un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Memorii bazate pe schimbarea fazei

12 Dec 2006  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

O stire interesant de pe Yahoo News: un grup de 3 companii, IBM, Macronix si Quimonda, lucreaza la un nou tip de memorie bazat pe “phase-changing”, folosind un material din care bucatele mici trec rapid si la comanda intre stare cristalina si stare amorfa, reprezentand astfel bitii 0 si 1 (sau invers).

Avantajul, spre deosebire de actualele memorii, este ca nu se pierd datele memorate cand se opreste calculatorul (cum se intampla la RAM acum, care scoase de sub tensiune pierd toata informatia din ele). De asemenea, sunt de 500-1000 de ori mai rapide decat memoriile flash actuale. Pe total, asta inseamna ca in viitor, calculatoarele ar fi mult mai rapide si ar porni instant. Asta deoarece hard-diskurile, fiind mecanice, sunt foarte incete comparativ cu memoria electronica (si inlocuindu-le cu o astfel de memorie ar fi super), iar o memorie RAM bazata pe tehnologia de schimbare de faza, ar putea retine toate programele pe care le aveai incarcate cand ai inchis calculatorul, si cand il deschizi ar fi gata de lucru instant. Ca un Hibernate instant. Ar fi super tare, dar mai sunt multi ani pana acolo, pt ca inca nu se zice nimic despre capacitatea dispozitivelor si fiabilitatea procesului de fabricare.

  2 comentarii

 1. salutare…
  Radu as avea nevoie de ajutorul tau.. in lansarea blogului…
  http://www.bylexus.blogspot.com
  Uita-te si lasa-mi mesaj daca crezi ca ai putea sa ma ajuti…
  Sunt la inceput de drum si am nevoie de ajutor..

    (Citează)

 2. Am intrat, arata ok. La inceput de drum e important ce scrii, nu cum arata si ce face blogul. Nu-mi place acel titlu “Citesc zilnic” pt ca parca l-am mai vazut si pe alt blog, dar in rest nici o problema…

  Daca tot ai inceput blogul nou, trebuia sa-l faci pe Beta cu un layout de Beta, ca sa ai si labels si tot ce aduce nou platforma Blogger Beta.

  O sa pun un link aici la mine, daca simti ca te ajuta cumva asta. In rest nu am nici timp si nici inspiratie sa te ajut in alte moduri, mai ales ca de cand lucrez abia apuc sa mai scriu cate ceva pe al meu.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus