ecran si “tragand” de poza in directii opuse. Stie sa instaleze diverse widgets si probabil ca acestea vor tot aparea. Tehnologia permite mail prin Yahoo, accesarea Google Maps pt directii, sistemul de operare este OS X, browserul de web este Safari si pe orientarea landscape incape tot site-ul pe ecran, e drept ca scalat. Pe scurt, avem un iPod, un telefon mobil si un dispozitiv de conectare la Internet, in acelasi aparat, la dimensiunile 11,5 cm x 6 cm.

Pare un terminal incredibil si imi pare rau ca probabil nu vom vedea unul in Romania decat peste multi ani, cand oricum nu va mai fi ceva asa de “hot”. Multe poze, prezentand toate functiile si ecranul si detalii despre caracteristici, pe Gizmodo sau pe Engadget, puse pe masura ce apar in prezentarea Apple. Cititi ca merita, macar pt a vedea unde a ajuns tehnologia mobila.

Update: mai tari sunt preturile: 4 GB memorie, 500 de dolari. 8 GB memorie, 600 de dolari. Tine bateria cam 5 ore daca il freci mult, 16 ore de ascultat muzica. Cam scump, dar se considera ca iei un iPod si un telefon in aceeasi carcasa.

Tot la MacWorld 2007, Apple a prezentat si conceptul lor pt un fel de set-top box, din cate imi dau seama. Numit Apple TV, costa 300 de dolari, are conectivitate 802.11, USB2.0, Ethernet, WiFi, HDMI si video normal, un hard disk de 40 de GB, toate ruland sub un procesor Intel. De pe acest aparat se pot vedea filme, se poate asculta muzica, si 5 calculatoare se pot conecta in acelasi timp la AppleTV (nu se precizeaza daca fiecare poate asculta alta muzica sau viziona alt film). Evident ca filmele si muzica pot fi luate si de pe Internet, de ex de pe iTunes Store sau cum se cheama. Mai multe aici.

    5 comentarii

  1. Marius Muscalu

    09/01/2007 la 5:17 PM

    eu l-as cumpara acum daca as avea bani si daca ar fi in romania :)

      (Citează)

  2. 1. Dupa ce pui degetele vei lasa amprente, grasime + transpiratie oricat de spalat pe maini ai fi iPhone-ul o sa arate ca un jeg…

    2.Apple patenteaza “ideea de multi-toutch” – cu alte cuvinte alte firme vor fi blocate permanet sa scoata softuri / aparate de mixare real time (video si audio nu or sa poate beneficia)desi nu Apple a inventat tehnologia primul dovata 2 filme mai vechi de pe Youtube (si am mai vazut cel ptuin inca 3 cu niste mixere audio) :
    http://www.youtube.com/watch?v=PLhMVNdplJc&mode=related&search=

    http://www.youtube.com/watch?v=cV60gwiM5HM&mode=related&search=

    3.Ceea ce ofera e un mare bullshit poleit cu ultmile gaselnice in high-tech – hai sa fim seriosi ce mare scofala productiva poti sa faci pe “palm”-ul ala, decat sa dai mailuri gen “iubi uite iti scriu din tren te pup” si sa iti organizezi pozele de cacat la grupul de prieteni beti cu limbile scoase (in stil myspace).

    4.Iphone si Ipod sunt doar entertaining tools pentru sclavii care vin de la servici cu metroul sau stau in rush hour in masina.
    Baietii destepti stau la piscina in timpul asta, si voi lucrati pentru ei.

    5. Cu sau fara Iphone ziua va avea tot 24 de ore si tot 8~9 o sa stai la servici si ai platesti taxe la salariu ca ultimul sclav.
    Forma se schimba, fondul (patternul) este mereu acelasi.

      (Citează)

  3. Ce perspectiva demoralizanta… Chiar daca unii stau la servici si altii la piscina, se pune intrebarea daca e mai bine la servici cu iPod sau fara iPod la tine…

    Sunt de acord ca touchscreenul va ajunge jalnic dupa o vreme. Si mi se pare aiurea ca nu au inclus un stylus, cine are degetele mari ce face, ca abia nimereste butoanele? Plus ca un ecran mai mare inseamna doar un loc mai mare pt zgarieturi.

    Probabil ca telefonul e mai bun pe hartie si in poze decat in realitate. Are o gramada de functii interesante si mai greu de gasit la un mobil, dar cat de des verifici netul de pe mobil, sau Google Maps, sau organizezi poze pe mobil… E genul de aparat cu care un om normal se joaca 2 saptamani si e entuziasmat, iar apoi il foloseste doar ca telefon. Totusi, are inclus o capacitate mare de memorie, iar faptul ca poti cara doar acest aparat cu tine, in loc de mobil si iPod e un lucru bun. La americani se va vinde bine, iPod-ul fiind foarte raspandit acolo (daca apar pana si masini cu dock de iPod inclus).

      (Citează)

  4. Amuzant acest articol, privit acum :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus