un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Star Wars The Force Awakens, părere fără spoilere

18 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

De la mine nu aflați vreun spoiler, dar nu pot promite același lucru și pentru zona de comentarii, așa că nu o citiți pe aceea decât după ce ați văzut filmul. Chiar și așa, peste vreo săptămână rediscutăm filmul, de data aceasta cu spoilere, ca să aibă timp toți cei interesați de film să-l vadă în tihnă.

Mie mi se cam închideau ochii la 0:05, ora la care am fost la film, dar noroc că s-a trezit Forța! Și m-am emoționat un pic când pe ecran a fost afișat logo-ul Star Wars și a început să se deruleze textul ce face introducerea, unde primele cuvinte au fost EPISODE VII. M-am emoționat pentru că acum câțiva ani nu-mi închipuiam că se va face acest film, iar după atâtea zvonuri și filmări și trailere în sfârșit eram în sală pentru a-l urmări.

Au urmat două ore de stormtrooperi, lupte cu nave, împușcături, un pic de săbii laser (abia se trezește Forța, totuși), un pic de mister privind “oamenii răi”, dialoguri deștepte și umor bine făcut.

Și mai bine: nu mai sunt copii drăgălași, nu e vreun Jar Jar Binks, nu e vreun robot care tușește, nu sunt dialoguri enervante despre cât de buni și puri trebuie să fie Jedi, nu sunt scene inutile; până și clasicul “may the Force be with you” se aude o singură dată în film, nu-i folosit ca semn de punctuație. The Force Awakens este mult mai asemănător cu trilogia veche decât cu cea nouă (de fapt, nu-i mai putem spune “nouă”, cea de acum este cea nouă, dar v-ați prins la ce mă refer), ceea ce cu siguranță vă va bucura.

Filmul excelează la trei capitole: Harrison Ford face un rol foarte bun, dovedind că este în continuare sprinten și pregătit pentru astfel de filme de amploare. Apoi, scenele cu nave spațiale sunt foarte mișto. Acestea sunt luptele pe care le așteptam de atâta vreme, având în vedere că Episoadele 4-6 au fost făcute într-o vreme fără posibilitățile tehnice de astăzi, iar Episoadele 1-3 n-au avut un scenariu care să arate așa ceva. Să vezi acum Millenium Falcon învârtindu-se pe cer, urmărit de TIE Fighters prin interiorul și exteriorul unor epave, este superb, este împlinirea unui vis din copilărie.

Nu în ultimul rând, mi-a plăcut de Daisy Ridley, cea care o joacă pe Rey. Mi s-a părut simpatică și amuzantă, iar împreună cu “Finn” (tipul negru) face o pereche bună pe ecran.

Acum, filmul nu-i perfect, dar e greu să vă spun clar asta fără a da spoilere. Să zicem că nu pare o continuare, ci un reboot. Când îl veți urmări veți sesiza imediat, zic eu, asemănările cu episoadele 4 și 6, fiind practic același scenariu, dar reinterpretat cu un pic de variație. Seamănă inclusiv în unele detalii fine, de exemplu vedem încă un bar dubios cu o orchestră pestriță sau o situație de genul “cineva trebuie să dezactiveze scuturile înainte să atacăm”.

Din acest motiv, filmul pare și foarte grăbit. Dacă n-ar fi fost Star Wars, unde nu cred că cineva poate avea o părere total obiectivă (decât dacă n-a văzut deloc primele 6 filme) și dacă n-ar fi avut bugetul mare ce permite totuși finisarea unor detalii fine, aș fi spus că filmul a încercat prea multe fără a explica nimic bine. Ce-i cu Republica? De ce “rebelii” sunt așa puțini? Ce vor de fapt cei răi? Ce-i cu căpitanul Phasma, stormtrooperul în costum argintiu de șef, care nu pare a-și găsi un rol în film? Cum treci în doar 3 zile de la “adun gunoaie în deșert” la “am salvat galaxia folosind Forța”? De ce nu-i dă nimeni două palme lui Kylo Ren, care se comportă ca un adolescent nervos?

Nu-i vreo capodoperă, doar un film mai bun decât Episoadele 1-3. Probabil că-l veți vedea oricum, dacă sunteți fani mici sau mari, așa că nu mai contează aceste lucruri. Le discutăm însă, după cum ziceam, peste vreo săptămână.

    15 comentarii

  1. 7 se scrie cu 2 bețe #nazigramawhatever

      (Citează)

  2. Episodul VII :)

      (Citează)

  3. Cica “nu dau spoilere”, dar zici de gunoaie vs. Forta :)) That’s a spoiler! (si eu am vazut filmul)

      (Citează)

  4. pai daca zici ca e mai bun decat episoadele 1-3, eu sunt mai mult decat multumit, ca mie mi-au placut foarte mult.

      (Citează)

  5. speedy.gonzales

    18/12/2015 la 12:26 PM

    am fost in dimineata asta la star wars la sala VIP – pot sa fac si o poza la bilet daca nu crezi.
    sincer la un moment dat pe la jumatatea filmului am adormit si m-a trezit ala de langa, ca sforaiam.

      (Citează)

  6. Văd ca lumea se ferește cu spoilere, Jarjar Bings era ta-su’!

      (Citează)

  7. iar gratis la film ?

      (Citează)

  8. Ma duc sa il vad maine dimineata, sper sa merite anticiparea si sa imi placa. Vad eu maine ce a facut Disney cu ce-a cumparat de la George Lucas.

      (Citează)

  9. Kylo Ren e cel mai de cacao villain pe care puteau sa il scoata. Si cand isi mai da jos si masca si vezi ce fata are… Sper ca pana in episodul VIII sa treaca de pubertate

      (Citează)

  10. 1. Dialogurile sunt banale. Nazismul First order este evident. Doar dupa numele personajului negativ al mare iti dai seama ca e un film Disney.
    2. Umorul nu exista, C3PO vs, R2D2 erau de coma in primele firme
    3. Secventa de final este de muls vaca, stors bani de la fanii primelor filme si grabita, putea sa fie un film intreg dedicat ei.
    4. Tranzitia intre scene nu se face in modul traditional Star Wars, glisand scena noua peste cea veche.
    5. Capitanul argintiu este de fapt o femeie si o stiti toti pe actrita pentru ca joaca in Game of Thrones.

    J.J. Abrams este un idiot care in ciuda eforturilor nu a reusit sa strice tot universul Star Wars, desi si-a dat silinta. Unde sunt yuuzhan vong? Death sticks? Mandalorieni? Alte factiuni decat republica si de unde a aparut First Order?

      (Citează)

  11. Andreas Scotch

    20/12/2015 la 10:13 AM

    @radu : ti-am zis ca nu e mare branza?:) iti zic clar,l-am lasat pe nepotu-meu in sala si m-am carat,l-am pus dupa sa-mi povesteasca:)) A fost de 100 de ori mai funny naratiunea unui prunc de 10 ani decat sa fi vazut eu “capodopera”:))

      (Citează)

  12. dezamagire.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus