un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce se intampla in corpul nostru cand bem o Cola

10 Dec 2006  ·

Uncategorized  ·

4 comentarii

Un articol interesant gasit pe un blog strain, cu tot cu surse si comentariile ce au urmat. Originalul este aici. Am tradus partea principala ca sa ramana si in romana, poate intereseaza pe bautorii impatimiti de Coca-Cola.

Articolul are ca introducere “au scos cocaina din Coca-Cola acum 100 de ani. Era redundanta in bautura”. Se pleaca de la ideea ca cineva bea o cutie sau o sticla mica de Coca-Cola:

  • primele 10 minute: 10 lingurite de zahar intra in sistem (100% din doza zilnica recomandata). Nu vomitati imediat din cauza senzatiei foarte puternice de dulce deoarece acidul fosforic taie aroma si permite corpului sa o suporte.
  • 20 de minute: nivelul de zahar din sange creste puternic, provocand o infuzie de insulina. Ficatul raspunde la aceasta convertind cat mai mult zahar in grasime (cantitati mari sunt generate in acest moment)
  • 40 de minute: absorbtia cafeinei este completa. Pupilele se dilata, creste presiunea sangelui, iar ficatul raspunde prin introducerea a si mai mult zahar in fluxul sanguin. Receptorii de adenozina din creier sunt blocati si impiedica senzatia de greata.
  • 45 de minute: corpul creste productia de dopamina, stimuland centrele placerii din creier. In acelasi mod actioneaza si heroina, de exemplu.
  • > 60 de minute: acidul fosforic leaga calciul, magneziul si zincul din intestinul subtire, accelerand suplimentar metabolismul. Doze mari de zahar si indulcitori artificiale se combina crescand rata de eliminare a calciului.
  • > 60 de minute: proprietatile diuretice ale cafeinei se fac simtite. (te face sa urinezi). Acum calciul, magneziul si zincul sunt eliminate din organism, in loc sa se depuna in oase, precum si sodiu, electrolit si apa.
  • > 60 de minute: senzatia placuta incepe sa dispara si se simte lipsa de zahar. Veti deveni irascibil si/sau greoi. Pana acum, apa care era in Coca-Cola a fost eliminata prin urinare, dar nu inainte de a lua cu ea si alte substante pe care corpul le-ar fi folosit pentru hidratare sau fortificarea oaselor si a dintilor.

Dupa cateva ore se va simti si o lipsa de cafeina in sange. Dar nu-i nimic, beti o alta Cola si sunteti ca nou. Nu Coca-Cola in sine face rau, ci combinatia de mult zahar cu cafeina si acid fosforic, o combinatie care apare in multe bauturi racoritoare.

Cam asta a fost articolul, l-am tradus rapid si s-ar putea sa fie diverse greseli, consultati originalul pt exprimarea initiala. Evident, articolul nu se aplica si celor care consuma Coca-Cola in India: acolo bautura a fost interzisa parca, de curand, dupa ce s-a descoperit ca in ea se gaseau pesticide intr-un nivel foarte mare :P

    4 comentarii

  1. pepsi ruleaza :), desi cred ca e cam acelasi lucru…

      (Citează)

  2. Evident :P Chiar e interesant de observat ca atunci cand lumea zice cat rau face Cola, ca dizolva organe, ca spala lumea petele de sange cu ea, ca scoate rugina de pe suruburi, etc… mereu se da exemplu Coca-Cola, desi Pepsi-Cola este in aceeasi situatie.

      (Citează)

  3. Ariel Constantinof [aka We3d]

    10/12/2006 la 8:55 AM

    ai dreptate, fac rau cola, dar daca nu am murit pana acum… (ce mentalitate) – oricum, se stie ca [cacofonie] cola face rau, dar tot se bea, nu ai cum sa opresti atatia oameni de la baut de cola…

      (Citează)

  4. Ar fi interesant si un articol cu toxinele din apa de la robinet

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus