un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Firefox 2.0 a fost lansat

23 Oct 2006  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Desi data oficiala a lansarii este 24 octombrie, browserul ajuns la versiunea 2 este deja disponibil in forma finala pe trackere, si pe Softpedia aici. Pentru cine nu mai poate astepta o zi sau doua…

Update mai nou: m-am rezolvat cu Tab Mix Plus, care era baza la mine. Pana apare ala final pt 2.0, merge si o versiune 0.3.5 RC1 de TMP, disponibila aici (luati de acolo fisierul cu save link as, si apoi dragati-l in Firefox pt instalare ca nu porneste automat). Tabbrowser Preferences stie deja FF 2.0, dar mi se pare mai bun TMP.

Update: l-am instalat azi. Doua extensii nu mergeau, Tab Mix Plus si ScreenGrab. La ScreenGrab am facut smecheria cu schimbatul versiunii maxime si merge. La TMP nici nu incerc. Lumea zice ca nu are nimic in plus FF 2.0 fata de cel vechi… cam asa e, dar ce ar fi putut sa-i adauge? Aparat de facut popcorn? Mergea bine si vechiul, au mai lucrat doar la securitate si chestii care nu se observa imediat.

Skin-ul default nu imi place. Prea frust. Tab-urile inactive au fundal gri si e greu sa citesti titlul pe ele. Par mai 3D insa. Extensiile si themes-urile au fost grupate in Add-ons. Exista un meniu nou, History, care contine printre altele si optiunea Undo Closed Tabs, care e utila (inainte aveam Tab Mix pt asta). Caseta de download e la fel. Optiunile sunt aceleasi, a mai aparut ceva despre Feed-uri, poti alege cu ce program sa le deschida cand faci click pe un feed intr-o pagina. Are spell-checker, dar cum scriu in romana majoritatea cuvintelor dintr-o caseta de text sunt subliniate discret, ca in Word. L-am oprit ca imi este inutil si cand scriu in engleza.

Simt nevoie mare de Tab Mix Plus si astept versiunea pt 2.00 care va aparea saptamana asta zic ei. De ce? Pt ca desi acum exista pe fiecare tab buton pt inchiderea lui, cu TMP le inchideam prin dublu click pe ele. Avea optiune de Duplicate a tab. Avea optiune de formatare a culorilor si a fontului de pe tab, de ex cele necitite dar complet incarcate le aveam cu Italic. Avea o gramada de optiuni de unde sa-ti deschida un popup sau link, sau daca aveai prea multe tab-uri deschise ti le facea micute rau sau le trecea pe mai multe randuri, nu era nevoie de scroll in tab-bar. Si multe altele, mi se parea de departe cea mai buna extensie.

In rest macar Adblock Plus si Gmail Manager au mers fara probleme pe asta nou, la fel si SearchWP, IE View, VideoDownloader si FlashGot pe care le foloseam.

Mi se pare ca ocupa si mai multa memorie decat cel vechi, desi se zicea ca va fi invers. La 5 tab-uri deschise imi ocupa 145 MB RAM si 195 MB memorie virtuala, la vreo 15-tab-uri cu 50% mai mult. Imens, era mai bine pe 1.5.0.7. Ce ii lipseste si capitole la care il bate noul IE 7: un cititor RSS bun, integrat in browser, cel din IE 7 mi se pare excelent; un Quick View pt tab-uri; mai multe flexibilitate pt tab-uri, ai fi zis ca invata si ei ceva din Tab Mix sau Tab Preferences, doua din cele mai utilizate extensii (e drept ca au bagat treaba cu Undo Closed Tabs).

Din pacate ceva nou cu adevarat notabil si inovator nu are. Asa cum arata dupa instalare, nu vad nici o deosebire cu adevarat importanta fata de noul Internet Explorer 7, care insa arata mai bine. Firefox 2.0 castiga imediat teren pt ca are sute de extensii cu care poti adauga ce functionalitate vrei, noroc cu ele. In rest, la cata memorie ocupa, nu mai are avantaje fata de IE, mai ales ca in versiunea 7 acesta arata la fel ca FF paginile pe net.

    4 comentarii

  1. Am instalat 2.0 dar nu prea observ nimic imbunatatit, ba mai mult, parca se misca ceva mai incet….+ ca inca nu sunt disponibile toate add-on-urile pentru versiunea asta.

      (Citează)

  2. Nici mie nu mi-au mers ScreenGrab si Tab Mix Plus. Uneori extensiile pot fi pacalite, pt ca au un fisier in care este scrisa versiunea minima si maxima de FF pe care pot rula.

    Se copiaza extensia in hard, de pe site-ul FF, se schimba extensia fisierului din .xpi in .zip (e o arhiva de fapt), se deschide din arhiva fisierul install.rdf cu un editor de texte, si in el este campul MaxVersion, in care sa zicem scrie 1.5 sau 1.5.0.* sau asa, il modifici in 2.0 sau mai mult, salvezi, bagi la loc in arhiva, schimbi din .zip in .xpi si instalezi. Daca extensia e mai generala asa, ai sanse sa mearga. La Tab Mix, care gestioneaza taburile din FF, e clar ca nu va merge, nici nu mai incerc, pt ca e alt sistem de taburi…

      (Citează)

  3. Radule vezi ca am copiat si eu textul..imi era lene sa ii fac un review si sa mai si scriu dupa.PS Si pe tine te-a prins boala cu Blogurile ?

      (Citează)

  4. ehh…stiu ca erai pe forum….si atuncia toti care erau pe forum…trebuiea sa joace muonline…sau cel putin aja mi se parea mie :)))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus