un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Chinezii au arme anti-satelit

19 Jan 2007  ·

Uncategorized  ·

2 comentarii

China a cam surprins lumea cand au testat o racheta balistica modificata ce a distrus un satelit vechi de-al lor, aflat pe o orbita de cam 1000 de kilometri in jurul planetei. Daca acum au posibilitatea de a distruge sateliti de pe orbita, e nasol. Pt ca in caz de un conflict, asta este prima masura ce se ia, se distrug satelitii spioni ai altor natiuni (adica americani), satelitii GPS, cei de comunicatii… Cum toate sistemele de localizare si comunicatie lucreaza acum pe satelit, multe arme si tactici vor deveni inutilizabile. Stirea pe CNN aici.

Testul i-a speriat rau pe americani, normal pt ca ei au cei mai multi sateliti, lansati cu costuri imense si care ar putea fi distrusi fara nici o metoda de a-i apara. Ce se intampla daca maine China decide ca nu vrea sateliti militari straini deasupra spatiului lor?

Nu stiu exact ce tratate reglementeaza dreptul de utilizare asupra spatiului cosmic apropiat, si ce masuri politice exista si acorduri intra tari. Dar de ex, asa cum scrie pe CNN, anii trecuti SUA a decis ca are dreptul de a face orice in spatiu, si ca va lua masuri impotriva tarilor care le refuza acest drept sau dezvolta tehnologii capabile de acest lucru. Adica asa cum de ex se spunea ca cel mai bine ar fi sa-i atace pe iranieni intr-un atac scurt, sa le distruga centrala aia in care se chinuie sa obtina arme nucleare si sa le dea peste cap tot programul, la fel, conform politicii adoptate, ar putea face si cu alte tari care dezvolta tehnologia anti-satelit, pt ca si aceasta ameninta interese americane. Evident, nu ii tine cu chinezii, dar sunt vesti proaste pt toata lumea.

  2 comentarii

 1. Marius Muscalu

  19/01/2007 la 6:32 AM

  naspa

    (Citează)

 2. Ce se intampla daca maine China decide ca nu mai vrea sateliti NATURALI deasupra spatiului sau?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus