un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Amazon Unbox da chix

10 Sep 2006  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Unbox e un nou serviciu de la Amazon, care permite download-ul pe bani al filmelor, asa cum iTunes face pentru muzica, de exemplu. Cica s-a lucrat un an la el, banuiesc ca a costat o gramada dezvoltarea acestui serviciu, surpriza a fost modul in care lucreaza si iti controleaza calculatorul.

Adica iti instaleaza un player video al lor. Care se lanseaza automat cu Windows (si startup, si in services). Orice ai vrea sa faci, trebuie sa te loghezi cu el pe site la Amazon. Surpriza vine dupa ce tragi un film. Nu poti sa-l scrii pe un DVD ca sa-l vezi in DVD Player. Doar pe calculator merge, doar pe acel calculator. Nu se poate da la prieteni, nu se poate face nici o modificare filmului, etc. In Terms of Agreement se zice ca trebuie sa instalezi orice patch nou al programului, altfel poti pierde accesul la serviciu. Mai mult, Amazon isi rezerva dreptul sa iti stearga oricand vor ei filmele pe care le-ai downloadat (acel program care ruleaza mereu le permite sa faca ce vor la tine in calculator). Nu te poti opune reclamelor si promotiilor pe care ti le baga prin acel player. Ba mai mult, pot sa modifice oricand aceste reguli si daca nu esti de acord, ei pot sa-ti stearga filmele pe care le-ai tras (si platit deja, evident) si te trimit la plimbare.

Nu planuiesc sa-l folosesc :P Dar ce m-a facut sa rad este urmatoarea faza: sa downloadezi un film costa tot atat cat sa cumperi DVD-ul original. Cu alte cuvinte, ai putea cumpara DVD-ul de la Amazon, pentru tot atatia bani, ti-l livreaza in 2 zile, iar pe ala poti sa-l vezi la televizorul HDTV si sistemul home-cinema pe care poate il ai, poti sa-l imprumuti la prieteni, nu mai ai programe aiurea in calculator, nu mai ai bataie de cap si frica de Amazon. Despre asta am citit aici. Am gasit si un review pe CNET care se termina spunand “acest serviciu nu este recomandat nimanui, feriti-va de el pt ca este inutil”.

Toata politica asta anti-piraterie, verificari peste verificari, DRM, criptare, windows genuine, dvd-uri protejate, merge prea departe, dupa parerea mea. Oare la noi de operatiunea Gramofonul s-a mai auzit ceva? Sau s-a terminat dupa 2 saptamani, dupa cum anticipam, si a fost totul doar de spectacol si sperietura, in stilul romanesc?

    4 comentarii

  1. [quote]poti sa-l imprumuti la prieteni[/quote]

    teoretic(daca e sa ne luam dupa legile drepturilor de autor) nu ai voie sa il imprumuti :)

      (Citează)

  2. Nu stiu exact, dar cred ca poti. E al tau, faci ce vrei cu el. Nu ai voie sa vinzi mai departe fara sa le dai si celor care l-au facut ceva, pana la urma asta e pirateria… Dar sa nu poti imprumuta cuiva un dvd sau un album de muzica… asta nu cred ca e interzis prin lege. E cam confuz totul din pacate.

      (Citează)

  3. nu e asa , daca ar fi asa in mare parte file sharing-ul ar fi legal , de exemplu eu am un dvd original , ii fac imagine si tu il ei de la mine eu am licenta tu nu ai .

      (Citează)

  4. Pai file sharing inseamna copierea neautorizata. Am eu filmul, il copiezi si tu prin DC++ si il ai si tu. Pe cand daca eu am DVD-ul si ti-l imprumut si tie, eu nu-l mai am, ca e un singur DVD. Lumea imprumuta discuri si casete si cd-uri de cand s-au inventat, nu e ilegal sa faci asta. La fel si la CD-uri cu jocuri, eu ti-l imprumut tie, nu mai pot sa-l joc eu pt ca trebuie discul original in unitate. Treaba se complica la programe gen Windows unde nu ai voie sa instalezi pe mai multe calculatoare, dar eu ziceam in principal de filme si muzica, nu de soft.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus