un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cat castiga un cersetor?

18 Jan 2007  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Sa facem un calcul, bazat pe cersetorii din metroul bucurestean. Sa presupunem ca din fiecare vagon strange 1 RON. Nu e mult, practic e de ajuns ca o singura persoana sa-i dea 10.000 de lei vechi si a facut un RON. Cate vagoane face pe ora? Timpul mediu intre doua statii este cam de un minut si jumatate, cu tot cu stationare, etc… sa zicem ca schimba 10 vagoane pe ora. Deci castiga 10 RON pe ora.

Calculand pe un program normal de lucru de 8 ore pe zi, inseamna 80 RON pe zi. Weekendul e liber, asa ca pe saptamana face 5x 80 RON = 400 RON. Ori 4 saptamani, vine 1600 RON pe luna, sau 16 milioane de lei vechi.

Asta calculand ca ia doar 1 RON pe vagon, desi unii iau mai mult (le dau mai multi oameni, canta ceva sau fac ceva inteligent cum ziceam de ala de a jonglat cu mingiute si popice si a luat vreo 5 RON din vagonul ala, etc). Apoi poate lucreaza mai multe ore pe zi, nu doar 8, si poate cerseste si in weekend. Deci acesti 1600 RON cred ca sunt un minim, in realitate fiind posibil si 3000 RON pe luna, fara mare efort.

    27 comentarii

  1. super:D
    am putea sa ne lasam de munca si sa ne apucam de cersit!se castiga bine si nu depui prea mare efort:D

      (Citează)

  2. Te bate vre-un gand ? :P

      (Citează)

  3. calculul tau e corect dar nu stiu daca ai luat in considerare si urmtatoarea chestie:

    – copii care cersesc probabil ca dau 99% din suma parintilor alcoolici sau si mai rau.

    – cred ca exista o mica mafie si in chestia asta cu cersatoria asa ca probabil sunt unii care-si iau o mica taxa de protectie sau care primesc ceva bani pt a nu deranja cersatorii de la munca.

    Dupa toate cheltuielile astea nu cred ca le mai raman multi bani asa ca eu nu nu cred ca ma voi reprofila prea curand :D.

      (Citează)

  4. Sa presupunem ca oamenii astia care cersesc ar vrea sa se angajeze undeva…crezi ca ar avea vreo sansa? prin urmare fac si ei ce le permite societatea…

      (Citează)

  5. Bogdan Zarchievici

    19/01/2007 la 2:42 AM

    Ca o alternativa, te poti angaja la RENEL. Cei care vin sa incaseze lumina primesc pe putin 2 RON de la aproape fiecare apartament.

    Exista aceeasi mafie si la RENEL doar ca nu trebuie sa puti toata ziua ca sa i se faca cuiva mila de tine.

      (Citează)

  6. Nu e o mica mafie, e una gigantica, din moment ce exista retele mafiote care iau de aici cersetori sau copii si ii duc in alte tari la cersit (unde cea mai mica moneda e de un euro).

    Sunt convins ca toti cersetorii dau aproape toti banii pe care ii castiga unor astfel de persoane, de fapt e si in rapoartele politiei acest lucru.

    Oricum fenomenul nu poate fi oprit, de cate ori mai vine cate o autoritate si ii baga intr-un centru social sau azil, a doua zi pleaca pt ca nu pot fi tinuti cu forta si se intorc la cersit, sau sunt scosi de mafioti.

    Totusi unii nu au nici un motiv sa lucreze, desi par in putere si ditamai oamenii. De ce sa te chinui dand la sapa sau alta munca pt care s-ar putea califica, daca poti intinde mana in metrou si castigi de 10 ori mai mult decat salariul minim?

    Pe mine ma enerveaza rau cersetorii aia care dupa ce si-au spus poezia si par vai de ei, ii vezi apoi cum se cearta, se bat, se injura, fac galagie in statii, fac misto de lume, etc.

    @Kiz: la Renel nu stiu cat mai dau bani, multi doar iau factura si o platesc alta data, dar probabil ca iese ceva. La postasul care aduce pensia aproape orice batran ii lasa macar 1 RON sau ceva. Dar nu e cersetorie…

      (Citează)

  7. Lenesi … atata timp cat n-au nimic … chiar n-ar putea sa munceasca si ei .. le cad mainile ?

      (Citează)

  8. nwradu, esti sigur ca cea mai mica moneda e de un euro? Cum ramane cu eurocentii? Oricum, stati linistiti ca fiecare isi ia partea sa. Ca o referinta, va recomand Filantropica. Abia mai radeti si voi putin… ;)

      (Citează)

  9. cred ca ei castiga mai mult… dar si cred ca dau foarte mult la “management”… comisionul lor e mic…

      (Citează)

  10. Calculul e cat se poate de exact, ala cu 3000 RON. de ex in iasi anul trecut inainte de Pasti 2 cersetori, la care cotizam aproape zi de zi cu 1000 sau 2000 de lei vechi, se duela u in meniul pt sarbatori miel vs porc. eu mai aveam 50.000 lei in buzunar…deci…

      (Citează)

  11. @klau: stiu ca sunt si monezi mai mici, dar sa fim seriosi… nici la noi nu da nimeni 0,1 ron sau alte monezi din astea micute. Firfireii aia nici macar eu nu-i socoteam prin strainatate, si pt noi un euro are valoare mult mai mare decat pt cei care traiesc acolo si sunt platiti pe masura. La ei 5 euro, 10 euro, reprezinta sume mici.

    @cristian: si pe mine ma distra in liceu o baba care cersea pe la metrou la Piata Unirii. Cand isi socotea banii si ii aranja, intra la McDonalds-ul din metrou si facea calculul in timp ce savura un meniu…

      (Citează)

  12. uitati-va la filmul “Filantropica” si totul o sa va fie mult mai clar :) . Va asigur ca dupa ce il vedeti nu o sa mai dati bani la cersetori

      (Citează)

  13. Asta imi aduce aminte de personajul vazut in vagonul de metrou. El in vagon, eu in statie. Amandoi in dreptul aceleiasi usi. Eu cu ghiozdanul in spate, el cu bastonul de nevazator in mana si privirea fixa paralela cu podeaua.
    Se deschide usa, eu cu mintea in alta parte nu ma dau la o parte. Dar al dreacu’ tip care puteai sa juri ca-i orbete ma ocoleste frumusel.
    Sa nu-i arunci in fata trenului de lipitori ce sunt?

      (Citează)

  14. nu m-am gandit niciodata la castigurile cersetorilor. imi dau seama ca e chiar o afacere buna cersetoria :) cel putin pentru romani.

    ma bate un gand … :)

      (Citează)

  15. ihim.. cersetoru macar stie sa faca ceva inteligent (canta, etc), si nu sta toata ziua pe BLOG, debitand porcarii.. you are cool!
    observi ca nu am dat pronume personale, ma refer la bloggeri in general.

      (Citează)

  16. Toti bloggerii ar putea sa cante ca si cersetorii respectivi, dar noi avem un gram de decenta si nu intindem mana sa cerem bani de la altii, ci muncim pentru ei cum putem.

      (Citează)

  17. lascivuhedonist

    20/01/2007 la 1:57 AM

    nu cred ca stie un blogger sa cante la acordeon ca puradelu din tramvai la 8 dimineata.

    Apropo, cersitul este interzis prin lege.ma gandesc daca iti da amenda pentru cersit.

      (Citează)

  18. adevarat, castiga cca. 3000 de lei pe luna; eram cu un prieten p langa a.s.e. ii asteptam prietena in masina si a aparut o fetita care cersea in interesectie sa ne ceara. era foarte prietenoasa, avea aproape 6 ani. ne-a povestit ca a fost deja de trei ori la mare (anul trecut numai), ca vrea sa-si cumpere o rochita pe care mama ei nu vrea sa i-o ia. am stat acolo cam 30 de minute, timp in care a facut 9 lei! do the math!
    ne-am ratat cariera!

      (Citează)

  19. una din cele mai bune meserii din romania , cea de Cersetor…eram zilele trecute cu 1 statie inainte de unirea in tramwaiul 5 knd deodata vad 1 om alergand sa treaca trecerea de pietoni ducand in spate 1 baston….knd sa ma intorc aks dupa aprox 1h acelasi om se urca in tramwaiul 5 odata cu mine pe la aceeasi usa si abea abea a urcat saracu…+ k imi cere si ajutorul ( imi venea sa`i arunc bastonu sa vedem ce face cade sau ramane in picioare ? Cred k cadea pt impreasie )si k sa vezi ce facea el???cersea saracu nu avea bani nici de 1 paine si cum mergea el vai de capu lui mai mai sa zici k are vreo boala de circulatie sau k are vreun picior vai de capu lui…. si imi veneau in minte imaginile knd alerga k un nebun dupa iubita lui la o revedere dupa muuuult timp . Va Multumesc

      (Citează)

  20. nu ca probabil exista, EXISTA. numai eu stiu de cate ori n-am vazut ditai namilele cu geci de piele si cu genti pline cu pungi cu monezi pe la McDonald’s ca sa schimbe banii. fireste, mai sunt oameni ca tipu ala din 300 sau 282, cu care mi se pare ca exista si poze cum se urca la volanul unei Solenza …

      (Citează)

  21. Andrei 0766 361 362

    22/01/2007 la 6:02 AM

    La universitate in pasaj exista un tip la vreo 25 de ani in toata puterea, imbracat bine care se duce indeosebi la femei cu pliante gratuite, diverse hartii luate de la diverse firme, carti postale si le indruga o poveste plus o hipnoza, foarte rapid astfel incat femeile ii dau bani (10 000 lei – 100 000 lei). este de admirat viteza tipului cat si indemanarea. Nu pierde timpul! Intr-o ora poate face peste 1 milion. Cred ca este un fel de presedinte al companiei “FIlantropica” din prezent! E singurul cersetor pentru care am tot respectul si aprecierea!

      (Citează)

  22. mai oameni! voi chiar nu stiti ce vorbiti. vi se pare atit de usoara munca asta? munca da. si cersitul este o munca.da se cistiga bine,e adevarat.dar credeti-ma e o munca foarte grea. o stiu dinm experientza.as prefera sa muncesc in oricare alt loc 10 ore, decit sa cersec prin mijloacele de transport in comun 6 ore.
    este si o oboseala psihica , de neimaginat.se cistiga in jur de 1 milion de lei vechi pe zi.
    dar, sa luam de exemplu cazul meu. locuiesc intr-o garsoniera inchiriata, unde platesc lunar cite o suta de euro,+intretinere+lumina+telefon+internet+mincare, si lista cu +ar putea continua.plus de asta am un copil minor pe care il intretin, o sotie care chiar nu poate sa munceasca. asa ca, studiati mai bine problema, si dupa aia vorbitzi.

      (Citează)

  23. am incercat cu cersitu si in strainatate, mai exact in grecia. se cistiga mult mai bine ,e adevarat, dar ce vroiam sa punctez aici e ca cea mai mica moneda nu e de un euro, ci de 1 cent. si credeti-ma sunt foarte multi cei care dau 5 centzi. se fac cam o suta de euro pe zi, din care doar 40 sunt de un euro sau de 2 euro, restul fiind de 1,2,5,10,29,sau 50 de eurocentzi.

      (Citează)

  24. Viaţa omului în lume
    E un zbucium, trudă multă
    E croită parcă-anume
    Să nu fie întreruptă!

    Dar o boală, o problemă
    Studii, vacanţe, concedii
    Fiecare au o temă
    Ce necesită remedii.

    În voiajul meu prin ţară
    De concediu oferit
    Mă uitam prin geam afară
    La ce Domnu-a făurit!

    Vedeam câmpii minunate
    Cu multicolore flori
    Copacii cu frunze late
    Ierburi verzi, multe splendori.

    Am ajuns să văd şi munţii
    Dealuri, podişuri, vâlcele
    Am văzut trecând recruţii
    Maşini multe, trenuri grele.

    Nu vor putea fi descrise
    Niciodată ce-am văzut
    Rămânea-vor doar ca vise
    Despre care n-am crezut.

    Şi aşa privind întruna
    Am devenit obosit
    Mi-am fixat haina cu mâna
    Şi-n curând am adormit.

    Începui să am şi vise
    Despre tot ce-am admirat
    Când uşa ni se deschise
    Şi apăru un bărbat!

    _ Fie-vă milă de mine
    Domnul vă va răsplăti _
    Zise el printre suspine
    Şi vocea i se opri!

    Ceilalţi de lângă mine
    Ce călătoreau în tren
    Se priveau cu suspiciune
    Şi-şi făceau câte un semn.

    _ Sunt bolnav, nenorocit,
    Familie numeroasă! _
    Zise el cu glas sfiit
    Şi cu vocea tot mai joasă!

    Câteva mâini se întinse
    Oferind câţiva bănuţi
    Spre fiinţa ce venise
    Să cerşească pe la mulţi!

    Eu n-am întins a mea mână
    Deşi omul aştepta
    Chiar de vroia să rămână
    Tot nimic nu căpăta!

    Căci din prima mea privire
    Eu nu l-am văzut bolnav
    Nici având o altă fire
    Sau ceva destul de grav!

    Arăta îmbrăcat bine
    Şi chiar voinic arăta
    Şi eu mă cunosc pe mine
    Nu mă poate înşela.

    Nu dau banii la oricine!
    Poate-i beţiv, e golan!
    Dacă vrea să-i meargă bine
    �Să-nveţe ce-nseamnă ban”!

    Aşteptând cu mâna-ntinsă
    Şi văzând că nu-l servesc
    Cu o voce parcă stinsă
    Zise el: �Vă mulţumesc”!

    El plecă să mai cerşească
    Eu căutai din nou s-adorm!
    Şi sub privirea cerească
    Mă cufundai iar în somn!

    Numai că de astă dată
    Somnul meu fu tulburat
    De-o fiinţă minunată
    Ce-a venit şi ma-ntrebat:

    _ De ce a Mea rugăminte
    Tu nu Mi-ai îndeplinit?
    Nu ţi-am pretins lucruri sfinte
    Ci ceva obişnuit!

    Un bănuţ doar de la tine
    Am dorit să am şi Eu!
    De Mi-ai fi dat să ştii bine
    Îl serveai pe Dumnezeu!

    Să nu daţi nimic de silă
    Ci numai cum am zis Eu
    �Când tu de sărac ai milă
    Împrumuţi pe Dumnezeu”.

    Cum nu-nţelegi a mea vrere
    Când Ţi-am spus-o clar şi bine:
    �Chiar de haina îţi va cere
    Dă-i cămaşa de pe tine!”

    Celui ce-ţi va cere dă-i
    Nu căuta la faţa lui
    Oamenii sunt buni sau răi!
    Dar ce dai… Dai Domnului.

    Dacă poţi să faci un bine
    Şi nu-l faci cred că o ştii
    Săvârşeşti păcat în tine
    Cu efect în veşnicii!

    Nu Ţi-am spus Eu de pe munte
    Milostivi să fiţi mereu
    Căci atunci pe-a voastră frunte
    Eu voi pune semnul meu!

    Numai un pahar cu apă
    De vei da celui setos
    Ve-i primi a Mea răsplată
    Şi în Cer şi aici jos!

    Şi acum: _ Hai! Scoală, du-te
    CAUTă-L PE CERŞETOR!
    Fă-o asta cât mai iute
    Să ai mândru viitor.

    M-am sculat în grabă mare
    Şi-am ieşit în coridor
    Eram într-o altă stare
    Dornic de-a da ajutor!

    Şi-am luat pe rând vagoane
    Să-ntâlnesc pe omul meu
    Să plătesc a mele toane
    Să mă-mpac cu Dumnezeu.

    Dar parcă el dispăruse
    Era ultimul vagon
    Necredinţa-mi apăruse
    De-ntâlnire cu-acel om!

    Dar la ultima ieşire
    Omul meu se pregătea
    Îmbrăcat slab şi subţire
    Jos din tren ca să se dea.

    Amice! Strigai eu tare
    Stai puţin! Vreau să-ţi vorbesc,
    Şi din dragostea mea mare
    Vreau ceva să-ţi dăruiesc.

    Speriat rămase omul
    De surpriza ne-aşteptată!
    Dar eu mă gândeam la Domnul
    Să-mi repar greşeala toată!

    Uite!… Haina mea de piele
    Ţi-o dăruiesc cu plăcere
    Ia-o pentru vremuri grele
    Ia-o din mâinile mele.

    Uite câteva sutare
    Îţi mai dau să ai de drum
    Să mai îndrepţi a ta stare
    Ţi-i dăruiesc chiar acum.

    Mirat omul mă priveşte
    Ce-o fi gândind n-are rost
    Dar a zis că-mi mulţumeşte
    Din inimă pentru tot.

    Vai! Ce fericire mare
    Mi-a cuprins fiinţa toată
    I-am dat şi o sărutare
    Ne-am strâns mâna laolaltă.

    I-am urat şi fericire
    L-am ajutat să coboare
    În timp ce a mea simţire
    Trepida de-nviorare.

    Am rămas singur acuma
    Şi-am strigat spre Dumnezeu
    �Doamne ajută-mă-ntruna
    Cum eşti TU să fiu şi eu”.

    Iartă-mi gestul, necredinţa
    Şterge tot trecutul meu
    Întăreşte-mi azi credinţa
    Să fiu pe deplin al Tău.

    În orice împrejurare
    Vreau s-aplic Cuvântul Tău
    Oricât jertfa e de mare
    Fericit voi fi doar eu!

    Fă-mă să preţuiesc toate
    Aşa cum M-ai învăţat
    Fă să-nţeleg că se poate
    Când de Tine-s ajutat.

    Dragii mei în orice vreme
    Nu uitaţi că Dumnezeu
    E gata să Ne îndemne
    S-aplicăm Cuvântul Său!

    În orice împrejurare
    Când pe alţii ajutăm
    Răsplata ne va fi mare
    Căci lui Dumnezeu îi dăm.
    Amin

      (Citează)

  25. bag p#&@, ma las de politehnica si ma duc la metrou….

      (Citează)

  26. Eu nu cred ca cersetoria este privita corect de catre noi toti. Ne intereseaza ce fac ei cu banii, cat castiga pe ora…Ganditi-va ca sunt copii care cersesc si nu vor mai putea sa se reabiliteze niciodata, sa se integreze in societate sau sunt abuzati si bineintelea neglijati de parinti. Deci grija noastra nu ar trebui sa se focalizeze pe cat castiga ci ar trebui sa ne preocupe gandul ca nu stim, poate, care ar trebui sa fie reactia noastra corecta in fata acestui fenomen mai ales cand vorbim de copii care cersesc. Ar trebui sa ne preocupe cum am putea sa-i luam de pe strada si sa le dam dreptul sa aleaga mai tarziu in viata. Cati dintre voi au sunat la Directia pentru Protectia Copiului atunci cand au avut banuieli ca un copil este abuzat sau neglijat? Ganditi-va la toate astea inainte sa faceti calcule si sa dati verdictul final si poate sa va considerati rasa superioara doar pentru ca ati avut sansa sa va nasteti intr-o familie care nu v-a trimis la cersit.

      (Citează)

  27. dascalu vasile

    30/05/2009 la 11:01 PM

    ba fratilor sa de statu locuri de munca sa putem trai si noi saraci mai bine finca
    azi o duc bine mafioti, si smeceri asa vor fi mai putini cersatori am suferi mai putin
    ar trebui un nou inceput pentru noi toti dar mai inti la zid cu hoti si mafioti, la fel ca cu ceausescu dar el nea ridicat dar acum basescu si satra lui de corupi continua sa ne duca in ripa sapata de iliescu un mare idiot nemer4nic. Rominia e de rahat mie rusine ca sint romn si mam nascut in rominia……2oo9

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus