un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zara, primul loc in lume

31 Aug 2006  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

Compania care detine brandul Zara a detronat H&M din postura de lider mondial in domeniul modei, intrucat i-a depasit la vanzari si cifra de afaceri. Bravo lor, oricum Zara figura si in Top 100 Brands 2006.

La noi e ciudata atitudinea oamenilor fata de Zara. E considerat un magazin de lux, ceva cu care sa te dai smecher. Zara s-a impus mondial prin haine relativ ieftine, adresate unui public tanar, si prin foarte multe magazine. La noi, pare ceva exclusivist, si din cauza preturilor. In Paris cred ca am vazut cel putin 20 de magazine Zara (pe orice mall sau centru comercial scria si Zara, si sunt si multe magazine pe strada). Cel de pe Champs-Elysees avea 3 sau 4 etaje, dar puteai lua tricouri super la 10 euro, maxim 20, iar un sacou din ala de e la moda acum era 50 de euro (la noi sub 100 nici o sansa). Preturi similare erau si la Gap si la H&M, iarasi foarte raspandite in Europa (practic in fiecare mall era cel putin un Zara si un H&M, in Rotterdam la H&M am vazut la reduceri tricouri cu 6-8 euro, cat un meniu la McDonald’s la ei). La noi, un singur magazin Zara, de parca ar fi Jesus. Si ca in alte magazine de acest tip, la noi se gasesc mai mult hainele care erau in restul Europei anul trecut. Macar in alte tari nu vin magazinele si cu Gina Pistol inclusa, desi cui ii pasa pana la urma?

    1 comentariu

  1. Cheia succesului ptr Zara se leaga de lantul de distributie. Spre deosebire de H&M, Zara nu fac outsourcing atat de masiv, adica majoritatea produselor sunt fabricate in jurul sediului mama (in Spania), putand fi usor trimise catre orice magazin in timp rapid. Si scad mult costurile de logistica.

    Zara se inspira din colectiile marilor creatori si creaza modelele foarte repede. Adica drumul unei bluze de la schita la raftul magazinului dureaza in medie cam 15 zile. Si asa Zara schimba colectiile super rapid. La noi cred ca sunt aceleasi piese cu lunile, in Franta schimba majoritatea hainelor in 2 saptamani, pac alta colectie.

    Zara nu e de lux, e segmentul mediu. H&M au haine mai ieftine, gen un maieu super dragut 4-5euro si nu neaparat la reduceri.Daca te uiti pe etichete vezi Made in Romania, Turcia, Bangladesh, China…

    O alta difereta ar fi, dupa parerea mea, calitate, Zara sunt mai bune parca, nu neaparat super calitate (vezi Esprit), oricum sunt mai bune decat ce se gaseste pe la noi, asta e clar. Dar H&M sunt mai slabute calitativ (si tot mai bune decat multe chinezisme).

    Ca Zara a detronat H&M nu e neaparat o noutate, ei aveau mai demult unele segmente unde erau mai tari decat H&M.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus